начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

телк решение

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


телк решение

Мнениеот vanheke » 26 Ное 2009, 18:32

здравейте искам да попитам как може да се съди телк комисия понеже майка ми е инвалид от 15години но преди 2години телка реши че се е оправила и може да работи на ниско място с 200/150кръвно с страхова нервоза тя не може да ходи до магазина сама не на работа с сърдечна недостатъчност и още много болести сега пак се яви и пак и дали 37процента което нее евярно тя е 100%инвалид ако някой знае какви са правата ни моля да ми помогне
vanheke
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 06 Авг 2009, 15:28

Re: telk reshenie

Мнениеот DEKAH » 26 Ное 2009, 19:09

ОБЖАЛВАНЕ НА РЕШЕНИЯТА НА ОРГАНИТЕ НА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Експертните решения и болничните листове издадени от органите на медицинската експертиза са официален удостоверителен документ за фактите и обстоятелствата относно установените с тях трайно намалената работоспособност или временна неработоспособност. Въз основа на тях се определя правото и размерът на осигурителните плащания за трайна неработоспособност, когато са налице и другите предпоставки. Въз основа на тях се определя правото, а в някои случаи - и размерът на застрахователните плащания и правото, видът и размерът на престациите по социалното подпомагане - социални помощи и социални услуги. От една страна, те са експертни медицински заключения за установяване на неработоспособността на освидетелствуваните лица. От друга страна, те са индивидуални административни актове, издадени от овластени държавни органи, с които се създават права или задължения или се засягат права или законни интереси на гражданите във връзка с упражняване на правото им на труд, определяне на условията за пенсиониране, за получаване на обезщетения и помощи и т. н.
Именно поради характера си на индивидуални административни актове тези решения могат да бъдат обжалвани. При преценката на тяхната законосъобразност трябва да се изхожда от общите правила относно обжалването на административните актове.
Редът и сроковете за обжалване са уредени в глава четвърта от Правилник за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза на работоспособността и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.
Правото на жалба принадлежи на заинтересованите лица и органи- освидетелстваните, осигурителите, НОИ, Агенцията за социално подпомагане и органите на експертизата на работоспособността.
Жалби срещу решенията на лекуващия лекар, се подават в 14-дневен срок от получаването им пред лекарската консултативна комисия, чрез регионалния съвет за експертиза на временната неработоспособност.
Жалби срещу решенията на ЛКК, се подават в 14-дневен срок от получаването им пред ТЕЛК, чрез регионалната картотека на медицинските експертизи.
Жалби срещу решенията на ТЕЛК, се подават в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК, чрез регионалната картотека на медицинските експертизи или чрез директора на НЕЛК.
Срокът за обжалване започва да тече от деня на получаване на обжалвания акт.
Регионалния съвет изпраща жалбата на ЛКК в 3-дневен срок от получаването й.
Регионалната картотека на медицинските експертизи изпраща жалбата в ТЕЛК, респективно НЕЛК в 3-дневен срок от получаването й заедно с цялата налична медицинска документация.
В случаите, когато жалбата е подадена чрез друг орган, тя се изпраща до съответния орган по компетентност, като срокът за обжалване се приема за спазен.
При административното обжалване по-горестоящият медицински експертен орган прави цялостна преценка на обжалвания акт. Той притежава обща компетентност по повод медицинската експертиза на работоспособността.
Лекарските консултативни комисии се произнасят с мотивирано решение по здравословното състояние и работоспособността на лицата по повод обжалвани болнични листове в 10-дневен срок от датата на получаване на медицинската документация. Когато обжалваният болничен лист е издаден от член на ЛКК, преценката по него се прави от друга ЛКК.
При обжалване решения на ТЕЛК, Националната експертна лекарска комисия се произнася по всички поводи, по които следва да се произнесе ТЕЛК, включително по състоянието на работоспособността на лицето в момента на освидетелстването му.
При обжалване решения на ТЕЛК по експертизата на временната неработоспособност, НЕЛК се произнася по всички приложени от жалбоподателя болнични листове независимо от това, дали са обсъждани в решенията на ТЕЛК, както и по състоянието на работоспособността на лицето в момента на освидетелстването му.
По изключение, когато се обсъждат болнични листове за минало време и лицето се е върнало на работното си място, НЕЛК не се произнася по работоспособността му към момента на освидетелстването.
Решенията на НЕЛК, подлежат на обжалване пред Софийски градски съд, в 14- дневен срок от получаването им. От 01.03.2007 год., решенията на НЕЛК, ще се обжалват пред Административен съд- гр. София, по реда на Административно-процесуалния кодекс.
Националната експертна лекарска комисия информира ТП на НОИ за нейни обжалвани решения пред Софийския градски съд (пред Административен съд- гр. София след 01.03.2007 год.).
Лекарските консултативни комисии, РКМЕ и НЕЛК с писмо с обратна разписка изпращат експертното решение на работодателя (ако лицето работи) на ТП на НОИ, на лицето и на други заинтересувани лица и органи съобразно конкретния случай.
Новост в законодателството е възможността за обжалване и пред регионалния съвет за експертиза на временната неработоспособност. Този съвет се създава със заповед на директора на регионалния център по здравеопазване и включва представители на този център, на териториалното поделение на НОИ и на РЗОК.
Заинтересованите лица и организации могат да обжалват пред регионалния съвет, в 14-дневен срок, решения на ЛКК, с които се нарушават изискванията и редът при издаване на експертни решения за временна неработоспособност (издаването на болнични листове). Срокът за обжалването започва да тече от датата на получаване на обжалвания акт.
Регионалният съвет се произнася по жалбите в 10-дневен срок след повторна експертиза на временната неработоспособност, извършена от определена от него специализирана ЛКК съобразно вида на заболяването. В случаите на установено нарушение при издаването му регионалният съвет отменя обжалваното експертно решение, като работоспособността се установява с решението на повторната експертиза.
Решението на регионалния съвет за отменяне на експертното решение и решението на повторната експертиза се изпращат на заинтересованите от експертизата лица. Обжалването на решението на ЛКК пред регионалния съвет за експертиза на временната неработоспособност е пречка за обжалването му пред ТЕЛК.
Ако жалбата бъде отхвърлена от регионалния съвет, заинтересованите лица могат да обжалват решението на ЛКК пред ТЕЛК по реда предвиден в чл. 112, ал. 1, т. 2 от Закона за здравето. В този случай срокът започва да тече от получаването на решението на регионалния съвет. По същия ред може да бъде обжалвано и решението на повторната експертиза
По издадените от органите на медицинската експертиза, заинтересованите лица и органи могат да подават и възражения.
По предложение на заинтересованите лица и организации регионалният съвет извършва и проверки за спазване на изискванията и реда при издаване на решения за временна неработоспособност от лекуващите лекари и ТЕЛК. При установяване на нарушение при издаване на експертните решения за временна неработоспособност регионалният съвет уведомява писмено висшестоящия орган по експертиза на работоспособността и заинтересованите лица и организации.
Органите на медицинската експертиза могат и по своя инициатива да отменят или да изменят неправилни решения на по-долустоящите органи, както и да връщат техните решения за отстраняване на грешки или непълноти в тримесечен срок от постановяването им. При технически грешки РКМЕ връща експертното решение на ТЕЛК (НЕЛК) за поправка, която се прави с частично решение.
Ръководителят на НЕЛК може да разпореди преразглеждане на неправилни или противоречиви решения на нейните състави в тримесечен срок от издаването им.
Решенията на органите на медицинската експертиза, които не са обжалвани или редът за обжалването им е изчерпан, са задължителни за всички лица, органи и организации в страната.

П.П. - Пишете на кирилица!
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

telk reshenie

Мнениеот vanheke » 26 Ное 2009, 19:39

в краина сметка не разбрах къде можем да обжалваме или можем ли да заведем дело понеже майка ми е тежко болна а комисията се подиграва с нея да работила в ниско помештение
vanheke
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 06 Авг 2009, 15:28

Re: telk reshenie

Мнениеот DEKAH » 26 Ное 2009, 19:42

В крайна сметка написах повече от необходимото.

Ако очаквате, че някой ще ви обясни стъпка по стъпка какво да правите, то много се лъжете.

Решението на ТЕЛК се обжалва пред НЕЛК. Има си срокове - всичко е написано по-горе.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

Re: telk reshenie

Мнениеот vanheke » 26 Ное 2009, 19:51

извенявам се много какво е това нелк –къде се намира заштото пурвия път като и спряха телка обжалвахме и никакъв резолтат за това питах има ли съдебен на4ин по който можем да обжалваме –извенявам се много
vanheke
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 06 Авг 2009, 15:28

Re: telk reshenie

Мнениеот DEKAH » 26 Ное 2009, 20:00

Ако нямате възможност да наемете адвокат потърсете някоя фондация, която се занимава с подобни проблеми.

Примерно Фондация "Хоризонти" http://www.horizonti.bg/ помагат на хора с увреждания /предимно на незрящи/, но не пречи да се свържете с тях по телефона и да им изложите случая си. Ако могат ще ви помогнат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

Re: telk reshenie

Мнениеот vanheke » 26 Ное 2009, 22:38

извеняваи но не съм казала че нямам средства за адвокат но не знам дали ще има полза нямам излишни средства за напразно ако някой знае адвокат запознат с тази практика от варна нека ми пише кординати .мерси предварително
vanheke
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 06 Авг 2009, 15:28

Re: телк решение

Мнениеот nikiboy » 28 Ное 2009, 13:16

Въпроса е - този 14 дневен срок дали сте го изпуснали.
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 983
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05

Re: телк решение

Мнениеот justmy » 03 Дек 2009, 15:36

Небивалата ГАВРА с народа продължава по телковете...неиздаването на експертизи след преглед е ГНУСНА практика у враца... :? :!:
Принцип от римското право е по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. Съдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
Аватар
justmy
Потребител
 
Мнения: 325
Регистриран на: 16 Окт 2009, 16:03
Местоположение: пред Съдебната палат(к)а

Re: телк решение

Мнениеот todorst » 09 Яну 2010, 20:30

като обжалваш решение на ТЕЛК -дали са 85%, търсиш 91% и получаваш корекция
53%. Да ти дойде ума! Практика на НЕЛК
todorst
Потребител
 
Мнения: 632
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: телк решение

Мнениеот gena_alexandrova » 10 Сеп 2012, 14:45

Здравейте!
Темата е доста стара, но докато търсех информация по нашия проблем, попаднах на сайта и моля за вашите коментари и съвети. На баща ми на ТЕЛК комисия, която мина миналия понеделник, е вписано, че е " без право на работа". Заболяването му е сърдечно, има прекарани 2 инфаркта, след втория има 3-ен байпас. През март месец тази година преживя остър коронарен синдром, но с оглед на предишните му интервенции, поставиха стенд и в епикризата е вписано отново инфаркт, въпреки че според лекуващият го тогава лекар се касаеше именно за синдром, а не типичната анамнеза на инфаркт.
Той работи като консултант на шивашки машини, няма тежка физическа и психическа работа. Изумени сме, че са дали висок процент неработоспособност и съответно това предписание - без право на работа. Той поддържа съвсем нормален ритъм на живот и работа, а сега с оглед на това, че решението на ТЕЛК е ИАА, задължителен и за работодателя, следва, че ще бъде съкратен и съответно без работа и финансови средства, а знаете какви са сумите на обезщетенията от НОИ при такива решение.

Въпросът ми е: на какво основание може да се обжалва пред НЕЛК това решение, какви ще са последствията за работодателя, ако не го съкрати, с оглед на това, че той е ценен кадър и дружеството има нужда от него като такъв? Принципно работодателя не иска да прекратява отношения с баща ми, но явно са задължени да спазят решението на ТЕЛК. Какви са санкциите за работодателя, има ли Наредба или друг нормативен акт, който ги визира?
Благодаря ви предварително!
gena_alexandrova
Младши потребител
 
Мнения: 47
Регистриран на: 02 Фев 2010, 22:20


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 48 госта


cron