начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Елиминация на законен собственик

Казуси за недвижими имоти

Елиминация на законен собственик

Мнениеот Nikolaiii » 03 Дек 2007, 21:34

Здравейте! Имам следното чудене - възможно ли е ако брат и сестра владеят имот /братът притежава 1/6/, а сестрата от години живее в имота, стопанисва го, плаща му данъците и т.н. - сестрата да елиминира по законен начин като собственик своя брат. Чудя се дали цялата история може да има нещо общо с придобиването на собственост по давност, но нали са брат и сестра - не ми звучи логично. Един адвокат твърди, че било възможно, но не са ли това празни приказки. Ще ви бъда безкрайно благодарен ако малко ми разсеете мъглата.
Nikolaiii
Младши потребител

Re: Елиминация на законен собственик

Мнениеот Inspector_MBP » 03 Дек 2007, 23:54

Nikolaiii написа: възможно ли е ако брат и сестра владеят имот ...сестрата да елиминира по законен начин като собственик своя брат.

:shock: :shock: :shock:

Майчице мила ! Николаййй, моля Ви кажете ми, че сестрата не възнамерява да "елиминира" брат си, във физическия смисъл на думата ! :roll: :roll: :roll:

А иначе по същество - придобивна давност между съсобственици НЕ ТЕЧЕ !!!
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот barri » 04 Дек 2007, 10:52

заглавието на темата ми напомня за един филм , който върви сега по кината-Hitman :)
barri
Потребител

Мнениеот ch3oh » 04 Дек 2007, 10:55

Inspector_MBP,
какво Ви кара да мислите, че придобивна давност между съсобственици не тече?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот iankov » 04 Дек 2007, 15:33

Какво разбирате под "владеят" Nikolaii?
iankov
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 04 Дек 2007, 20:45

Ще обясня по-подробно - прави сте, че съм доста пестелив. Положението е следното: имотът е бил притежание на двама съпрузи до 1993г., когато съпругата почива. Имат две деца /въпросните брат и сестра/- остават като собственици на имота бащата и децата като наследници на майката. Дотук всичко е о.к. През 2002г. обаче бащата се отказва от своя дял в полза на дъщеря си и по този начин братът остава само с частта, която наследява от майката. Това е ябълката на раздора - братът е обиден. Сега сестрата иска да продаде имота /купувачът на всичкото отгоре купува с банков кредит/, но братът не е съгласен - ей така, защото е обиден.
Та намерил се един познат адвокат на сестрата /поне по неговите думи "адвокат", защото съм виждал написана Запис на заповед от него, в която изобщо не фигурира срок до или в който съответната сума трябва да се изплати; и още - Запис на заповед в два екземпляра забележете - аз с такова чудо не съм се сблъсквал досега!!!!!! - но това е отклонение/ - който й казал - ти дай да задействаме предварителния договор, а законни начини си има да го елиминираме като собственик брат ти, защото неговия дял е много малък, защото ти години наред си плащала данъците на имота и си го стопанисвала; защото си се грижила за баща си през всичките тези години, а той в замяна ти е прехвърлил своята част.
Добре, това е много прочувствено, ама на мен ми се струва, че все пак няма юридическа основа да се "елиминира" този човек като съсобственик на имота - прав ли съм?!? Незнам! Започнах да се ровя, да питам, да мисля - тогава се сетих и за придобиването по давност - започнах да мисля какви ли не глупости.............
Просто се притеснявам, че няма закон, който да накара братът да се откаже от законния си дял, а ако сестра му подпише предварителен договор и то с 30% задатък....и то без той да е уведомен.....нали се сещате какво става и колко го закъсва.............
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 05 Дек 2007, 11:19

Дарение - бащата надарява дъщеря си като същевременно си запазва пожизнено право на ползване.
А дъщерята със сигурност не чете този форум - ако знаете колко усилия полагам да я убедя да не подписва предварителен договор.
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 05 Дек 2007, 12:50

Колкото и да е малка частта на брата, той все пак е съсобственик и сестрата е длъжна да предложи първо на него.Тоъ със сигурност ще откаже. Освен това явно има и право на ползване върху имота. Ако аз съм купувача,отдавна щях да съм се отказала. Що се отнася до давността, тя подлежи на доказване. Тъй че, сестрата най-добре да се откаже да не и изяде лакомията главата. Това ,че е плащала данък не доказва директно придобиване о давност.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 05 Дек 2007, 15:15

bgarj написа:
Nikolaiii написа:Дарение - бащата надарява дъщеря си като същевременно си запазва пожизнено право на ползване.
А дъщерята със сигурност не чете този форум - ако знаете колко усилия полагам да я убедя да не подписва предварителен договор.

Братът може да иска възстановяване на запазената част от наследството[/quote
Бащата всъщност жив ли е ,защото иначе, колегата е прав и дела на дъщерята може да стане по-малък.
Въпросът е и дали може да се позовава на владение, щом друг е имал право на ползване.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Nikolaiii » 06 Дек 2007, 11:06

На какво основание може братът да иска възстановяване на запазената част от наследството
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 06 Дек 2007, 11:11

И да - бащата е жив, но ще направи каквото го накара дъщеря му. Бащата няма претенции - той е съгласен и да се откаже от пожизненото си право на ползване на имота - само мир да има. Мен по-скоро ме е яд - и особено като виждам, че притесненията ми са основателни относно абсолютната невалидност на един потенциален предварителен договор без съгласието на брата - как така някой ще съветва сестрата да действа по продажбата на имота и че братът не бил проблем и може да бъде "елиминиран"?????????????!!!!!!!!!!!!????????
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 07 Дек 2007, 21:09

Братът има интерес да изчака смъртта на бащата, за да оспори дарението до размера на запазената част!
В настоящия момент ще получи значително по-малко...

защо мислите, че братът трябва да изчака смъртта на баща си - не е ли по-добре да побърза докато не са изтекли още 5-те години от дарението?
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 08 Дек 2007, 14:21

Blagodaria!
Nikolaiii
Младши потребител

Назад към Имотни казуси