начало

Продължава да няма кандидати за председател на ВАС Продължава да няма кандидати за председател на ВАС

Проблем със земеделска земя

Казуси за недвижими имоти

Проблем със земеделска земя

Мнениеот Мария Иванова » 18 Юли 2005, 15:59

Здравейте, имам нужда от помощ и моля, ако някой може да ме посъветва какво да направя по този проблем, пред който съм изправена в момента. Казуса е следния: през юни,94г закупих земеделска земя, която граничи със населено място. Закупената от мен земя се оказа, че е с около 300кв.м в повече от това което съм закупила по нот.акт . При влизането ми във владение на нивата, тя граничи от всякъде с вече оградени имоти и поставените колчета, не помня как се казваше тази комисия, която ги поставя ми определи в такива граници нивата, в които се вкл и тези 300кв.м. През този повече от 10год период от време аз засадих над 100 дръвчета, облагородих други около 30, поставих фургон и направих площадка пред него с навес, тоалетна, прокарах ток и вода до нивата, телефон също, почистих заедно с други членове на семейството си и родителите ми това място в продължение на около 2-3год от храсти, камъни и други боклуци за да може да се ползва, като същевременно съм карала на няколко пъти и почва от друга моя зем.земя и тор за да мога да я да покрия неравностите и да може да се ползва и за саденена зеленчуци.
Но, преди месец реших да си подготвя документи за строеж на малка вила - около 2 стай и малка веранда пред нея и да махна фургона, но се оказа, че при поправка в регулационния план на вилното селище, с който граничи нивата ми са отделени тези 300кв.м. по новата карта с която се снабдих от кадастъра. Посочени са като общински остатък, а аз ги владея фактически от покупката, до този момент и продължавам да го владея. Опитах се да ги придобия с като започнах процедурата за конститутивен нотариален акт, но общината ми отказа да ми издаде удостоверение, че тази земя не е общинска. Проверих и установих, че няма Акт за общинска собственост, и въпреки това ми беше върната молба-декларацията без да ми бъде попълнена, като същевременно ми беше даден, устно отговор че била общинска собственост ?????!!!!?????
Върху тези 300кв.м които общината отделя като общински остатък същевременно се намира и фургона ми с навеса , както и около 30дръвчета,и други които съм облагородила, прокараната вода, т.е. чешмата и водомера ми също се намират върху тези 300кв.м както и таблото с електромерите, а също така и тоалетната.
Моля Ви, помогнете ми, дайте ми съвет какво да правя за да си останат тези триста квадратни мента мои.
Ще Ви бъда много благодарна за мнения, препоръки, съвети и решения относно моя проблем.
Мария Иванова

Мнениеот ЦК » 18 Юли 2005, 16:38

ПРОБВАЙ С УСТАНОВИТЕЛЕН ИСК
ЦК

Мнениеот mutsa » 18 Юли 2005, 17:16

Първо, нямат право да ви откажат извършването съответната административна услуга - т.е. да ви попълнят молба - декларацията със съответното удостоверение, да ви издадат скица и данъчна оценка. Друг е въпросът какво ще е съдържанието на удостоверението- ако имотът е актуван като Общински - да пишат че е частна общ. собственост. Обаче не могат просто да ви върнат молбата. Можете да обжалвате отказа съгласно Закона за административно обслужване на физ. и ю.л. Ако сте пропуснали срока, подайте нова молба-декларация . След като няма акт за общинска собственост следва удостоверението също да е в този смисъл.
mutsa
Потребител

Мнениеот mitko » 21 Юли 2005, 11:05

ti si go pridobila po davnost - taka 4e si go vladei bez pritesnenie i ako si go poiskat im bazrazi s iztekla pridobivna davnost.
mitko

Назад към Имотни казуси