начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Задължение към Глобул, предадено на С.Г. Груп

Задължение към Глобул, предадено на С.Г. Груп

Мнениеот gena_alexandrova » 08 Май 2012, 12:17

Здравейте!
Идея си нямах как най-точно да формулирам заглавието на темата, затова подробно ще ви запозная с моя казус и съответно ще ви помоля за съвет.
През декември 2011 г. на вратата ми позвъни човек от С.Г. Груп, фирма събираща вземанията на Глобул и разбрах, че имам задължение към последните в размер на 101 лв. Изненадата ми беше голяма, понеже не съм била или поне не знаех да съм била клиент някога на Глобул. Човекът носеше някакъв лист за доброволно изпънение на задължението, което не подписах, тъй като първо исках да разбера действително има ли на мое име договор, задължение и пр. Но си дадох мобилния номер за връзка. Направих си проверка, наистина в Глобул има на мое име договор от 2006г., за който аз изобщо нямам спомен да съм сключвала, нито пък ползвала техните услуги. Само в компютъра ми показаха, че имам такъв договор, хартиения носител, вече не се съхранявал при тях. От месец насам човек от С.Г. Груп ми звъни ежедневно с въпроса кога ще платя и пр. Днес разговорът премина добрия тон и започнаха заплахи - че ми е дал достатъчно време с телефонните разговори да реша да платя, че ще ме съди цитирам " до дупка" и пр. Казах му, че след като е от 2006 г. задължението е на лице изтекла погасителна давност, той обаче започна да ме заплашва, че въпреки изтеклата 5 годишна давност ще ме осъди и цитира някакъв чл. 73, но не разбрах от кой закон, а може да бъркам и самия член. Та сега не знам какво да правя - ако се заведе дело, мога ли в отговора на исковата молба да де позова на изтекла давност и с това да се приключи делото или да плащам? Ако положението е наистина толкова сложно, ще се обърна и към адвокат, но ви моля да ми дадете насока как е редно да се действа
gena_alexandrova
Младши потребител

Re: Задължение към Глобул, предадено на С.Г. Груп

Мнениеот kleines » 08 Май 2012, 12:57

Активирайте си личните съобщения. Имала съм вземане-даване със СГ Груп, знам как да Ви помогна. От София ли сте?
kleines
Потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 08 Май 2012, 13:00

Мисля, че ги активирах, дано де. Иначе - не, не съм от София, но ще съм ви много благодарна да споделите. Благодаря, че се включихте!
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 08 Май 2012, 23:16

Продължавам да ви занимавам с моя проблем, защото след като писах в темата получих още 2 меко казано арогантни обаждания от служител на гореспоменатата фирма - ако не платите, ще ви съдим, и да не получите призовка, пак ще ви осъдим????? Последното ми се вижда меко казано невъзможно, но явно човекът пробва, ако мине номера със заплахите - мине.
Мислех си следното: ако решат да ме съдят за тези неплатени задължения, ще трябва да заведат осъдителен иск в РС по моя постоянен адрес, за целта следва да бъда призована по реда на ГПК. В 1-месечния отговор на тяхната искова молба, мисля че позоваването ми на изтеклата погасителна давност евентуално чрез възражение или инцидентен установителен иск, ще е достатъчен аргумент съдът да отсъди, че искът е неоснователен, ищецът няма правото на искова защита, тъй като същото е погасено по давност.
Не знам дали разсъждавам в правилната посока, може би ще трябва да се консултирам с ваш колега,но искам да съм що годе подготвене.
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 08 Май 2012, 23:22

Не знам дале знаете, но има т.н. Заповедно производство, при което без да ви призовават и без да водят иск, Съдът ще издаде с/у вас Заповед за изпълнение и изпълнителен лист.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 08 Май 2012, 23:49

Знам за заповедното производство, но честно казано не съм наясно с него. Нали кодекса дава правни механизми за защита на длъжника, а именно възражението в 2 седмичен срок от връчването, в което ще мога да се позова на изтеклата давност, респективно на липсата на правно основание от страна на заявителя да търси съответната сума.
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 16 Юли 2012, 15:29

Повдигам темата, защото нещата при мен претърпяха развитие. Днес получих писмо от ЧСИ, че срещу мен е издаден изпълнителен лист за тези 100 лв. + мораторна лихва, разходи и ми се дава 2-седмичен срок за доброволно изпълнение. Приложена е и Заповед за изпълнение, като същата не съм получила по никакъв начин, в резултат на което съм лишена от възможността чрез възражение до съда да спра влизането в сила на заповедта.
Въпросът ми е: мога ли да се възползвам от разпоредбата на чл.439, ал.1 и да депозирам искова молба до съда с това основание + това по чл.124, ал.1 като се позова на изтеклата погасителна давност? Знам, че ще ме посъветвате да се обърна към адвокат, вече го направих, отговор: не се разправяй, а плащай.
И на лице ли са нарушения в процедурата по издаването на изпълнителен лист, след като реално не съм получила Заповед за изпълнение?
Благодаря ви!
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 16 Юли 2012, 17:25

Иска, който следва а предявите не е по чл.439 а по чл.423 ал.1 т.1 от ГПК - Заповедта не е връчена надлежно. Срока е едномесечен от узнаване за издаването на Заповедта. Иска се предявява, чрез ЧСИ до Въззивния съд/ в случая съответния Окр. съд/. Търсете адвокат от региона в който живеете. Ако посочите региона в който живеете, може и някой участник във форума да ви се обади, ако си активирате ЛС на потребителския панел.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 17 Юли 2012, 10:39

Neutralen, благодаря за отговора. За чл.439 си мисля, защото проведох разговор с представителя на ЧСИ / има телефон и име за връзка на писмото/, той ме увери, че са ми пращали известия чрез Български пощи, но аз не съм се отзовала на същите, които де факто са били за тази Заповед, следователно според него нещата са връчени надлежно. Живея в панелен блок с 30 апартамента, пощенските кутии не се заключват. Известия в пощенската си кутия не съм виждала, нито някой е идвал да ме търси на вратата / в майчинство съм и в повечето време съм в къщи/, нито пък на някой съсед е оставяно нещо. За Свищов става дума, ще си активирам пощенската кутия. Благодаря за това, че се отзовавате.
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 17 Юли 2012, 13:32

Искът по чл.439 от ГПК, който възнамерявате да предявите няма нищо общо с вашия случай и съдът ще го отхвърли като неоснователен. Но вие си знаете. Жалбата с искане за отмяна Заповедтта, която следва да предявите е по чл.423 ал.1, т.1 от ГПК, както вече веднъж писах.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ozada4ena » 02 Окт 2013, 16:17

При мен проблема е от скоро, много странен разговор, моето задължение също е от преди 3години и повече даже, сега този месец ми звъна някои от тази фирма и разговора не беше много учтив, но това като каза "Какво искате да доида до вас ли " ми направи впечатление, моля споделете как се оправихте и какви са тези ??? teneva.1984@............
ozada4ena
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 02 Окт 2013, 19:37

:D Темата не започва от вашето питане - прочетете цялата тема и ще намерите отговора на вашия проблем :D
neutralen
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство