начало

„Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка „Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка

дарение от преди 40 години

Казуси за недвижими имоти

дарение от преди 40 години

Мнениеот mariyastoyanova74 » 13 Окт 2008, 19:32

Здравейте, имаме следният казус- преди 40 години ми е дарена чрез покупко продажба и гледане къща с натурален акт от баба и дядо , вече не живи. От баща ми е дарен безвъзмездно двора, в който се намира къщата. Може ли след толкова години да ми се отнеме двора от родителите ми , в случай че аз съм плащала данък сгради през всичките тези години и съм ги гледала?
Благодаря Ви предварително!
mariyastoyanova74
Нов потребител

Re: дарение от преди 40 години

Мнениеот Standbay » 13 Окт 2008, 20:20

mariyastoyanova74 написа:Здравейте, имаме следният казус- преди 40 години ми е дарена чрез покупко продажба и гледане къща с натурален акт от баба и дядо , вече не живи. От баща ми е дарен безвъзмездно двора, в който се намира къщата. Може ли след толкова години да ми се отнеме двора от родителите ми , в случай че аз съм плащала данък сгради през всичките тези години и съм ги гледала?
Благодаря Ви предварително!

Хайде първо да уточните - къщата как сте я придобила - дарение, покупко-продажба или прехвърляне срещу гледане и издръжка. И по скоро това е станало с нотариален, а не с натурален :lol: акт.
После, така както описвате, ви е дарен (естествено дарението е безвъзмездна сделка) и двора от баща Ви - той единствен наследник ли е бил на дядо и баба.
И кой в момента владее целият имот - двора и къщата и от колко време?
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот mariyastoyanova74 » 13 Окт 2008, 20:47

Благодаря за бързото отзоваване и се извинявам за грешката. Къщата е чрез покупко-продажба и гледане, но баба и дядо не са живи. А двора е дарен,като по това време е единствен наследник баща ми, но е бил вече женен.Това се случва през 1968г.,през която още не е излязъл закон, че и съпугата му т.е. майка ми трябва да се разпише като съсобственичка на двора.
mariyastoyanova74
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 13 Окт 2008, 20:53

И кой владее в момента имота и защо имате опасения, че може да Ви бъде отнет?
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот mariyastoyanova74 » 13 Окт 2008, 21:48

Имотът се владее от мен от както си е преписан,но по настоящем сме в лоши отношения със сестра ми и тя се позовава на това ,че майка ми не се е разписала на времето и тя била имала дял в този двор и сега иска да развалят този договор за дарението на двора като ме съди и иска дял от него.Ако съдът отсъди , че може да се развали договора , това означава че ще направят така , че даже няма да искат да им плащам дял, а просто ще вземат двора и съответно къщата ,тъй като двора печеле и къщата.А това от своя страна означава , че на стари години сме на улицата. Окръжният съд в Добрич отсъди , че аз печеля делото, но тя обжалва пред ВКС-София и на 08.10.08 имахме дело. Остава да чакаме решението, но бих искала да знам на какво да се надявам?
mariyastoyanova74
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 13 Окт 2008, 22:07

Моята прогноза, не само за Ви вдъхна надежда и оптимизъм, но и въз основа на, макар и оскъдно, изложените факти, че трябва да живеете с вяра, че ВКС ще потвърди решението на ОС Добрич.
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Magnollia » 14 Окт 2008, 11:01

Аз също мисля, че и тази съдебна инстанция ще потвърди, че Вие сте в правата си. Най-малкото, че влаедеете имота 40 г. Изтекли са всички давностни срокове.
Успех
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Назад към Имотни казуси