начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Възражение за изтекла придобивна давност

Казуси за недвижими имоти

Възражение за изтекла придобивна давност

Мнениеот nezret » 07 Окт 2005, 14:40

Колеги искам да дискутираме, един деликатен момент в практиката а именно възражението да изтекла придобивна давност като оригинерен способ за придобиване на собственост, където смятам да го направя по предявен спрямо клиента ми иск за делба. Деликатният момент и противоречивата съдебна практика на ВС ,ВКС по този въпрос , ме кара да поискам мнение и от други колеги. Деликотният момента е дали ответника бивш съпруг на ищцата, правил ремонти и живял и живее в момента с новата си съпруга е ВЛАДЕЛЕЦ или ДЪРЖАТЕЛ.Според едни решения на ВС/ВКС той е владелец на собствената си ид.част1/2 в случая и държател на останалата. Като съдът не посочва защо счита че е държател. Вярно е че между двама юристи винаги има поне три мнения по един и същи въпрос, но това правило не трябва да важи за съдиите във ВКС. според мен за да си владелец, трябва да са налице двата елемента кумулативно-корпус и анимус. Първия елемент явно и необезпокоявано фактическо владеене на имота не по малко от 10 год. В моя казус 13 год. Втрорият елемента е субуктивното намерение да владее веща като своя. това може де се докаже с разпит на свидетели ,фактури за покупка на строителни материали ,експертизи за извършени подобрения и т.н. Държателят владее веща за другиго,подобно на наемателя. Но може ли да се приеме че само наемателят може да бъде държател?!? Според едно от Решенията-плащането на данъците на имота е правно ирелевантен факт за доказване на изтекла придобивна давност?!? Но не казват почитаемите висши касационни магистрати , кое аджеба е правнорелевнатния факт или факти, за да може ние простите адвокати, да прочетем и да се научим и защо не направят тълкувателно решение по този въпрос?!? аз поне не можах да намеря в Аписа. Ако някой колега го има нека да ми прати номера на решението. Практиката наистина е противоречива , затова предварително благодаря за професионален коментар от колеги.
Или ще караме по схемата, използвам тези решения които ми утърват, при изготвянето на писменото становище на края или на въззивната жалба.
С уважение :адв.Н.Бабучев САК
nezret
Потребител

Re: Възражение за изтекла придобивна давност

Мнениеот lora_d » 07 Окт 2005, 15:13

Уважаеми колега, и аз като вас съм се сблъсквала с този проблем, въпрос на докзване е дали в такива случаи лицето е държател или владелец. Аз съм изготвяла нот. акт по обстоятелствена проверка, където успяхме да убедим нотариуса, че лицето-единият от съсобствениците- е владелец на цялото жилище-бивше семейно, повече от 10г. след прекратяването на брака му с др.съсобственик. Но с практика в момента не мога да ви помогна за съжаления, но зная, че има такава. Желая ви успех
lora_d

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 15:45

Моето мнение е, че когато е на лице титул на собственост, придобивна давност изобщо не тече.
Придобивна давност можеш да претендираш в случай, че върху имота никой не е имал претенции 10 години - ако си има налице собственост, или 5 ако такава няма.
Това, че някой не е живял в имота си, или че не му е плащал данъци не значи, че го е загубил по давност. Ако значеше, какво би станало след всички разводи, в които семейното жилище независимо чия собственост е преминава в собственост на единия съпруг.
След пълнолетието на детето пак се съдят. За наем най често. Макар единия съпруг да е "владял" в смисъла, който влагате вие повече от 10 години.
Гост

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 17:07

Трябва да се докаже, че съсобственикът е владял останалата идеална част изключително за себе си с намерение да свои вещта. Примери: не е допускал останалите съсобственици в имота; владял е необезпокоявано, въпреки че е афиширал, че владее имота за себе си .. Има съдебна практика и в тази насока, на следващия път ще я цитирам
Гост

Мнениеот gega » 08 Окт 2005, 10:25

Този, който прави възражение за изтекла в своя полза придобивна давност, следва да докаже, че е ПРЕВЪРНАЛ държането във влъдение, т. е. че е манифестирал своето намерение да свои останалата идеална част. Следователно, неговото владение трябва да бъде ЯВНО и несмущавано! И следва да са изминали 10 години не само от трансформацията от държане във владение, но и от прекратяването на брака чрез развод, т. е. он превръщането на бездялаво съсъбственост в обикновена съсъбственост между бившите съпрузи.
gega
Потребител

Мнениеот Гост » 10 Окт 2005, 09:26

в този ред на мисли -каква е разликата между владелчески и така наречени търпими действия и как именно се доказват?
Гост

RE

Мнениеот ADVOKATA » 12 Ное 2005, 16:09

KOLEGA V TVOY SLU4AY SLEDVA DA SE DOKAJE 4E KLIENTATI E VLADEEL IMOTA KAYO SVOY , TOEST DOKAZVA SE SAS SVIDETELI , 4E TE SA PREZUMIRALI 4E TOY E SOBSTVENIK NA IMOTA I SE E GRIJEL ZA NEGO . RAZLIKATA MEJU DARJATEL I VLADELEC E TO4NO TAZI . DOKAZVANETO 4E SE E GRIJL KATO SOBSTVENIK I E MANIFISTIRAL PUBLI4NO TOZI FAKT TOVA E DOSTATA4NO ZA DOKAZVANE NA ISKA .
ADVOKATA

А защо доказване?

Мнениеот Го го ст » 12 Ное 2005, 18:45

А защо доказване при презумцията на чл. 69 от ЗС - Предполага се, че владелецът държи вещта като своя, докато не се докаже, че я държи за другиго.
Го го ст

Мнениеот студент » 12 Ное 2005, 19:42

мисля,че ако става въпрос за обстоятелствена проверка няма проблем.НО ако ако имуществото след развода не е уредено и жената го е търпяла толкова време в своята половина???
студент

Мнениеот stavrev » 13 Ное 2005, 13:49

gega написа:Този, който прави възражение за изтекла в своя полза придобивна давност, следва да докаже, че е ПРЕВЪРНАЛ държането във влъдение, т. е. че е манифестирал своето намерение да свои останалата идеална част. Следователно, неговото владение трябва да бъде ЯВНО и несмущавано! И следва да са изминали 10 години не само от трансформацията от държане във владение, но и от прекратяването на брака чрез развод, т. е. он превръщането на бездялаво съсъбственост в обикновена съсъбственост между бившите съпрузи.

Така е!
stavrev
Потребител

Re: Възражение за изтекла придобивна давност

Мнениеот Mi-Lena » 13 Ное 2005, 14:37

nezret написа: Но не казват почитаемите висши касационни магистрати , кое аджеба е правнорелевнатния факт или факти, за да може ние простите адвокати, да прочетем и да се научим и защо не направят тълкувателно решение по този въпрос?!? С уважение :адв.Н.Бабучев САК

Чак пък тълкувателно решение по този въпрос:)
Бившите съпрузи са съсобственици на имота и твоят човек държи ид.ч. на бившата си съпруга на основание чл.31 ал.1 ЗС. Това, че не му е искала наем не го прави автоматично владелец. Но дори и в някакъв момент да е трансформирал държането във владение, освен, че трябва да докаже началният момент, той ще трябва да докаже и отблъсването на правата на съсобственика - interversio possessionis :o
Релевантните обстоятелства и факти ги е посочил Таджер във "Владение". Какво повече да четат и простите и сложните адвокати ? :P
Mi-Lena

Назад към Имотни казуси