начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Делба на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на имот

Мнениеот nikam77 » 07 Яну 2025, 18:58

Здравейте, осиновена съм напълно от дядо ми, той е записан като мой баща в акта ми за раждане.Майка ми почина преди него. След няколко години почина и дядо ми.Дядо ми има две деца - леля ми и майка ми.Дядо ми има апартамент. Въпроса ми е, дали аз и леля ми наследяваме по равни части - 50 на 50 от апартамента или аз наследявам 75 а леля ми 25 понеже аз съм наследник на майка ми като нейна дъщеря, но се водя и дете на дядо ми. Благодаря :)
nikam77
Нов потребител

Re: Делба на имот

Мнениеот hristev » 08 Яну 2025, 09:16

Зависи как и кога е придобит апартамента от дядо Ви - по време на брака му ?

Зависи кога е починала съпругата на дядо Ви и въобще - той имал ли е такава ?

Зависи дали майка Ви и леля Ви са деца на една и съща майка - ако апартаментът е придобит възмездно по време на брака..

Зависи дали майка Ви има друго дете или последващ съпруг, с който е имала брак към момента на смъртта на съпругата на дядо Ви - в някои хипотези това ще даде отражение на квотите...

Дайде тези факти.
hristev
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2025, 10:28

Трябва да се види дали е пълно или непълно осиновяване.

Ще се опитам да помогна - пълното осиновяване замества родителят, непълното - само добавя родителски права и задължения.

Това е важно за логическото решаване на нещата, съдиите решават винаги логически. Дотук ще огранича мисловните си съображения - пълно или непълно е. С елементите. Ако има нюанс на непълно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 08 Яну 2025, 11:59

hristev написа:Зависи как и кога е придобит апартамента от дядо Ви - по време на брака му ?
Зависи кога е починала съпругата на дядо Ви и въобще - той имал ли е такава ?
Зависи дали майка Ви и леля Ви са деца на една и съща майка - ако апартаментът е придобит възмездно по време на брака..
Зависи дали майка Ви има друго дете или последващ съпруг, с който е имала брак към момента на смъртта на съпругата на дядо Ви - в някои хипотези това ще даде отражение на квотите.

ivan_lawyer написа:Трябва да се види дали е пълно или непълно осиновяване.

Хубави въпроси, но според мен са "изстрел в тъмното" и то в грешната посока. Щом някои неща не са казани - приемаме, че ги няма.
Бабата е починала отдавна, дядото е единствен собственик, майката и лелята са пълнокръвни сестри, майката не е имала втори брак и други деца, осиновяването е пълно!

Авторката пита
nikam77 написа:дали аз и леля ми наследяваме по равни части - 50 на 50 от апартамента или аз наследявам 75 а леля ми 25 понеже аз съм наследник на майка ми като нейна дъщеря, но се водя и дете на дядо ми.

Според нейното разбиране - тя се явява сестра на майка си и леля си, и леля на себе си!

Няма вариант
Ако тримата наследници наследяват на едно и също основание - деца на наследодателя - се получават три равни дяла, всеки наследява по 1/3. Щом питащата замества починалата си майка - нейния дял ще стане 2/3.
Ако се гледа кръвната връзка и степените - първо ще се дели на 2, по 50% за майката и лелята. Като делът на починалата майка ще бъде за питащата.
Няма вариант, при който - лелята да получи само 1/4.
Последна промяна guest1 на 08 Яну 2025, 12:20, променена общо 1 път
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 08 Яну 2025, 12:08

nikam77 написа:Здравейте, осиновена съм НАПЪЛНО от дядо ми, той е записан като мой баща в акта ми за раждане.......
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 08 Яну 2025, 12:29

ivan_lawyer написа:Дотук ще огранича мисловните си съображения - пълно или непълно е. С елементите. Ако има нюанс на непълно.

Макар hristev да отговори на чуденката - акцентирайки върху вида на осиновяването - ще добавя за непълното.
Чл. 5. (3) При осиновяване по чл. 102 от Семейния кодекс осиновените и техните низходящи не наследяват роднините на осиновителя.

Обаче тук - не се говори за имоти на роднините на осиновителя!

guest1
Активен потребител

Мнениеот nikam77 » 09 Яну 2025, 23:30

Незнам дали е пълно или непълно осиновяването, нямам достъп до тези документи в момента. В акта ми за раждане е записана майка ми като майка и дядо ми като баща. Жената на дядо ми ( баба ми) почина преди много години. Майка ми няма бракове.
nikam77
Нов потребител

Мнениеот hristev » 10 Яну 2025, 10:23

Като изясните фактите - тогава може да Ви се даде отговор. До тогава - стреляме в тъмното.

Отивайте при адвокат, който да Ви снабди с необходимите документи.
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 10 Яну 2025, 10:36

nikam77 написа:Незнам дали е пълно или непълно осиновяването.

Хак ще кажа - този въпрос нява НИКАКВО отношение към случая! С или без осиновяването - Вие имате връзка по произход с дядо си!
Юридическата "осиновител - осиновен" е бонус и само обърква нещата!

В Семейния кодекс има цяла глава "Осиновяване", но се разглежда - по отношение последствията - основно осиновяването на дете, с което осиновителят няма родство.

guest1
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба