начало

„Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка „Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка

Дали правото на давност върху имот се наследява?

Казуси за недвижими имоти

Дали правото на давност върху имот се наследява?

Мнениеот bobsanbg » 18 Юли 2008, 08:28

Добър ден!

Не можах да открия информация по този въпрос никъде (или не съм търсил където трябва). При условие че един човек е живял в даден имот над 20 години и го е стопанисвал добросъвестно, той има право да го придобие по давност. Но човекът почина и сега се чудя дали това право се прехвърля върху наследниците му.

Благодаря за отделеното време.
bobsanbg
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 18 Юли 2008, 09:58

Принципно:
2. ПРИДОБИВАНЕ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ПО ДАВНОСТ
Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.

Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.

Чл. 80. Движима вещ се придобива по давност с непрекъснато владение в продължение на 5 години.

Който придобие владението на движима вещ чрез престъпление, не може да придобие собствеността й по давност.

Чл. 81. С изгубването на владението в продължение на повече от шест месеца давността се прекъсва.

Чл. 82. Владелецът може да присъедини към своето владение и владението на праводателя си.

Но за всеки случай идете при адвокат. :wink:
Има условности.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот bobsanbg » 18 Юли 2008, 16:41

Със сигурност ще отида при специалист. Просто искам да знам какво да очаквам, а и не всички специалисти са достатъчно компетентни, затова исках да чуя няколко мнения (не скам да обиждам никой).
Проблемът в случая е, че човекът е починал преди 7 месеца. Повече ме тормози дали тълкуването на Чл. 81 означава, че въпросната давност се прекъсва и не може наследниците да се възползват от това.

ВСЕ ПАК ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА СВОЕВРЕМЕННИЯ ОТГОВОР!!!

И ако някой друг има компетентно мнение по този въпрос, моля да го сподели!
Отново благодаря!
bobsanbg
Нов потребител

Назад към Имотни казуси