начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Дарение на част от недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Дарение на част от недвижим имот

Мнениеот Ася » 27 Авг 2005, 13:12

Здравейте!
Братът на баба ми иска да й дари част от негов собствен недвижим имот. В града където те живеят и се намира имота няма нотариус, затова преди да отидат до съседен град искам да й кажа има ли изобщо смисъл и какво да направи? Братът на баба ми има нотариален акт за собственост върху недв. имот, придобит по регулация. Има и скица. От целия парцел иска да дари 192,5 кв.м. Моля за съвет какво да правят??
Ася

Мнениеот галина » 28 Авг 2005, 15:35

И какъв е проблема? :roll:
галина

Мнениеот Гост » 28 Авг 2005, 17:52

Ами не могат да си позволят адвокат, който да им движи нещата - та, какви документи им трябват и изобщо всичко, което трябва да направят преди да отидат при нотариуса - стари хора са, не мога да се разкарват няколко пъти до съседния град.
Гост

Мнениеот stefan67 » 29 Авг 2005, 10:26

Ася, след като са възрастни хора нека братът на баба ти да ти завери пред кмета на селото едно пълномощно и ти действай - без нотариус няма да стане! Все пак населеното място е в района на действие на накой районен съд, където задължително има и нотариуси...
stefan67
Младши потребител

Мнениеот галина » 29 Авг 2005, 17:02

А където няма, има съдии! Обърнете се към адвокат,просто няма как иначе да стане! Все пак става въпрос за имот.Успех!
галина

Мнениеот Силвия » 29 Авг 2005, 17:38

Извинете, но споменавате, че намерението на дарителя е за точно определена част от имота. Не виждам как това може да стане преди парцела да бъде разделен по съответни ред, предвиден в ЗУТ.
Ако това не е направено дарителят може да дари единствено идеални части от имота, в съответното съотношение.

Поздрави,
Силвия

Мнениеот Силвия » 29 Авг 2005, 17:43

Иначе ще са Ви необходими следните документи:
1. Документ за собственост на имота .
2. Данъчна оценка на имота.
3. Декларация за липса на публични задължения на дарителя.
4. Актуална скица на имата със срок на издаване не по-рано от 6м.от датата на сделката.

Надявям се да съм Ви била полезна.
Силвия

Мнениеот исса » 02 Сеп 2005, 12:00

присъединявам се към мненията. и аз мисля, че където няма нотариуси, има съдии по вписванията. и силвия е права, че ако става дума за реална част, трябва да се обособят според нормите на ЗУТ, трябва да бъде извършена доброволна делба на парцела и т.н.; иначе се прехвърлят само идеални части върху целия имот.
исса

Назад към Имотни казуси