начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Спешен съвет!!!

Казуси за недвижими имоти

Спешен съвет!!!

Мнениеот nina » 12 Дек 2005, 17:12

Предварително благодаря на всички, които ще отделят време да ми отговорят. Интересуват ме следните въпроси: Искам да купя апартамент, в който живее възрастен човек с право на ползване до смъртта си. Може ли същия да има претенции кой да живее в жилището, какви проблеми може да създаде? И как документално да си обезпеча нещата...
nina
Нов потребител

Мнениеот василиса » 12 Дек 2005, 17:30

за да нямаш проблеми преди сделката да ти даде нотариално заверена декларация за отказ от правото на ползване върху имота :cry:
василиса

Мнениеот Гост » 12 Дек 2005, 22:37

Въпросът ти е малко неясно зададен.Не става ясно дали искаш да закупиш жилището със запазено право на ползване (срещу цена,предполагам доста по-ниска от пазарната) или искаш да се развали правото на ползване и после да го закупиш.

Първи вариант : Ползвателят се отказва от правото на ползване (пред нотариус) и после ти закупуваш жилището.Тогава то си е твое и си го ползваш както си искаш.
Втори вариант : Ако си се договорила да закупиш жилището при запазване на вече учреденото право на ползване,то трябва да знаеш,че докато е жив ползвателя,жилището си го ползва той.Може да си живее в него,може да го дава под наем и т.н.Ти нямаш право да живееш в него.Жилището става "фактически" твое едва след смъртта му.
Гост

Благодаря ви Василиса и Гост!

Мнениеот nina » 14 Дек 2005, 11:31

Тотално се разколебах за покупката...на мен ми трябва спешно, но щом апартамента е с тежест и всъщност аз няма да мога да живея в него без съгласието на въпросния човек, мерси...Мисля,че главоболията не си заслужават, въпреки изгодната цена, както Гост предположи! Благодаря ви още веднъж!!! [/b]
nina
Нов потребител

Мнениеот Гост » 14 Дек 2005, 11:39

Ще можеш да живееш в имота, ако дядката си е запазаил правото да ползва и обитава една точно определена стая от апартамента. Друг е въпроса дали ти ще искаш да живееш с него в едно жилище или твоите евентуални наематели на жилището, съгласни ли ще са да живеят с дядката.
Ако си е запазил правото на ползване на целия апартамент, трябва да го чакаш да почине или да се откаже от това си право с нотариално заверена декларация.
Гост

:):):)

Мнениеот nina » 14 Дек 2005, 11:55

Незнаеш колко съм ти благодарна Гост! Но въпреки всичко аз реално оценям ситуацията и си мисля да избера по-малкото зло, хахаха, просто не ми се искат излишни "истерии"... проблеми и прочие... да дебна аз кога "някой си" ще си отиде от тоя свят, нееееееееееееееееееееееее... другаде ще търся "пристан". Желая ти хубав и успешен ден днес! От сърце :D
nina
Нов потребител

Мнениеот Гост » 14 Дек 2005, 12:21

Още една провинциалистка става софиянка. Казва се "оценЯВАм", а не "оценям".
Гост

Мнениеот nina » 14 Дек 2005, 14:59

Има ли смисъл какъв да е швеееееееепса, а, Гостенино... Да си зъл не е актуално, усмихни се и бъди щастлив!
nina
Нов потребител

Назад към Имотни казуси