начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Доброзорно право на строеж

Казуси за недвижими имоти

Доброзорно право на строеж

Мнениеот DEKAH » 23 Май 2008, 13:51

Така... имам казус, с който ми е трудно да се справя.
Ето фактическата обстановка.

Имаме 2-ма съсобственици в УПИ в идеални части. Съотношение 1 към 3 (примерно). Едниния съсобственик има законно изградена жилищна сграда в имота, другия съсобственик няма. Втория съсобственик също иска да изгради жилищна сграда, но първия не му дава съгласие. В идеални части собствеността на 2-я е 230 кв.м., и няма пречки от гледна точна на ЗУТ в целия УПИ да се извърши 2-ро застрояване на самостоятелен обект - не на калкан. Имота е неподеляем, защото собствеността на 2-я като квадратура не позволява отделяне УПИ с лице към улица или алея съгласно ЗУТ.
Как втория съсобственик може да си построи законно жилищна сграда, при положение, че единственото което му липсва е съгласие на 1-я съсобственик?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот hasplu » 23 Май 2008, 14:13

да пробва да изкупи частта на първия? туй се сещам на прима виста....
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот inspectora » 23 Май 2008, 14:14

Кофти работа .... май изход няма .... единственото, за което се сещам - делба :arrow: публична продан на земята :arrow: и аз не знам ... неща извън правото :) ... може пък да се стресне, че ще му "отнемат" земята, на която е построена къщата му :P
inspectora
Активен потребител

Мнениеот manowar » 23 Май 2008, 14:38

Аз помолих колегата да пусне темата, мисля че е интересна.
Делба не става: имота е неподеляем по много причини, няма да ги изброявам за да неспамя излишно.
Говорим за юридическо решение на въпроса :Р не за друго.
В редица отменени и изменени норми е съществувало юридическо решение без съгласието на другите съсобственици. В по стари редакции на ЗУТ и не помня какви още наредби към него, е имало възможност - съсобственикът, който няма изградено жилище в съсобствено упи, да получи строително разрешение. Действащи такива в момента не открих .
Попаднах на практика касаеща делба на право на строеж /неосъществено/, но някак си не получих ясна представа мога ли да я ползвам.
Има практика, че решение на съда в смисъл решаване на моя проблем не може да замести съгласието по ЗУТ, т.е. производства от сорта реално разпределение не вършат работа.

Ами сега?

има 1 вариянт - абсурден

моя човек извършва огромно незаконно строителство
по силата на приращението, той ще придобие едална част от построеното, а останалото, ще е за другата страна. Т.е ако иска 100 квадрата застроена площ, ще построи 300/заради съотношението примерно 1 към 3 на ид. части съсобственост/ примерно 3 апартамента по 100 кв. и при бъдеща делба би получил 1 апартамент- друг е въпроса какво ще прави със незаконния строеж и че всичко това е абсурдно за да е решение
manowar
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 23 Май 2008, 15:15

manowar написа:Делба не става: имота е неподеляем по много причини, няма да ги изброявам за да неспамя излишно.

Делба с придобиване на реални имоти не става - ДА ... Става обаче иск за делба, а когато имота е неподеляем ... :arrow: ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот manowar » 23 Май 2008, 15:51

Според съдебната практика, терена, който обслужва дадена сграда се води обща част и не подлежи на делба. Хипотетично да приемем, че ми мине номера с делбата и поради неподеляемост терена се изнесе на публична продан, което е абсурдно, отиваме на схема яко наддаване.
Това което не казах за да не усложнявам казуса е че : другата страна са над 20 семейства, собственици на апартаменти в ЖК с ид.части право на строеж. Има и съсобственост с общината, но там е лесно и ясно.
manowar
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 23 Май 2008, 16:16

manowar написа:Според съдебната практика, терена, който обслужва дадена сграда се води обща част и не подлежи на делба. Хипотетично да приемем, че ми мине номера с делбата и поради неподеляемост терена се изнесе на публична продан, което е абсурдно, отиваме на схема яко наддаване.
Това което не казах за да не усложнявам казуса е че : другата страна са над 20 семейства, собственици на апартаменти в ЖК с ид.части право на строеж. Има и съсобственост с общината, но там е лесно и ясно.

Ясна е съдебната практика ... както и да е ... според мен може да се "задвижат" нещата в тая насока ... но щом считате, че няма как да стане ... все пак сте доста по-запознат с фактическата обстановка .... просто това ми хрумна първоначално като идея ... ;) щото то друго ... няма какво да се направи ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Sarra » 23 Май 2008, 17:02

Интересен казус! Хрумна ми една идея! Да поиска частично изменение на плана за застрояване на УПИ -то за жилищно строителство като се обособи ново строително петно в него.
Sarra
Потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Май 2008, 17:09

Sarra написа:Интересен казус! Хрумна ми една идея! Да поиска частично изменение на плана за застрояване на УПИ -то за жилищно строителство като се обособи ново строително петно в него.

Пак не става.Чл.183 е ясен и категоричен.Това с изпълнението на незаконен строеж е просто немислимо.Глобите са значителни , а щом няма съгласие между собствениците щом се почне строителство веднага ще има и жалба до ДНСК или общината.
georgi07
Потребител

Мнениеот pepelanka » 24 Май 2008, 11:33

случайно попаднах на темата и си мисля, ако може да се закупи част от съседния имот например дали ще се стигне до нов УПИ ?
pepelanka
Младши потребител

Назад към Имотни казуси