начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Изпълнителен лист

Re: Изпълнителен лист

Мнениеот yullli » 30 Авг 2013, 10:27

bird_of_paradise написа:Очевидно и обяснимо питащият не е наясно с терминологията, но с голяма степен на вероятност може да се предположи, че скоро ще бъде в производство по 422.
Но, може и ти да си прав.
Възможно е да не е налице редовно връчване- и пак нещата да се променят.

Възражението по 419 не спира изпълнението( ал.3). Отделно, че съдебните изпълнители на практика рядко спазват нормата на чл. 418, ал.5 ( пропускат изобщо да връчат заповед, или каквото и да е с поканата; или пък връчват само ИЛ, без заповед... шарения).

Съгласна съм с първата част, и отчасти с втората, но при подадено възражение срещу ЗНИ, издадена въз основа на ЗЗ, изпълнението се спира- чл.420/1 "възражението срещу заповедта за изпълнение, не спира принудителното изпълнение в случаите на ч.417, т.1-8 (чл.417, т.10 - запис на заповед...)
yullli
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 30 Авг 2013, 10:48

yullli написа:
bird_of_paradise написа:Очевидно и обяснимо питащият не е наясно с терминологията, но с голяма степен на вероятност може да се предположи, че скоро ще бъде в производство по 422.
Но, може и ти да си прав.
Възможно е да не е налице редовно връчване- и пак нещата да се променят.

Възражението по 419 не спира изпълнението( ал.3). Отделно, че съдебните изпълнители на практика рядко спазват нормата на чл. 418, ал.5 ( пропускат изобщо да връчат заповед, или каквото и да е с поканата; или пък връчват само ИЛ, без заповед... шарения).

Съгласна съм с първата част, и отчасти с втората, но при подадено възражение срещу ЗНИ, издадена въз основа на ЗЗ, изпълнението се спира- чл.420/1 "възражението срещу заповедта за изпълнение, не спира принудителното изпълнение в случаите на ч.417, т.1-8 (чл.417, т.10 - запис на заповед...)

:roll: Мисля, че никой не чете, какво точно е написано в предходния пост :) .
Според мен има известна разлика между възражението по чл. 414 ГПК срещу заповедта и възражението с ЧЖ по чл. 419 ГПК срещу разпореждането за незабавно изпълнение. Но, само според мен, а не ми се издребнява.
Принципно, иначе темата е наистина елементарна.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот rts » 30 Авг 2013, 13:07

Колеги, нека питащият да конкретизира питането си, като даде повече и подробна информация за всички получени и входирани документи или (и най-добре) - да се обърне към адвокат, за да не пропусне евентуални срокове. Ако питащият си има адвокат - да се ползва от него, тъй като адвокатът му е най-добре запознат с казуса.
Така зададеният въпрос не е ясен, тъй като не е съвсем сигурно на какво основание, пред кого и какво точно оспорва длъжникът и какви документи във връзка с оспорването са връчени на питащия.
За питащия - изпълнителният Ви лист не е съдебно решение, при определени обстоятелства може да Ви се наложи да водите същинско съдебно дело, за да докажете вземането си.
rts
Активен потребител

Мнениеот chandra » 30 Авг 2013, 15:50

Очевидно, човекът е длъжник!
Получил си е ПДИ-то сега трябва да възрази...
После взискателя да му мисли! Това казах...
chandra
Потребител

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство