начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

Ще наем детегледачка. Какъв вид договор мога да сключа нея?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ще наем детегледачка. Какъв вид договор мога да сключа нея?

Мнениеот dianakarcheva » 10 Сеп 2018, 13:26

Здравейте.
Предстои ми да наема детегледачка. Бих искала да сключим договор, в който изчерпателно да са регламентирани правата и задълженията на всяка от страните. От краткото проучване, което извърших разбрах, че за да сключа трудов договор, трябва да се регистрирам като осигурител и после всеки месец да се грижа да удържам и внясям осигуровки, за което нямам време и нерви.
Какви други алтернативи имам? Граждански договор например? Ами ако детегледачката е самоосигуряващо се лице? Тогава какъв догор се сключва?
Моля за помощ. Обичайно, започвам да се ровя, да чета и сама да си търся информацията, но в случая нямам време. От утре цялата седмица правя интервюта и, ако харесам някоя от кандидатките, трябва вече да имам вариант, който да ѝ предложа.
dianakarcheva
Младши потребител

Re: Ще наем детегледачка. Какъв вид договор мога да сключа н

Мнениеот svegrigorov » 10 Сеп 2018, 13:37

Във всеки един случай сключете граждански договор.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот dianakarcheva » 10 Сеп 2018, 13:47

Много, много Ви благодаря за бързия отговор!
Ако сключим граждански договор, аз, като възложител, трябва ли да удържам и да ѝ внасям осигуровки или това си е нейно задължение? Също, този договор трябва ли да се регистрира някъде и за да е валиден, трябва ли да е нотариално заверен?
dianakarcheva
Младши потребител

Мнениеот svegrigorov » 10 Сеп 2018, 14:30

Ако лицето е самоосигуряващо се, не удържате осигуровки и данък.

Ако не е регистрирало самоосигуряване, ще му удържате, ако вие го наемете чрез търговско дружество. Ако сте физическо лице - не удържате осигуровки и данъци.
svegrigorov
Потребител

Назад към Трудово право