начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Делба на съсобствена земеделска земя

Казуси за недвижими имоти

Делба на съсобствена земеделска земя

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 15:25

Здравейте!

Аз, сестра ми и вуйчо ми притежаваме наследствена земеделска земя, за която имаме издаден общ нот.акт за съсобственост ор Поземлена комисия. По ред причини, обаче вуйчо ни, който е притежател на 1/2 идеална част от земята, продава без наше съгласие неговият дял на трето лице.
Въпросът ми е: ако сега ние със сестра ми решим да подпишем делбен договор, с коготрябва да сторим това? С вуйчо ни или с новия собственик на неговия дял?

С поздрав, Захари Захариев.
Гост

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 16:30

Първо вучо ви не може да продава без вашето съгласие предвид чл.33 от Закона за собствеността.
Второ извършена ли е продажбата?
Трето при доброволна делба - договорът за делба е между всички съсобственици.
Четвърто дали при делбата, дяловете на съсобствениците дали ще отговарят на минималните за нива- 3дка, лозе -2дка. и 1 дка за трайни насаждения, но това ще ви го кажат от ОСЗГ/ПК/.
Гост

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 16:44

Въпреки всичко продажбата на дела на вуйчо ми е осъществена. Ние имаме подробна информация за това от новия собственик. Относно дяловете, те отговарят на минималните за нива - 30, 15, 15.
Въпросът е с кого ще делим при това положение - с вуйчо ни или с новият собственик?

С поздрав: Захари Захариев
Гост

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 17:02

зависи кога сте разбрал за продажбата , с оглед сроковете за изкупуване дела на Вашия съсобственик по съдебен ред, ако желаете. ако не делбата ще е между Вас и новия Ви съсобственик, тъй като осъществената прехвърлителна сделка не е нищожна.
Гост

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 17:08

с новият собственик
Гост

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 21:10

Както изглежда ше трябва да разделим парчето земя с новия собственик, закупил дела на съсобственика. Много благодаря за навременната помощ.

Благодаря на всички отговорили ми!

Захари Захариев
Гост

Назад към Имотни казуси