начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Данъчна декларация за хонорар.

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данъчна декларация за хонорар.

Мнениеот da_key » 09 Апр 2012, 17:32

Здравейте! Работя на трудов договор, но миналата година участвах в проект извън работата ми, за която получих хонорар, от който бяха удържани данъци, тъй като ме питаха дали работя и на какъв договор. Интересува ме сега трябва ли да подам данъчна декларация за този хонорар и докога е срока?
da_key
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Апр 2012, 17:28

Re: Данъчна декларация за хонорар.

Мнениеот Гост. » 09 Апр 2012, 17:53

02.05, но не знам защо ще подавате отделна декларация за това, когато с една можете да декларирате получените суми и по трудов, и по граждански договор..
Изплатилият сумата по гр. договор да ви издаде служебна бележка за изплатени суми, в която ще отрази коректно начислените и платени данъчни налози.
Същото прави и работодателят ви по трудов договор, а от там насетне ще включите двата дохода в една декларация.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Данъчна декларация за хонорар.

Мнениеот da_key » 09 Апр 2012, 18:06

Благодаря за бързият отговор. На мен просто никога не ми се е налагало да подавам данъчна декларация и си мислих, че след като са ми удържали данъци, те си се движат по някакъв път, без да се налага аз нещо да правя. Ако взема тази служебна бележка за хонорара и я дам на счетоводителката на моята работа дали става?
da_key
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Апр 2012, 17:28

Re: Данъчна декларация за хонорар.

Мнениеот Гост. » 09 Апр 2012, 19:37

.... ще поседна, и аз, както прави Мелка, докато вие попитате вашата счетоводителката дали става...
Ако не бе този доход по гр. ви договор- декларация не се подава, ерго- дали става или не само счетито може да ви отговори. Въпрос на договаряне между вас.


п.п. понякога ...
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Данъчна декларация за хонорар.

Мнениеот dalidaa » 10 Апр 2012, 13:44

а някой дали може да ми помогне? Служебните бележки за хонорари с признати разходи 25% по кой член трябва да са: по чл.45, ал.4 или ал.7
А авторските възнаграждения?
dalidaa
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Апр 2012, 13:41

Re: Данъчна декларация за хонорар.

Мнениеот rts » 11 Апр 2012, 18:21

Предполагам, че лицето, с което имате сключен т.н. граждански договор е фирма. Тази фирма трябва да си има счетоводител. Обърнете се към него и обяснете, че Ви трябва служебна бележка във връзка с годишната данъчна декларация. счетоводителят трябва да знае как да я направи и се надявам да Ви даде пояснения във връзка с ГДД. Ако счетоводителят не Ви даде нужните пояснения, има дни за консултация в ТД на НАП, или можете да се обънете към друг счетоводител (срещу заплащане), който да Ви направи ГДД и да я комплектова с нужните документи. От голямо значение е точно какъв договор сте сключили, така че предоставете копие от него на счетоводителя, който ще Ви помогне.
rts
Активен потребител
 
Мнения: 1407
Регистриран на: 29 Ное 2005, 17:02

Re: Данъчна декларация за хонорар.

Мнениеот stoychovska » 11 Фев 2013, 17:19

Здравейте! Имам въпрос за данъчната декларация, надявам се да може да и помогнете. Работя на ТД и също имам ГД, но като си получих бележката се оказа, че няма начислени никакви удръжки. Как се отразява това при попълването? Трябва ли да внеса сумата и как да я изчисля. Опитвам се сама, но нещо не ми се получава. Благодаря предварително!
stoychovska
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Окт 2010, 20:52


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 47 госта


cron