Здравейте,
Прочетох темите, които излезнаха с търсачката, но като лаик, не намерих отговори на някои съществени въпроси. Със сигурност има отговори, които не мога /и не смея!/ да тълкулвам.
Не съм юрист и затова ви моля човешки да обясните някои неща /стига да имате желание, разбира се!/
Ситуацията:
Преди време харесах имот изнесен на публична продан от ЧСИ. Първоначално беше обявен с цена, извън финансовите ми възможности, но наскоро, след няколко несъстояли се търга, видях, че цената е доста изгодна. В момента не се продава, понеже последния търг е минал наскоро.
Свързах се с кантората на ЧСИ, от там потвърдиха, че имота не е продаден при последната ПП, но излизали в отпуск и ЧСИ ще пусне отново имота, до месец - два.
И тук идва интересната /за мен!/ част - служителят ми даде актуален тел. на длъжника, чиито имот /ще/ се продава.
Изришно подчерта, да се абстрахирам бъртвежите на длъжника, който, цитирам по памет: ... - "само си ги говори"...
Свързах се с длъжника и в действителност ме притесниха някои от "бъртвежите" му:
Абстрахирам се от крайностите, че едва ли не, цялата правосъдна система в окръга са му рода и/или приятели - бла-бла-бла..., НО:
Твърди, че ще обжалва и води дела до дупка /години наред!/, ако някой купи имота на търг,защото:
1. Банката го измамила, като вдигнала лихвите и отказала предогованяне, като дълга към кредитора е по-голям с около 30-40% с лихвите от вписания в документа за ПП
2. Имота се продава на цена много под пазарната за парцела /фактически е така, но парцела е 1/2 ид.ч/
3. ЧСИ-то уж имал процедурни нарушения, понеже не е правил нова оценка, а имота се продавал от години и цената вече станала доста ниска
Човекът прямо си каза, че има подставено лице да купи имота, когато достигне някаква хипотетична сума.
А в случай, че се явят случайни кандидат-купувачи /чужди елемети, като мен/, да се стягам за продължителни дела.
По 3-те точки, длъжникът твърди, че има необходимата документация - няма нищо против да срещнем за оглед и извън текуща процедура за ПП, както и да ми даде копията на докуметите - но само лично!
Въпроси:
1. Има ли нещо нередно в твърденията на длъжника, ако всичко е така, както го описва и е документирано?
2. И обобщено да попитам: Ако купя имот на ПП и длъжникът обжалва, колко трае процедурата, преди да се изведе принудително?
Извинявам се, че въпросите ми са в сферата на вероятностите, но се опитвам да разбера дали си струва покупката при определени обстоятелства.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 10:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпроси относно покупка на имот - ПП от ЧСИ
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпроси относно покупка на имот - ПП от ЧСИ
Длъжника в случая може да обжалва постановлението за възлагане само ако не е възложено по най - високата продажна цена. По принцип вас лично като купувач само това ви интересува. За срокове не смея да кажа ... по принцип трябва да е 1 месец но ... реално понякога се проточва. Това дали ЧСИ си е спазил процедурите и дали длъжника ще си води дела за вреди и т.н. вас конкретно не ви засяга много - това си е дисциплинарна и имущества отговорност на съдебния изпълнител. Ако съда потвърди постановлението за възлагане вие си го вписвате в АВ и това е. Иначе подобни приказки ги чувам поне по 10 пъти на ден - общо взето запазен репертоар.
Относно подставеното лице - за да закупи имота трябва да се плати задатък 10 % от цената на публичната продан само, за да може да участва на търга. Дори или ако бъде обявен за купувач това лице има едноседмичен срок да плати останалите 90 % от цената или губи правото си, задатъка му се задържа и за купувач се обявява следващия по ред с наддавателно предложение, а ако са няколко се провежда жребий. Така че не виждам как ще е поставено .... реално трябва да има парите, за да закупи имота.
Относно въвод във владение може да се насрочи само след като се впише постановлението за възлагане и ще ви струва допълнителна такса към ЧСИ.
Относно подставеното лице - за да закупи имота трябва да се плати задатък 10 % от цената на публичната продан само, за да може да участва на търга. Дори или ако бъде обявен за купувач това лице има едноседмичен срок да плати останалите 90 % от цената или губи правото си, задатъка му се задържа и за купувач се обявява следващия по ред с наддавателно предложение, а ако са няколко се провежда жребий. Така че не виждам как ще е поставено .... реално трябва да има парите, за да закупи имота.
Относно въвод във владение може да се насрочи само след като се впише постановлението за възлагане и ще ви струва допълнителна такса към ЧСИ.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Благодаря много за отговора и разясненията, но тази част не ми е ясна:
За първоначалния опис и първата ПП ли се касае?
Или от значение е цената, на която е продаден имота?
windlove написа:Длъжника в случая може да обжалва постановлението за възлагане само ако не е възложено по най - високата продажна цена.
За първоначалния опис и първата ПП ли се касае?
Или от значение е цената, на която е продаден имота?
- daniabc
- Нов потребител
Касае се за обявяването на купувач и постановлението за възлагане. Реално ако бъдете обявен/а за купувач с най висока предложена цена, длъжника може да обжалва само, че не е спазена наддавателната процедура и имота не е възложен по най - високата предложена цена
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|