- Дата и час: 27 Ное 2024, 01:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ИЗПИТИТЕ ЗА АДВОКАТИ И МЛАДШИ АДВОКАТИ СА ПО-РАНО!
|
|
Re: ИЗПИТИТЕ ЗА АДВОКАТИ И МЛАДШИ АДВОКАТИ СА ПО-РАНО!
Здравейте колеги!
Има ли някой тестовете от 11.2010г. и 05.2011г.?
От къде могат да се разпечатат?
Ако някой разполага с тях, би ли могъл да ги публикува или да ми ги изпрати на snanova@abv.bg (анонимността е гарантирана)
Тестовете от 2005-2010 нямаха почти нищо общо с май 2011....
Ако някой разполага с тях, би ли могъл да ги публикува или да ми ги изпрати на snanova@abv.bg (анонимността е гарантирана)
- brymba
- Нов потребител
Здравейте и от мен
От доста време следя темите във форума.
Аз също мисля да се явя на този изпит и искам да благодаря на всички колеги за споделените мнения.
От доста време следя темите във форума.
Аз също мисля да се явя на този изпит и искам да благодаря на всички колеги за споделените мнения.
Аb alio еxspectes, alteri quod feceris.
- radostt
- Нов потребител
brymba написа:Здравейте колеги!
Тестовете и казусите ги има в Адвокатски преглед от август 2011 г.
- anton_k
- Младши потребител
Намерих тестовете онлайн от страницата на ВАС, а и ми дадоха списанието, когато се записвах за изпита преди няколко дни от адвокатската колегия в града. При съпоставка между изпита от ноември 2010 и този от май 2011, установих, че последният е доста по - труден. Не знам защо тези хора продължават да усложняват изпита и да вгорчават живота на и без това достатъчно затормозени млади хора.
Установих, че трябва основните граждански и наказателни закони да се знаят почти наизуст, а за да имаш шанс на казуса трябва да мислиш бързо и комбинативно, а освен това да знаеш и основните положения в съдебната практика. Не е малко като за изпит, който идва като капак на и без това безпредметно учене цял живот.
Установих, че трябва основните граждански и наказателни закони да се знаят почти наизуст, а за да имаш шанс на казуса трябва да мислиш бързо и комбинативно, а освен това да знаеш и основните положения в съдебната практика. Не е малко като за изпит, който идва като капак на и без това безпредметно учене цял живот.
- svetliq
- Младши потребител
Благодаря за инфото, вече ги намерих! Днес, като си подавах документите за новия изпит разбрах, че ще се проведе на 12.11 и 13.11 - тест и казуси, а на 26.11 - устен! Е, това е!
Между другото, мисля, че в теста от 05.2011 има въпроси с грешни ( и 3-те) отговори! Напр. въпрос № 37 от наказателноправните науки.... Тенденциозно ли е това???????????????
Не искам да си мисля, че верния "грешен" отговор се знае от "нашия" човек ...
Между другото, мисля, че в теста от 05.2011 има въпроси с грешни ( и 3-те) отговори! Напр. въпрос № 37 от наказателноправните науки.... Тенденциозно ли е това???????????????
Не искам да си мисля, че верния "грешен" отговор се знае от "нашия" човек ...
- brymba
- Нов потребител
Тази информация за датите е интересна. В адвокатска колегия Варна ми заявиха, че щели да научат датите, когато ги обяви ВАС в сайта си. На вас кой ви ги каза?
- svetliq
- Младши потребител
А на 37 -ми въпрос верният е Б.
- svetliq
- Младши потребител
Изпитите наистина са на 12 и 13.11.2011г.На мен ми ги казаха от Адвокатската колегия в Благоевград.Това са датите , малко по късно са заради изборите на 23.10.2011г.
- mailin_8
- Нов потребител
svetliq написа:А на 37 -ми въпрос верният е Б.
Верният отговор според НПК е:
"Чл. 307. Съдът се произнася по гражданския иск и когато признае, че подсъдимият е невинен, наказателната отговорност е погасена или подсъдимият следва да бъде освободен от наказателна отговорност."
"СЕ", а не "МОЖЕ" е предвидено ......
- brymba
- Нов потребител
Здравейте,
малко помощ , на 37 въпрос отговора е "Б".Съдът е длъжен, да се произнесе по предявения иск, но МОЖЕ да го уважи или отхвърли като неоснователен.Въпреки ,че подсъдимия е оправдан, искът за деликта може да бъде уважен.
