начало

Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК

Покупка на съседен ПИ

Казуси за недвижими имоти

Покупка на съседен ПИ

Мнениеот Петров » 01 Сеп 2005, 16:20

Искам да ви помоля за съвет. Собственик съм на ПИ с площ 890 м2 в градска индустриална зона с лице към пътя. Към момента влезе в сила нов ПУП, съгласно който всички собственици на отделни ПИ сме групирани в общ УПИ. Общината ни е дала срок за възражение и аз мисля да искам моят ПИ да се урегулира в собствен УПИ. Съседът ми има ПИ с площ 300 м2, който няма лице към никакъв път. До него се влиза по черно пътче. По площ и размери се явавя естествено продължение на моя ПИ. Имам намерение да го закупя и съм в период на преговори със съседа ми. Въпросът ми е следния: да подавам ли възражение сега за собствен УПИ? Ако подам и после закупя имота на съседа ще мога ли да го обединя с моя в един УПИ? И изобщо 300 м2 достатъчни ли са, за да се образува самостоятелен УПИ? Как е най-разумно да постъпя?
Благодаря ви за отзивчивостта предварително.
Петров

Мнениеот Гост » 02 Сеп 2005, 11:57

:?:
Гост

Мнениеот stefan67 » 02 Сеп 2005, 17:40

Г-н Петров, представената от Вас информация е малко объркваща... Ако целта Ви да обжалвате проекто-плана за регулация е свързана с водените от Вас преговори със собственика на съседния поземлен имот - да, бихте могли да забавите процедурата, но за градска индустриална зона 300м2 са крайно недостатъчни за отделянето им в самостоятелен УПИ - прочетете Закон за устройство на територията... Т.е. подобно противопоставяне, би довело до изчерпване на доверието между Вас и съседа ви. В запитването Ви не става ясно колко поземлени имота сте обединени в едно УПИ?! Това е важно - уточнете го, за да може да Ви се помогне ефективно... Апропо ПУП е процедура за урегулиране на поземлени имоти, които са извън строителни граници на населеното място и се променя статута и начина на трайно ползване на имотите. Във вашия случай най-вероятно става дума за ПР - изготвяне на план за регулация или РУП...
stefan67
Младши потребител

Re: Покупка на съседен ПИ

Мнениеот scribtor » 03 Сеп 2005, 01:48

От опит:
Подай възражение още сега - не че ще ти го уважат, защото това на практика става само ако имаш позиции в общината, но поне ще спечелиш време да си организираш нещата. Пък и нищо не губиш.
От написаното от теб оставам с впечатление, че ти се съобщава Протокол на ОЕСУТ, а не самата Заповед. И в двата случая имаш 14 дневес срок за възражение- първо до Кмета, а посла е до окр.съд.
Въпросите ти са много лесни, но независимо от това, всичко което ти пиша е много условно.
-Ако сега ти се обособи УПИ за твоя ПИ - нямаш проблем по- късно да промениш страничната/дъно регулация към съседния УПИ, със съгласие на собствениците му. Но това става при определени условия, и в зависимост от ситуацията, имаш няколко варианта за действие.
-От 300кв.м. един път става парцил, друг път - не става. Пак зависи от много работи.
-Кое е най целесъобразно за момента - само някой несериозен тип ще ти каже, без да се знаят конкретните факти и да се види проекта за ПУП.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот scribtor » 03 Сеп 2005, 01:51

stefan67 написа:...Апропо ПУП е процедура за урегулиране на поземлени имоти, които са извън строителни граници на населеното място и се променя статута и начина на трайно ползване на имотите. Във вашия случай най-вероятно става дума за ПР - изготвяне на план за регулация или РУП...

НЕВЯРНО!!! ПУП - не означава "Процедура за урегулиране на поземлени имоти", а ОЗНАЧАВА - ПОДРОБЕН УСТРОИСТВЕН ПЛАН.
ПУП-а не винаги промена статута и начина на трайно ползване на имотите.
..Апропо...ПР е вид ПУП, а РУП :roll: .....РУП е нещо съвсем друго...

Сори, ама не мога да се въздаржа да не го кажа!
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Петров » 07 Сеп 2005, 11:53

срибтор, мерси за отговора!
И аз мисля, че ПУП е подробен устройствен план. не мисля, а съм сигурен.
подадох възражение в общината, че искам за моя ПИ да се отреди отделен УПИ. предполагам, че и съседите ми по имоти са направили същото, защото и те получиха същото известие от Общината, като моето, че за техните ПИ-та се отрежда общ огромен по размери УПИ. Процедурата тръгна от там, че за този квартал в северната индустриала зона, има план за регулация от 68 год. и сега чужда фирма е закупила огромна площ в съседство, за да строи фабрика и е платила цялата процедура по обособяването на новозакупения имот в собствен УПИ. и понеже ние сме трети лица за тази фирма, за по-евтино е обособила нашите имоти в общ УПИ.
иначе мисля, че съседът ми ще се съгласи да ми продаде имота. питането ми беше по-скоро дали ако неговия ПИ е маломерен, ще може да се присъедини към моя новообразуван УПИ при евентуална разпоредителна следка след време без излишни усложнения?
Петров

Мнениеот scribtor » 08 Сеп 2005, 22:28

Ще може, при присъединеването/сливането на два ПИ/ УПИ няма проблеми, ако единиет е с площ, която не отговаря на норматива. Проблем по скоро има, когато се иска от един УПИ/ПИ да се образуват две УПИ, ако няма площ и лище. Но това за площта и лицето не е винаги абсолютно, тъй като важи за нискоетажно жилищно застрояване . За средноетажно и друго или за нежилищно, размерите на УПИ се определят със самия ПУП, без задължителни изисквания за площ и лице.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Петров » 10 Сеп 2005, 09:55

Още веднъж сърдечно благодаря! Дано всичко се развие без проблеми, както казахте....
Петров

Назад към Имотни казуси