начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Дарение - с равни права

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение - с равни права

Мнениеот tosheva1 » 18 Мар 2022, 10:27

Здравейте, изчетох доста неща из форума, но така и не ми стана ясно.
Казуса е следния:
Дядо ми и баба ми даряват на мен и баща ми с РАВНИ права недвижим имот, ведно с принадлежащите идеални части от общите части на жилищната сграда. До тук е ясно.

Но въпросът ми е следният, след като баща ми почина, как стои въпроса с унаследяването. Кое остава за мен (синът му) и кое се унаследява от децата му (ние сме 3 деца- аз - двете ми сестри). Благодаря предварително за компетентните отговори!
tosheva1
Нов потребител

Re: Дарение - с равни права

Мнениеот berto » 18 Мар 2022, 12:09

Здравейте, tosheva1,

1. за да сме точни - дядо Ви и баба Ви НАЙ-ВЕРОЯТНО не ви даряват равни ПРАВА, а ви даряват РАВНИ ЧАСТИ от недвижимия имот.

2. след като са дарили Вас и баща Ви, то тогава ще важи чл. 28 и следващите от Закона за наследството.

3. след като баща Ви е починал, то неговата част от недвижимия имот ще се раздели на Вас и на сестрите Ви по 1/3, освен ако майка Ви не е жива и няма валиден законен брак с баща Ви (това не го казвате), защото тогава ще се приложи чл. 9 от Закона за наследството и ще делите частта на баща Ви на четири.
berto
Потребител

Мнениеот tosheva1 » 18 Мар 2022, 14:21

[quote="berto"]Здравейте, tosheva1,

1. за да сме точни - дядо Ви и баба Ви НАЙ-ВЕРОЯТНО не ви даряват равни ПРАВА, а ви даряват РАВНИ ЧАСТИ от недвижимия имот.
Здравейте, в нотариалния акт е записано "лицето X и лицето Y даряват на сина си XX и на внука си YY с РАВНИ ПРАВА собствения си недвижим имот.'' Написано е именно равни права , а не дялове. И за това не ми е ясно кай, какво и как наследява сега, след смъртта му.
tosheva1
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 18 Мар 2022, 14:31

При равни права частите са си равни. Другото е казано от berto.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот tosheva1 » 18 Мар 2022, 14:41

ykovachev написа:При равни права частите са си равни. Другото е казано от berto.

Благодаря за отговора! Да разбирам ли, че мога до купя от сестрите ми тяхната част, или те трябва да ми я дарят, имота е с площ 106 кв.м (ако е от значение)
tosheva1
Нов потребител

Мнениеот berto » 18 Мар 2022, 15:00

По-добре го купете ако те са съгласни, защото така е по-сигурно и се избягва моментът със запазените части.
berto
Потребител

Мнениеот ykovachev » 18 Мар 2022, 15:01

Всичко може, стига да имате съгласие. Ако не искат да прехвърлят (а може и да е налице възможност за доброволна делба, ама не знам какво остава от баща Ви евентуално да се дели), независимо дали възмездно или не: или оставяте нещата така в съсобственост, ако не Ви се разправя, или се захващате със съдебна делба. Ама тук вече нещата опират до по-сериозна консултация, което не предполага да спекулираме на базата на оскъдна информация в рамките на форума - имот 106 квадрата, ама какъв - апартамент, стара полусъборена къща или друго - не ми отговаряйте, само Ви давам пример с какъв капкомер подавате информацията. Съветвам Ви, ако наистина искате да получите подробни отговори, да прежалите една не чак толкова висока сума за консултация с килега-адвокат, да си занесете каквито книжа имате и да питате на воля, че тук на базата на въпрос-отговор ще бъде много бавно и вероятно не чак толкова полезно за Вас.
Успех!
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 19 Мар 2022, 15:04

tosheva1 написа:Дядо ми и баба ми даряват на мен и баща ми с РАВНИ права недвижим имот, ведно с принадлежащите идеални части от общите части на жилищната сграда. До тук е ясно.
Но въпросът ми е следният, след като баща ми почина, как стои въпроса с унаследяването. Кое остава за мен (синът му) и кое се унаследява от децата му (ние сме 3 деца- аз - двете ми сестри). Благодаря предварително за компетентните отговори!

Разделили сте казуса на две части, с идеята - че по първата няма нищо за коментиране.
Но не казвате - дарителите (бабата и дядото) живи ли са?
Ако да - има ли други наследници, освен вашият баща?
Ако не - приключена ли е делбата?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба