начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

отговорност на счетоводно предприятие

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


отговорност на счетоводно предприятие

Мнениеот georgi_ivanov » 07 Юли 2013, 14:03

Здравейте,

имаме следният казус: конкретна фирма не е предоставила фактури за извършване на триъгълни сделки в Кипър. Те не са включени в дневниците за покупки и продажби за миналата година. При проверка на данъчен орган се възлага ревизия и тази фирма предстои да бъде обследвана. Фирмата няма вътрешно счетоводство, а работи с фирма, която извършва нейното счетоводно обслужване. Фирмата за счетоводно обслужване не е получила в срок необходимите документи от нейния клиент, който не е предоставил за минал отчетен период съответните фактури. Това е по негова вина, а не по вина на счетоводното предприятие. Въпросът ми е, счетоводното предприятие носи ли някаква отговорност за това, че неговият клиент не е предоставил на него необходимите фактури, които трябва да бъдат включени в дневниците за покупки и продажби за следващия отчетен период? Съответно носи ли персонална отговорност и счетоводителя извършил подаването на ДДС справките?

Благодаря предварително за отговора.
georgi_ivanov
Младши потребител
 
Мнения: 92
Регистриран на: 14 Мар 2011, 10:58

Re: отговорност на счетоводно предприятие

Мнениеот borovinka » 08 Юли 2013, 09:37

Ако имат писмени доказателства, че действително фактурите не са били предадени (сиреч ако подписват приемо-предавателни протоколи всеки месец... ) може и да не носи отговорност. Но на принципа ЕЖК няма как да се докаже, че документите не са постъпили в кантората на счетоводителя.
Този счети договор за услуги има ли с фирмата? Какво пише в него? Кой, кога, (на кои дати) и т.н. е длъжен да носи документи при счети? Това е другият път за търсене на отговорността.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1515
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: отговорност на счетоводно предприятие

Мнениеот vaskovasko » 09 Юли 2013, 12:30

Също така няма как да се докаже, че документите са постъпили при счетоводителя, съответно не може да носи такава отговорност. Не стига, че ги подал човека да не ги глобят или още по-лошо - дерегистрират, ами и да го накажат щото някой сульо по веригата не му донесъл 5 хартии.
vaskovasko
Потребител
 
Мнения: 160
Регистриран на: 24 Мар 2010, 00:37

Re: отговорност на счетоводно предприятие

Мнениеот borovinka » 09 Юли 2013, 15:13

Зависи какво пише в договора за счетоводно обслужване. :mrgreen: Все пак клиентът затова е наел лице-специалист - именно за да му отпаднат някои отговорности, с които самият той няма знанията, квалификацията и възможността да се справи.
Кой каква отговорност носи може да се каже едва след като дадете повече подробности, от това, което пишете, отговорът, който може да се даде, е възможно най-общ.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1515
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 57 госта


cron