начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Възможно ли е спиране действието на изпълнителен лист

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможно ли е спиране действието на изпълнителен лист

Мнениеот ivan38 » 25 Ное 2024, 20:31

Здравейте,

Да упомена, че не става въпрос за бързи кредити. И аз не съм адвокат!
Ще съм благодарен, ако получа коментар/коментари от адвокати с опит в подобни казуси.
Налице е спор за задължения, които не са по - договор.
До колкото ми е известно в България, ваденето на изпълнителен лист е свързано с ходенето в съда, там не се прави реална проверка дали тези задължения ги има или няма, и лицето се набедява за длъжник, като се издава изпълнителен лист, който се подава към ЧСИ, от там запори и прочие.
В случай, че набедения длъжник има претенции, той информира съда, че не е съгласен по ххх причини с твърденията и се стига до нормално дело.
Това е поне, което на мен ми е известно, без да съм адвокат и нямам претенции да е точно.
Въпроса е, че при така изложените обстоятелства трябва да се направят експертизи, да се приложат доказателства и прочие в хода на съдебното дело, за да се стигне до решение. Което само по себе си може да ходи да се обжалва, да ходи на по - горни инстанции и прочие.
През цялото това време, набедения длъжник се води с действащ изпълнителен лист, запор от ЧСИ и прочие, понеже законодателя да гарантира, че длъжника няма да разпродаде имуществото си и прочие действия.
Обаче, ако няма вариант недвусмислено да се докаже, че лицето дължи въпросните пари, а изтърпява неблагоприятни последствия и накрая спечели делото, отиваме в нещо подобно на ситуацията с фалшиво положителните тестове на КАТ, взимаме книжката на водача, след 6 месеца му я връщаме и той да съди МВР за претърпяни вреди.
Вълнува ме, има ли начин действието на въпросния изпълнителен лист да бъде спряно, поне докато съдът не излезе с решение по делото, което ще се формира? Понеже аз на база на това, което аз зная оставам с впечатлението, че изпълнителния лист се издава "лесно", но последствията, които носи са сериозни. И какво става, ако накрая се окаже, че лицето не е било длъжник, няма как да се мине с "извинявай".
Съжалявам, ако темата ми не е с точни правни термини.
ivan38
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