начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Продажба на идеална част от прекратена СИО

Казуси за недвижими имоти

Продажба на идеална част от прекратена СИО

Мнениеот Неориентиран » 31 Авг 2005, 21:44

Уважаеми адвокати, моля ви за съвет, моя случай е следния:
Повече от 10 години живея в Канада. Преди 3 години се разведох с жена си по канадските закони, а тази година се извърши екзекватура, с което ни се призна развода и в България. Дотук добре, но сега ми предстои подялба на голяма къща, 4-ри етажна, придобита по време на брака. Направих опит да се договорим с бившата ми съпруга за доброволна подялба 50-50, но тя не се съгласи тъй като в момента къщата е във владение на нейния син и той печели от нея като я дава под наем на курортисти. Тогава остава другия вариант - съдебната делба, но разбрах че той отнема много време, около 4-5 години. Въпросът ми е за да избегна тази дълга процедура дали мога да си продам моята ½ идеална част от къщата, вече прекратена съпружеска имуществена общност, като оставя подялбата да се извърши от новия собственик. Просто за информация ще кажа че къщата е поделяема, всеки етаж е напълно независим, само се ползва общо стълбище. За да бъде всичко законно вече направих предложение на бившата си съпруга да изкупи моя дял на цена много по-ниска от пазарната, но тя пак не се съгласи. Мисля че това ми дава право да я предложа на друг заинтересован купувач. Какво ще кажете, имам ли наистина това право? Като допълнение искам само да кажа че в данъчното ½ от къщата се води на мое име и аз съответно си плащам данъците. Незнам това дали оказва влияние, но го споделям за всеки случай.
Освен този въпрос имам и друг: Имам ли право да потърся обезщетение за ползването на моята част години наред?
Предварително благодаря!
Неориентиран

Мнениеот сиси » 01 Сеп 2005, 09:16

Щом вече е прекратена СИО и имате по 1/2 реални части никакъв не е проблема да продадете своята 1/2 .Прав сте при съсобственост първо се предлага на съсобственика и след като тя е отказала да изкупи никакъв не е проблема да продадете на друг.
сиси

Мнениеот НО » 01 Сеп 2005, 09:21

сиси написа:Щом вече е прекратена СИО и имате по 1/2 реални части никакъв не е проблема да продадете своята 1/2 .Прав сте при съсобственост първо се предлага на съсобственика и след като тя е отказала да изкупи никакъв не е проблема да продадете на друг.
,

но ако този отказ е документиран по съответния ред.
НО

Мнениеот Гост » 01 Сеп 2005, 10:10

съветвам ви да й изпратите предложението за изкупуване чрез нотариална покана, така няма да може да оспорва подписи и така нататък и после си продавайте. А да не забравя, трябва да й го предложите при същите условия както на купувача. После с решение то за развод и отказа й, си продавате на воля.
Гост

Мнениеот МД » 01 Сеп 2005, 10:19

Обезщетение може да искате и за минало време, но ако не сте я поканили писмено за това обезщетение, при евентуален съдебен спор тя ще направи възражение, че не е имало писмена покана да ви плаща обезщетение за това, че сте лишен от възможността да ползвате Вашата част от имота. Така че ако не сте я поканили писмено, незабавно сторете това.
МД

Мнениеот Гост » 01 Сеп 2005, 12:27

Покана е необходима само за обезщетение, че са Ви ползвали вещта /чл.31,ал.2/, но по отношение на получавания от тях наем, такава не е необходима и можете да го търсите на общо основание за минал период и без покана- чл.30, ал.3 ЗС
По отношение на продажбата, колегите са прави, че е необходимо да имате писмен отказ на съсобствениците.
Гост

Мнениеот Неориентиран » 01 Сеп 2005, 15:25

сиси написа:Щом вече е прекратена СИО и имате по 1/2 реални части никакъв не е проблема да продадете своята 1/2 .Прав сте при съсобственост първо се предлага на съсобственика и след като тя е отказала да изкупи никакъв не е проблема да продадете на друг.

Сега като чета тези редове си задавам въпроса дали наистина СИО-то е прекратена с решението на СГС. В него нищо такова не се казва освен че признава и допуска на територията на България изпълнението на съдебното решение на Канадския съд. Искам и да благодаря на всички, които ми отговориха бързо и точно, много сте мили, благодаря ви от сърце.
Неориентиран

Назад към Имотни казуси