малко помощ , на 37 въпрос отговора е "Б".Съдът е длъжен, да се произнесе по предявения иск, но МОЖЕ да го уважи или отхвърли като неоснователен.Въпреки ,че подсъдимия е оправдан, искът за деликта може да бъде уважен.
- vaniaoz
- Потребител
Здравейте,
нова съм тук и кандидат за младши адвокат. Може ли някой да каже какъв е срока за подаване на документи за изпита през ноември. На страницата на ВАС още няма официална информация.
нова съм тук и кандидат за младши адвокат. Може ли някой да каже какъв е срока за подаване на документи за изпита през ноември. На страницата на ВАС още няма официална информация.
- tancheto
- Нов потребител
Набирането на документи приключи - срока беше до 15 септември
- yana_parvanova
- Нов потребител
Re: Тестовете за адвокатския изпит
Колеги, решавам тука тестовете от миналите години и ми прави впечатление, че въпросите са зададени точно както са по закона. Това е добре според мен. Дали и през есенната сесия ще е така. И друго...Вие как се готвите понеже аз мисля да наблегна на четенето на законите и което е по неясно от учебниците.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Само четенето на законите няма да ти помогне много в казусите. Чети и много практика по досега даваните.
Е ли правото право?
- amonev
- Младши потребител
Re: Тестовете за адвокатския изпит
law_master написа:Колеги, решавам тука тестовете от миналите години и ми прави впечатление, че въпросите са зададени точно както са по закона. Това е добре според мен. Дали и през есенната сесия ще е така. И друго...Вие как се готвите понеже аз мисля да наблегна на четенето на законите и което е по неясно от учебниците.
Предполагам, че тестът и казусите едва ли ще са по-леки от пролетната сесия, тенденцията е изпитът да става по-труден, а не по-лесен за наше съжаление. А и допълнително вдигнатия минимален процент с който минаваш теста изисква да си съсредоточен във всеки въпрос. Според мен е хубаво да се чете и практика, за казуса със сигурност ще е необходима. Аз например чета, но няма начин да се обхване всичко, за мое съжаление времето не стига.
Успех в четенето, колега!
- allice
- Младши потребител
Пълна тишина тук, а изпита е след десет дни Никой ли няма да се явява?
Е ли правото право?
- amonev
- Младши потребител
Здравейте колеги,
верно тази година не се получава обсъждане на тестове и казуси до този момент, затова реших аз да започна с въпроси които ме затрудняват:
от юнската сесия на 2007 г. наказателноправен казус - въпрос номер 3
3. Как би следвало да постъпи съдът, ако правната квалификация на деянието в обвинителния акт е неправилна?
и още един въпрос:
Българските съдилища са изключително компетентни по искове за прекратяване на персонално търговско дружество, когато:
а всички съдружници са български граждани
б дружеството е регистрирано в Република България
в управителят/управителите или повече от половината съдружници са български граждани
Ще се радвам ако някой се включи.
верно тази година не се получава обсъждане на тестове и казуси до този момент, затова реших аз да започна с въпроси които ме затрудняват:
от юнската сесия на 2007 г. наказателноправен казус - въпрос номер 3
3. Как би следвало да постъпи съдът, ако правната квалификация на деянието в обвинителния акт е неправилна?
и още един въпрос:
Българските съдилища са изключително компетентни по искове за прекратяване на персонално търговско дружество, когато:
а всички съдружници са български граждани
б дружеството е регистрирано в Република България
в управителят/управителите или повече от половината съдружници са български граждани
Ще се радвам ако някой се включи.
- max_magi
- Младши потребител
Не съм голям специалист в наказателното, но ако е неправилна би следвало да оправдае подсъдимия. Подсъдимият може да бъде осъден за престъпление за което е обвинен. При положение, че от събраните по делото доказателства не се установява да е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение в обвинителния акт, няма как съдът служебно да измени обвинението. Това трябва да го направи прокурора. Ако той не го направи -> оправдателна присъда.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Ето тук има решени казуси по наказ. право , с такъв въпрос:
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=35660
А що се отнася до другия въпрос, отговорът е в Кодекса за международното частно право
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=35660
А що се отнася до другия въпрос, отговорът е в Кодекса за международното частно право
- alexander2005
- Младши потребител
Вече има публикуван списък на кандитатите за адвокати... почти 700 човека. Успех на всички, които ще се явяват.
- alexander2005
- Младши потребител
|
|