начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Давностен срок за задължения към Топлофикация

Давностен срок за задължения към Топлофикация

Мнениеот mimiemil » 14 Юли 2013, 17:38

Здравейте!
Може ли някой да ми отговори на основание Съдебно определение по ГД от 2005 г.,въз основа на което е издаден Изпълнителен лист на 27.09.2005 г., дали е изтекъл давностния срок за погасяване на задължения към ЕВН БЪЛГАРИЯ ТОПЛОФИКАЦИЯ ЕАД?След датата на връчване на решението по делото,съм плащала 1 година на равни вноски,но не съм погасила лихвите,а само главницата.На 26.06.2013 г. получавам призовка за принудително изпълнение от частен съдия изпълнител, това нормално ли?
Бихте ли ме насочили към адвокат от Пловдив,който би ме консултирал по този казус?
Предварително благодаря за отговор на питането си.
mimiemil
Младши потребител

Re: Давностен срок за задължения към Топлофикация

Мнениеот bird_of_paradise » 14 Юли 2013, 19:35

Така няма да стане, защото сте на границата с давността, но може и да не е изтекла- трябва да се чете цялото ИД от 2005г., и едва след това последното от 2013г.

bebitor http://lex.bg/forum/memberlist.php?mode ... le&u=34506
REVOLUTION http://lex.bg/forum/memberlist.php?mode ... le&u=38269
Пишете на тези двамата хубавци :lol: ( всеки един ще свърши качествено работата).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот mimiemil » 14 Юли 2013, 21:45

Много Ви благодаря за съвета.Бихте ли ми казали колко години е давностния срок?
mimiemil
Младши потребител

Мнениеот windlove » 18 Юли 2013, 13:30

Доколкото ви разбрах през 2005 та година вече е бил издаден изпълнителен лист - въпросът е питате за давността на листа ли? - тои е 5 години от издаването, в който взискателя може да си образува изпълнително дело. А ако питате за давностните срокове за вземанията на ЕВН БЪЛГАРИЯ ТОПЛОФИКАЦИЯ ЕАД за тях вие не сте посочили срокове, за да може да ви се отговори.
Погледнете дали този изпълнителен лист е бил даван на държавен или частен съдебен изпълнител - защото в изпълнително дело не тече давност - ако са минали повече от 5 години от издаването му и образуването на изпълнителното дело това ще е добре.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Юли 2013, 16:11

windlove написа:ако са минали повече от 5 години от издаването му и образуването на изпълнителното дело това ще е добре.

:roll: :arrow:
mimiemil написа:...След датата на връчване на решението по делото,съм плащала 1 година на равни вноски,но не съм погасила лихвите,а само главницата...

Тук, по-скоро може да се говори за друго.... едно, че имаме признание, макар и само за частта на погасеното чрез плащане, после- склонна съм да се обзаложа, че е имало ИД при държавен СИ, вероятно прехвърляне при частен, възможно перемиране... и едва тогава идва момента на давността по 115 ЗЗД. Лихвата по други правила.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот mimiemil » 19 Юли 2013, 21:20

Благодаря на всички.Лошото е ,че и аз не мога да се ориентирам много добре.Потърсихме ГД от 2005г. в архивите на съда,но от там отговориха,че това дело е унищожено,поради изтекла давност.От там отидохме при ЧСИ,за да получим някаква информация.Дадоха ни копие от изпълнителния лист от 27.09.2005г. и вносна бележка с попълнена сметка на същия ЧСИ.Най-вероятно с оскъдната информация,която с хиляди разправии успях да намеря,трябва да се посъветвам с адвокат на място.Към кого обаче да се обърна и това е въпрос,на който можете да ми помогнете да си отговоря.
Предварителни Ви благодаря!
mimiemil
Младши потребител

Мнениеот Melly » 20 Юли 2013, 17:11

mimiemil написа:.........
Най-вероятно с оскъдната информация,която с хиляди разправии успях да намеря,трябва да се посъветвам с адвокат на място.Към кого обаче да се обърна и това е въпрос,на който можете да ми помогнете да си отговоря.
Предварителни Ви благодаря!

:!: и още питате? :roll: Що за народ сте? 8) Да бяхте си напраил/а труда да прочетете няколко реда по-нагоре :arrow:
Колега е дал не една, а две насоки за адвокат.
bird_of_paradise написа:bebitor http://lex.bg/forum/memberlist.php?mode ... le&u=34506
REVOLUTION http://lex.bg/forum/memberlist.php?mode ... le&u=38269
Пишете на тези двамата хубавци :lol: ( всеки един ще свърши качествено работата).

"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот mimiemil » 21 Юли 2013, 10:50

Отново благодаря на всички.
Информацията съм я видяла,разбира се,но реших,че някой може да ми препоръча поне още един адвокат от Пловдив,за да имам избор,все пак.
Вече проучих адвокатите в Пловдив и направих своя избор,но все пак,още веднъж благодаря на всички,които ми отговориха и ми дадоха насока.
mimiemil
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство