начало

„Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка „Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка

кога да стане изповядването при нотариус?

Казуси за недвижими имоти

кога да стане изповядването при нотариус?

Мнениеот stroitelstvo » 09 Юли 2008, 19:46

Здравейте,
Ще съм благодарна за малко ориентация при покупката на жилищен имот...
Ситуацията е следната:
Имотът е на етап строеж, акт 14, очаква се акт 16 до краая на годината или началотот на 2009.
Купувам го с посреднчиество на брокерска агенция и ипотека. Та въпросът ми е :
подписваме Предварителен договор, плащам 10% от сумата, а след това кога се изповядва сделката?
трябва ли да чакаме акт 16, за да отидем при нотариус за изповядване на сделката(т.е след 4-5 месеца) и получаване на нотариален акт и отпускане на ипотеката?
или примерно месец след Предварителния може да се изповяда сделката и подпише при нортариус , без да е излязъл Акт 16? И какъв риск съществува за мен в този случай?
Наприемр строителите да не довършат...
Или е по-добре да се разсрочи- 10% предвар., 45%- на акт 15 и 45% на акт 16 и тогава подписваме при нотариус? но тогава ще съм платила повече от половината без да съм собственик, нали?
А каква е ситуацията с ипотеката?

и още един въпрос, като платя на брокерите на предвр.договр- 2.5% комисионна, а след това евентуЛНО НЕ СЕ СЛУЧИ сделката и се разтрогне- имам ли основание да си искам парите(след като предмета на договора по между ни е посредничество при сключване на сделката) или трябва изрично да е вписано в Договора за посредничество такава клауза?
Благоадря предварително
stroitelstvo
Нов потребител

Мнениеот karelia79 » 09 Юли 2008, 22:18

Имотът може да се закупи и преди акт 16 - няма проблем за това. В практиката вноските се разсрочват - някакъв процент при предварителен договор, накакъв - при изповядване на сделката и остатъкът - при акт 16. Това е въпрос на договорка.
karelia79
Потребител

Назад към Имотни казуси