начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

необлагаем доход от делба и продажба

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


необлагаем доход от делба и продажба

Мнениеот volkan » 06 Авг 2012, 18:53

здравейте, имам следния казус.
През месец май 2012 г. аз и още четирима съсобственица извършихме доброволна делба на съсобствен наследствен имот-постройка и 520 кв.м. земя на село. Данъчната оценка на имота бе 1600 лева, като имота остана в мой дял, а на останалите съсобственици наплатих 850 лева за уравняване на дяловете. През месец август 2012 г. продадох имота, който бе изцяло в мой дял след делбата на сина си за 1600 лева-данъчната оценка.
Интересува ме дохода придобит от продажбата на имота на сина си облагаем доход ли е или не? Допитах се до адвокат, който ми каза, че е необлагаем и не трябва да го декларирам в НАП, тай като делбата не било продажба, а в чл.13 от закона за данъците върху доходите на физическите лица пише, че необлагаем е дохода от продажбата на един недвижим имот ако между датата на придобиване и продажбата са минали повече от 3 години. В моя случай половината от имота го притежавах по наследство от 2001 г., но останалата половина придобих след делбата през 2012 г., за коята наплатих на останалите съсобственици 850 лева за уравняване на техните дялове. В рамките на същата година продадох целия имот на сина си.
volkan
Младши потребител
 
Мнения: 42
Регистриран на: 23 Мар 2012, 21:39

Re: необлагаем доход от делба и продажба

Мнениеот prnedev » 07 Авг 2012, 05:05

Подайте си декларация, като в нея посочите за покупна и за продажна цена 850 лв - и ще опишете идеалните части, които сте платили при изравняването. Данък пак няма да плащате, просто не е напълно необлагаем имота, за да бъдете освободен от деклариране. Тя делбата като цяло но е продажба, но уравняването на дяловете с плащането е.
Малко досадно задължение е за тези дребните пари, особено ако още работите, но няма какво да се направи. Пък не си заслужава да се ослушате...
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 57 госта


cron