начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Неустойки при прекратяване на догоовр с мобилен оператор

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неустойки при прекратяване на догоовр с мобилен оператор

Мнениеот jordany62 » 26 Авг 2016, 11:04

Фирмата ми имаше 2-годишен договор с Теленор. Няколко дена преди изтичането на договора прехвърлих номерата си към друг оператор. Платил съм си всички дължими месечни такси и задължения за всички 24 месеца. Неустойките при предсрочно прекратяване на договора са 200 лв на карта, независимо кога е прекратен договора - в начало или края на 2-годишния период. Според мен това противоречи на чл.82 от ЗЗД, който посочва, че „Обезщетението обхваща претърпяната загуба и пропуснатата полза, доколкото те са пряка и непосредствена последица от неизпълнението и са могли да бъдат предвидени при пораждане на задължението.“ Очевидно е, че тези последици могат да бъдат предвидени при сключването на договора и биха се равнявали на пропуснатите месечни вноски, така както това е при договорите им с физически лица. Защо обаче фирмите трябва да плащат 200 лв (а защо не 2000 лв.?) въобще не става ясно. Въпросът ми е, след като условията в договора между фирмата ми и Теленор не отговарят на ЗЗД, доколко те са валидни? Теленор твърдят, че щом съм подписал договора, аз съм се съгласил с условията и моите възражения не ги интересуват. От друга страна обаче, аз като потребител не мога да знам, че подписвам договор с условия, противоречащи на закона и не ми е работата на правя правен одит на договорите на Теленор. Някой може ли да ми разтълкува казуса? Благодаря!
jordany62
Нов потребител

Re: Неустойки при прекратяване на догоовр с мобилен оператор

Мнениеот lendor » 28 Сеп 2016, 12:05

Имам сходен проблем с виваком. Проблемът е, че при сключване на договорите е абсурд да се запознаеш в детайли с договора, който подписваш. Слагаш подпис на една джаджа и се оказва, че с това си действие си се отказал от всичките си законови права като потребител, включително от правото да разтрогнеш договора в едноседмичен срок без да дължиш неустойки. По-важният въпрос в случая е: кой позволява на монопола да включва в договоите си клаузи, нарушаващи наредбите и правата на потребителите???
Факт е, че ставаме роби на мобилните оператори и няма измъкване. Аз лично се замислям да спра да плащам и да се прехвърля при друг оператор, макар че това ме обвързва с дела от страна на оператора.

По вашия казус: неустойки се дължат не за целия период, а в размер на 6 (мисля) месечни такси плюс заплащане на отстъпките (ако е имало такива), което се изчислява по някаква неразбираема формула. Във всеки случай не и в размера, който вие сте платили. Направо не знам защо сте се съласили на това?
lendor
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 28 Сеп 2016, 19:29

Случайте са за КЗП.
Въпросната "джаджа" сама по себе си е нарушение на ЗЗП.
Чл. 146. (1) Неравноправните клаузи в договорите са нищожни, освен ако са уговорени индивидуално.
(2) Не са индивидуално уговорени клаузите, които са били изготвени предварително и поради това потребителят не е имал възможност да влияе върху съдържанието им, особено в случаите на договор при общи условия.
Чл. 147а. (1) При сключване на договор при общи условия с потребител общите условия обвързват потребителя само ако са му били предоставени и той се е съгласил с тях.
(2) Съгласието на потребителя с общите условия се удостоверява с неговия подпис.

Подписването трябва да е осъществено физически на всяка страница, а не принтиран подпис от джаджата (таблет ли е или нещо подобно).
jhoro
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 28 Сеп 2016, 19:29

...
Последна промяна jhoro на 28 Сеп 2016, 20:22, променена общо 1 път
jhoro
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Сеп 2016, 09:20

Един случай от онзи ден.
Подновява си договора клиента уговаря нов тарифен план -50 лв./ месец,но с 200 минутни за чужбина. Дават й приложението, което всички получаваме, но дори и от самото него не става ясно какъв план има, тъй като фигурират няколко. Обикновено го ограждат с кръгче. Тук няма такова ограждане.
Да вземе служителката електронно в техните бази данни да отбележи друг вид тарифен план. Иди се разправяй сега.
Там е с план за 40 лв месечно, но 100 мин. безплатни. Момичето си говори по 200, за нея това е договора. И почват едни сметки от по 300-400 лв. .....Мъка....
Върха на наглостта -отива да види какво става -при същата служителка(която вече не е във фирмата ).
Онази : Ааааа, ама как? Аз много добре си спомням, договора ви е 100 минути!
svettoslav
Активен потребител

Назад към Търговско право