начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

малко помощ

Казуси за недвижими имоти

малко помощ

Мнениеот Internazionale » 19 Ное 2007, 19:07

Здравейте ! Може ли да ми помогнете по следния проблем.
казуса е следният:
Стоян Иванов продава през 1993 г на Иван Гаврилов земеделски имот! Сделката се сключва при кмета на селото ,като кмета не вписва акта ./ забравил ли е нарочно ли незнам/! в продължение на 10 и повече години Иван Гаврилов плаща данъци за имота, но общината през 2006 г. дава имота на Гергана Владимирова под предлог че е общински имот.

1. Не е ли собственик на имота Иван Гаврилов придобивайки го по давност?
2. Може ли при евентуално дело Иван да придобие имота си който според него общината неправомерно му е взела и се е разпоредила с него?

Благодаря на всички отзовали се!
Internazionale
Младши потребител

Мнениеот Magnollia » 19 Ное 2007, 19:26

По първия Ви въпрос. Да собственик е по давност, но след като общината се е разпоредила с имота ще трябва да доказва придобивна давност в съда. Може и с иск по чл.108 от Закона за собствеността.
По втория въпрос. Може. Всичко е въпрос на доказателства и процес.

Успех
Аватар
Magnollia
Потребител

Re: малко помощ

Мнениеот iwanow » 19 Ное 2007, 22:37

Internazionale написа: но общината през 2006 г. дава имота на Гергана Владимирова под предлог че е общински имот.

1.Ако е възможно да уточнeте значението на глаголите "дава", "взела" и допълнението "под предлог".
2. Иван Гаврилов плаща данаци на земеделски имот ? ? ? на кого и пази ли квитанциите?
iwanow
Потребител

Мнениеот barri » 20 Ное 2007, 11:19

и на мен ми изглежда на такъв, поради самият начин на представяне на проблема.
barri
Потребител

Мнениеот Magnollia » 21 Ное 2007, 17:43

barri написа:и на мен ми изглежда на такъв, поради самият начин на представяне на проблема.

Така като се погледнат нещата май сте прави :D
Явно човека има нужда от помощ в казуса за изпит.
:P :P :P
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот Internazionale » 30 Ное 2007, 19:51

:D Благодаря ви, но не е за изпит!
И аз така мисля на "кого е плащал тези данъци за земеделския имот"
А и нотариалният акт не му е вписан - дефакто няма осъществена сделка! В последствие разбрах , че спорният имот се е водел общински .......

п.п. пищовите за данъчно ми трябваха за един колега който не си беше взел Данъчното по простата причина че не се е явявал на изпита и не можеше да се яви на държавните :D
Internazionale
Младши потребител

Мнениеот sylvie » 01 Дек 2007, 14:59

здравейте,
ако имотът е общински и е актуван (и не е деактуван), не може да се позовете на придобивна давност. проверихте ли всъщност статута на имота? - има ли аос, има ли следващи разпореждания с него, т.н.
sylvie
Младши потребител

Назад към Имотни казуси