начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Покупка на "несигурен имот"

Казуси за недвижими имоти

Покупка на "несигурен имот"

Мнениеот melu76 » 31 Мар 2007, 22:23

Здравейте,изправен съм пред следния казус предстои ми да закупя имот/апартамент/ който ми харесва и има някакаква вероятност да го заменя с друг/мой/ апартамент и да доплатя още малко.Въпросът ми е ,че нещо по този апартамент /който ще закупя / ме съмнява ,продавачката е наследница но се оказа че има и брат .Апартамента е наследство от майка й но не е изрично опоменат в завещание.Какви документи да изисквам.Естествено че 6те се обърна към ваш колега но все пак нека съм подготвен.
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
melu76
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 31 Мар 2007, 23:44

На първо време се информирайте дали върху имота ,който искате дап ридобиете няма наложени тежести .Тази информация можете да получите от службата по вписвания при Районния съд /таксата за устната справка май беше 1 лв/.
Ако продавачката е единствен собственик на апартамента нямате основание за притеснение.Но ако апартамента е в съсобственост между нея и брат и следва да се спазят процедурите на чл.33 от ЗС.Т.е тя следва да го предложи за закупуване на съсобственика-брат и едва след като същият с писмена деларация и откаже закупуването апартамента може да се продава своята идеална част на трети лица.
Относно закупуването на апартамента - продавача следва да набави необходимите документи за сделката /нотариален акт или друг документ за собственост,данъчна оценка,скица,декларации по чл.264,ал.1 от ДОПК и чл.25,ал.7 от ЗННД,удостоверение за тежести/.Ако имота е в съсобственост продавачката може да Ви прехвърли само своята ид.част,като в този случай е необходимо да се представи и споменатата по-горе нотариално заверена декларация за отказа на брата-съсобственик да изкупи дела и.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот melu76 » 01 Апр 2007, 08:56

Блогодаря за бързия отговор на sarbijanac .Доколкото разбрах продавачката има брат който уж не търсел нищо също така и данъка на апартамента не е плащан близо 5 години .За декларацията от брат и разбрах а как стои въпроса с данъка ,глоби и лихви за неплатени данъци и такси и някакви други подводни камъни при подобна сделка
Ако всичко е наред как ще стане замяната на апартаментите/докумунтално разбира се/аз ще им предоставя моя а те техния като аз доплатя
melu76
Младши потребител

несигурен имот

Мнениеот todorst » 01 Апр 2007, 09:47

За да се снабди с данъчна оценка продавачат трябва да си е платил данъците за имота, т.е. данък сгради и такса смет поне за полугодието на 2007 г. и да няма стари задължения. Това е отразено в дан.оценка. Проверете също какво дължи за електричество, вода, топлофикация, такси в сградата за ремонти, подръжка, асансьор, чистачка и пр.Искате му последните бележки от плащанията и сама си проверявате. Внимавайте с ТЕЦ. При смяна на собствеността задължително викнете топл.счетоводители да засекат разхода до продажбата. Същото и със Софииска вода. От мен успех. Купете смело . За помощ пишете!
todorst
Потребител

Мнениеот melu76 » 01 Апр 2007, 13:26

продавачката имала брат които бил доведен ама не знам от кой си брак на баща и .Искам да знам откъде мога да разбера/в коя инстанция да проверя/ кои са реалните наследници на този имот за да нямам проблеми впоследствие.
melu76
Младши потребител

Мнениеот todorst » 05 Апр 2007, 20:10

щО ЗА ГЛУПОСТИ пРОДАВАЧЪТ СЕ ЛЕГИТИМИРЕА КАТО СОБСТВЕНИК. НЕ МЕ ИНТЕРУСУВАТ ИМАЛИ ДОВЕДЕНИ,ПРИВЕДЕНИ И ПР. БРАТЯ ,СЕСТРИ ИПР.вСИЧКО ТОВА ТРЯБВА ДА Е ОТРАЗЕНО ОТ УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА НАСЛЕДНИЦИ ОТ ОБЩИНАТА. тОВА КОЕТО ДАДЕ ОБЩИНАТА ТОВА Е ВЕРНОТО.тЯ СЪЩО ОТГОВАРЕ. зНАЧИ УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА НАСЛЕДНИЦИ ПОКАЗВА КОИ СА СОБСТВЕНИЦИТЕ. зАПИСАНИТЕ Н ТОВА УДОСТОВЕРЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪЩИТЕ И В УДОСТОВЕРЕНИЕТО ДА ДАН.ОЦЕНКА. в СЪОТВЕТНИЯТ НОТ.АКТ.СЕ ЗАПИСВА ,АКО ТОВА НЕ Е ВЯРНО И Т.Н. ПРОДАВАЧЪТ ВРЪЩА СУМАТА ПЛЮС ПРИМЕРНО 10000 ЛВОТНОВО. КАКВО ВИ БЕЗПОКОЙ!
todorst
Потребител

Назад към Имотни казуси