начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

придобиване на имот от дадо на внучка срещу издръжка и гледа

Казуси за недвижими имоти

придобиване на имот от дадо на внучка срещу издръжка и гледа

Мнениеот mara696 » 30 Мар 2007, 23:07

Здравуйте на всички моля за вашето мнение и помощ.
Грижа се за дядо ми и той живее в двустаен апартамент от 55 кв.м.Баба ми почина преди близо 1г и 8 месеца . Имат две деца аз съм дъщеря на едното дете на сина им. Дядо е в момента на 86г. и реши да ми прехвърли в знак на благодарност неговата част от апартамента тоест 4/6. Като неискаше до неговата смърт да се разбере че ми е прехвърлил дяла си. Но за зла участ дъщеря му разбра и отишла да му държи сметка за стореното. Баща ми тоест неговия син иска да ми прехвърли неговият дял. Тя засега мълчи но не желае да говори с мен .Дядо си е жив и здрав. Мога ли по някакъв начин да я принудя да и платя нейния дял от апартамента , докато дядо е жив и тя може ли да ми оспорва нещо след неговата смърт.Ако аз и изкупя дела преди това.Дядо ми подписва на 6 месеца декларации, че се грижа добре за него и че му плащам издръжка месечна. Има и документ изваден от психиатър, че отговаря за действията си. Благодаря ви предварително
mara696
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 31 Мар 2007, 01:12

Доколкото разбирам, апартаментът е бил съсобствен на баба Ви и дядо Ви. След смъртта и при липса на завещания, нейната половина се е разпределила поравно между баща ви, сестра му (1/6 дял) и дядо Ви.
В момента собственици на апартамента са те, не и Вие. Не сте и наследник.
а) Дядо Ви, баща Ви и леля Ви може да се поделят доброволно.
б) Всеки от тях може да инициира съдебна делба без съгласието на другите.

Редакция: Оказва се в другата тема (http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=21557), че имотът е бил прехвърлен все пак, поради което горното указание не важи.
Последна промяна kontrol на 01 Апр 2007, 01:32, променена общо 1 път
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот manol » 31 Мар 2007, 14:18

Ако дядо ви е продал часта си на вас е представил и декларация,че е предложил на другите съсобственици да закупят дела му и те са отказали.щом леля ви не е знаела,значи е декларирал невярно обстоятелство,но там има 6 мес. срок за обжалване от узнаването(което трябва да се докаже кога е станало) от непоканения съсобственик.
manol
Младши потребител

Мнениеот uvella » 01 Апр 2007, 00:36

Разбирам, че дядо ви ви е продал своя дял от 4/6 срещу задължение от ваша страна за издръжка и гледане(нали е така?).
Следователно, вие сте собственик (по нот.акт) на неговите 4/6. Баща ви ви продава/дарява и своя дял от 1/6.
Вие ставате собственик на 5/6. А след като това стане факт, като собственик, вие можете да искате чрез съда да бъде поделен съсобствения с леля ви апартамент, съответно - вие да изплатите нейната 1/6 част от неподеляемия имот.
uvella
Потребител

Назад към Имотни казуси