начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот sluncho » 30 Сеп 2007, 12:51

Извинявай, Скарамуш, обаче по тези конкурси се явяват и други...., не само СЪДИИ..., напр.юрисконсулти, адвокати и т.н....нещо за тях да споделиш? Как биха се оценили техните качества?Разбира се, че дипломата трябва да влезе при окончателната преценка за кандидатите, иначе ще се получи така, както с конкурса за административни съдии...куп шестици, страхотии...а дипломите на кандидат-съдиите само гледай...3.46....3.70.....3.50...ТОВА НА КАКВО ПРИЛИЧА???ИЗОБЩО НЕ МОГА ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ТОВА...Но всички тези сега са съдии, а други продължават с конкурсите, хайде УСПЕХ НА ВСИЧКИ!!!
sluncho
Младши потребител

akokoev

Мнениеот akokoev » 30 Сеп 2007, 14:32

KOLEGI,
TURSYA SI SUKVARTIRANT OT MLADSITE MAGISTRATI, KOITO ZAPOCVAT OBUCENIE TIYA DNI V NIP. KVARTIRATA, KOYOTO
SUM NAMERIL E NA 10 METRA OT INSTITUTA. CENATA E NORMALNA
ZA SOFIYA...TAKA CE NAKOY AKO PROYAVI INTERES MOJE
DA MI PISE NA akokoev@mail.bg
akokoev
Младши потребител

Ех

Мнениеот Akademika » 30 Сеп 2007, 14:40

Конкурси за всичко !:))
Последна промяна Akademika на 09 Апр 2008, 12:47, променена общо 1 път
Akademika
Потребител

Мнениеот contralegem » 30 Сеп 2007, 17:28

Ама и атестирането, като всяко нещо у нас - хубава идея, кофти изпълнение....
contralegem
Потребител

Мнениеот Skaramush » 30 Сеп 2007, 19:38

sluncho написа:Извинявай, Скарамуш, обаче по тези конкурси се явяват и други...., не само СЪДИИ..., напр.юрисконсулти, адвокати и т.н....нещо за тях да споделиш? Как биха се оценили техните качества?Разбира се, че дипломата трябва да влезе при окончателната преценка за кандидатите, иначе ще се получи така, както с конкурса за административни съдии...куп шестици, страхотии...а дипломите на кандидат-съдиите само гледай...3.46....3.70.....3.50...ТОВА НА КАКВО ПРИЛИЧА???ИЗОБЩО НЕ МОГА ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ТОВА...Но всички тези сега са съдии, а други продължават с конкурсите, хайде УСПЕХ НА ВСИЧКИ!!!

За тези ,които не са съдии ,но искат да работят като такива ,моето скромно мнение е , че трябва да тръгнат от най-ниското ниво - младши съдии или районни съдии и едва след определен период от време да могат да се изкачват нагоре в системата,а не хайде хоп и окръжен съдия ,без изобщо да си работил като съдия и един ден. И после отличник на конкурса за административни съдии ,а допуснал обезпечение - спиране на решение на ВКС.Примера е истински,не си го измислям.
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
Skaramush
Младши потребител

Re: Ех

Мнениеот abcde » 30 Сеп 2007, 19:51

Akademika написа:Вярно , когато човек е връзкар и си има вуйчо владика атестацията е нещо прекрасно. Но какво да кажем за хорицата , които ще изгният в Трън , Крумовград или Оряхово , докато твоите приятелчета-връзкарчета скачат ведро към СРС, СГС, ВКС и ВАС.

Конкурси за всичко !

Аз също смятам, че атестацията не е най-подходящия начин за израстване в системата. Най-чистия начин спроред мен е конкурса - вярно, че и по този начин се уреждат доста връзкари, но все пак има шанс и за наистина кадърните юристи, които няма кой да им удари едно рамо, като им даде добра атестация.

Освен това ми е интересно при еднакво атестиране на двама или повече кандидата /тъй като тя не дава възможност за толкова голяма диференциация в оценяването на кандидатите, както конкурсите/, които искат да се преместят да кажем в СРС, а там има само едно свободно място, кой от тях ще одобрят.

Не знам при действието на стария ЗСВ как ставаше местенето от един съдебен район в друг, но имам доста колеги, които се преместиха от провинцията в София, а тези, които не успяха /може би защото нямаха връзки/, пробваха чрез конкурсите и доста от тях също успяха.
Така че, според мен конкурсите трябва да се върнат.
abcde
Младши потребител

Мнениеот Skaramush » 30 Сеп 2007, 19:56

Akademika написа:Уважаеми Skaramush , ако ти се съмняваш в качествата на някой от успелите в конкурса , аз пък не се съмнявам в ЛИПСАТА НА КАЧЕСТВА И ЗНАНИЯ на някой от неуспелите в конкурса. В тази липса на качества "пациентите" на правораздаването се убеждават ежедневно.....обаче си мълчат , защото срещу ръжен не се рита.

Приятелството е хубаво нещо , но човек трябва да гледа истината в очите. Семейният кодекс от 1968 не е Еклогата , нито Временните правила за нотариалните производства от 1890. Това е един ДОСТА ИЗВЕСТЕН нормативен акт. Практиката по него е ясна и утвърдена, стига да има кой да я чете.

Вярно , когато човек е връзкар и си има вуйчо владика атестацията е нещо прекрасно. Но какво да кажем за хорицата , които ще изгният в Трън , Крумовград или Оряхово , докато твоите приятелчета-връзкарчета скачат ведро към СРС, СГС, ВКС и ВАС.

Конкурси за всичко !

Akademika- не ми се иска да се съмнявам във Вас,защото ми се иска да вярвам ,че може и някои хора да са успели да пробият достойно на конкурса за окръжни съдии.Но все пак не Ви познавам. На изпита ,който се провежда сега през 2007г., сте носили закон,отменен през 1985г.Така Ви е хрумнало ,далновиден сте.Или може би не сте го носили ,но сте го прилагали по спомен ?!

Винаги ще има връзкари.Мислех си ,че може би има места ,където не е така.Имам предвид други държави. Но мои познати ,а и личните ми наблюдения сочат ,че и там е така. Но все пак е предоставена възможност и на хора с качества също да пробиват.Важно е какви са правилата ,заложени в системата ,и какъв е контрола .Не съм съгласен с твърденията ,че хората от Трън и Крумовград ще изгният там. Първо,ако такива хора искат да се местят ,след натрупване на необходимия стаж ,биват премествани,но много от тях не искат.Най-често това са възрастни хора,които живеят в тези градове от години и там се чувстват добре ,не желаят промяна.Никой няма да остави млад юрист ,който битово е устроен в по-големия град ,да продължи да пътува дълги години до по-малкия град ,откъснат от семейството си.
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот Akademika » 30 Сеп 2007, 21:01

Суровата истина е ,че т.нар. ти приятели не са преценили ситуацията. Не са се готвили сериозно
Последна промяна Akademika на 09 Апр 2008, 09:12, променена общо 1 път
Akademika
Потребител

Мнениеот Skaramush » 30 Сеп 2007, 22:10

Akademika написа:
Skaramush, хайде само да не си говорим глупости и да не се правим на паднали от Марс. ... ЗНАЕМ КАК СЕ СТАВАШЕ МАГИСТРАТ В СОФИЯ - и преди , и сега. Що ИЗМЕТ от моя курс се уреди в Софийска районна прокуратура и СРС - САМО С ВРЪЗКИ. Който няма връзки - НА СЕЛО. Преди по разпределение , сега - от глад. Изход от село - .....с УЛТРАВРЪЗКИ...
Т....И сега на тая измет трябва да й се дава КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ. Айде нема нужда. Да се узаконява СТАТУКВО , което и в Брюксел ни посрами , а и мен ме е срам понякога да кажа какво работя.

И какъв е тоя СМЕШЕН плач от казус от СК от 1968 г. Да носех си го. Носех и ЗСГ , и ЗТСУ , и ЗПИНМ и кво ли не. Само наивник може да си мисли , че ще му дадат казус от действащ закон. Това е изпит за ОКРЪЖЕН СЪДИЯ , а не някаква закачка.

Суровата истина е ,че т.нар. ти приятели не са преценили ситуацията. Не са се готвили сериозно , а аз - ДА. На устния изпит някой "съдии" се хвалеха как въобще не са чели.

Какво искат тогава ?......
Натриха им носовете , но това е много полезно. Морето не е до колене. ;))

Не съм паднал от Марс.Имам горчив опит и ми се е налагало често да се боря ,за това съм мнителен.Противно на всеобщото мнение не мисля,че най-добрите съдии са в СГС или в СРС.По същите причини,които изтъкнахте /част от местата бяха за СГС ,Варна и Пловдив/ считам ,че конкурса бе манипулиран .За съжаление много са индициите за това.

Чудя се какво би станало ако ви бяха дали казус по Закона за горите .Някои от казусите изискват ровене в закони ,действали непосредствено след освобождението на България.Човек не може да носи цялото законодателство. Ами ако Ви бяха забили в казус по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди ,причинени на граждани или в трудово право .Навсякъде ли сте еднакво подготвен.Гражданското право е море и никой не знае всичко.

Считам,че ако казусът беше по действащ закон - тогава щяхте да имате същинска конкуренция.Сега сте се оказали в групичката на посветените,благодарение на това,че сте улучили точния закон.

Съдиите не са чели ,защото не са имали време.Пренатоварени са с работа ,както скоро ще научите.Но няма нужда да Ви обяснявам.Човек си прави изводи въз основа на опита ,които сам трупа.

Конкурси за израстване в системата няма да има ,освен предвидените 20% и това е правилното разрешение ,според мен. Действащите съдии трябва да се концентрират в работата си ,да са добри практици ,а не да учат сухи определения и да зарежат делата си ,за да се готвят за едва ли не втори държавен изпит.Такива всеобщи конкурси за израстване в системата няма в Европа.
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот ponedelnik » 01 Окт 2007, 08:00

Прочетох становищата ви от последните два - три дни и не знам защо се сетих за филма "Вчера" - учителя по физическо /Павел Попандов/ обяснява на групата ученици как иска да ги види след време, когато животът ги е мачкал, мачкал...
Та, по същия начин, но без злоба: Започнете работа като магистрати, влезте в график и се изправете се пред хората, чакащи правосъдие и гледайте там да не се изложите.
Във връзка с балончетата от комиксите - наистина ми се иска да надникна в главите на членовете на изпитната или атестиращата комисии!
Какво ли има там? Гузни малки съвестчици или усещане за възможност за реванш, или и двете! А може и нещо трето и четвърто, но дали има професионален критерии и справедливост?
Защо не публикуват работите на първата десятка?
Не вярвам на оценяващи, които на една и съща работа или на едно и също устно изложение поставят оценки от 4 до 6, а да не говорим за по - фрапиращи случаи.
Споделям изразеното становище, че магистрат независимо от възраст, стаж и пр. трябва да започва от младши...
Знае ли някой Иван Григоров колко дела е изгледал?
Залата изглежда по различен начин от позицията на адвокат и от позицията на магистрат, но пък ние нали сме разточителни можем да си позволим да чакаме някой да се учи за сметка на гражданина, а някой и цял живот да не се научат...
ponedelnik
Младши потребител

Мнениеот kalendar » 01 Окт 2007, 09:22

Здравейте, колеги!
Аз съм от тези, които спечелиха място за районен съдия на последните конкурси - с доста четене, но и с още повече късмет.
Имам три години юридически стаж, на организацията на работа в настоящата ми работа беше така организирана, че процесуалното представителство се реализираше само от външни адвокати, а юрисконсултите даваха само правни становища и работехме "на бъро". В резултат на това имах достатъчно време да продобия още по-добри теоретични знания, но не научих нищо практическо. Сега новата ми работа ще изисква повече практически умения, каквито аз преценям, че не притежавам в достатъчна степен.
Доколкото разбрах от НИП, не съществуват установени правила и процедури, по които се провежда предвиденото в ЗСВ обучение на магистрати, които постъпват за пръв път в съдебната система.
Моля, ако някой колега може да ме насочи какво би било полезно да прочета (ако съществува издадена практически ориентирана литература) или нещо друго, което би ми било полезно, ще съм много благодарна.
kalendar
Младши потребител

Мнениеот andronika » 01 Окт 2007, 09:34

kalendar написа:Здравейте, колеги!
Аз съм от тези, които спечелиха място за районен съдия на последните конкурси - с доста четене, но и с още повече късмет.
Имам три години юридически стаж, на организацията на работа в настоящата ми работа беше така организирана, че процесуалното представителство се реализираше само от външни адвокати, а юрисконсултите даваха само правни становища и работехме "на бъро". В резултат на това имах достатъчно време да продобия още по-добри теоретични знания, но не научих нищо практическо. Сега новата ми работа ще изисква повече практически умения, каквито аз преценям, че не притежавам в достатъчна степен.
Доколкото разбрах от НИП, не съществуват установени правила и процедури, по които се провежда предвиденото в ЗСВ обучение на магистрати, които постъпват за пръв път в съдебната система.
Моля, ако някой колега може да ме насочи какво би било полезно да прочета (ако съществува издадена практически ориентирана литература) или нещо друго, което би ми било полезно, ще съм много благодарна.

Здравейте колега!
Ако искате оставете мейл, ще Ви пратя лекции по граждански процес от НИП-а, мисля че ще са Ви полезни /относно чисто процедурни въпроси и процесуални правила/. И ... Честито!
andronika
Потребител

Мнениеот kalendar » 01 Окт 2007, 12:38

Благодаря, колега.
Току-що моя приятелка, която миналата година премина обучение в НИП като младши съдия ми изпрати лекциите по граждански процес.
Разгледах ги диагонално и наистина считам, че ще бъдат полезни.
Ако някои корлеги - действащи съдии, имат време и желание да опишат как протича гледането на едно дело от начало до край - установяване на проц. легитимация на страните, попълване на делото с доказателства, обявяване за решаване и т.н., бих била благодарна.
Ако няма желаещи, ни бих укорявала никого - все пак проблемът си е мой, че нямам процесуален опит, който сега ми е по-необходим от едно добро познаване на материалното право.
Благодаря предварително на тези, които ще се отзоват.
kalendar
Младши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 01 Окт 2007, 12:41

Споко Календар!

Право /процес/ се учи.... крака не порастват.....

:D Честито и наздраве!
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот andronika » 01 Окт 2007, 13:01

Календар, всъщност има обучение и на съдиите, предвидени са обаче кратки курсове - до 10-ина дни.

"Задължителна начална квалификация – курс по смисъла на чл. 35ж ал. 6 от Закона за съдебната власт за повишаване на квалификацията на съдиите, прокурорите и следователите, които постъпват за първи път в органите на съдебната власт."

Задължителна начална квалификация

Съгласно чл. 35ж, ал. 6 от Закона за съдебната власт при първоначално постъпване в органите на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите преминават курс за повишаване на квалификацията по съответни квалификационни програми, приети от Висшия съдебен съвет.

През юни 2005г. проектопрограмите за начална квалификация на новопостъпили магистрати бяха одобрени от Програмния и Управителния съвет на НИП. Висшият съдебен съвет, на заседание от 12 юли 2005 (Протокол № 23) прие така предложените програми за начална квалификация.

Обучението е под формата на периодично провеждащи се семинари. Продължителността на семинарите е между три и пет дни. Педагогическата цел на програмите е допълване на знанията на курсистите по материи и теми, преди всичко насочени към създаване на практически умения за упражняване на избраната от магистратите професия. Педагогическият инструментариум включва лекционна част, работа с реални дела и преписки, решаване на казуси, подготовка и извършване на конкретни процесуални действия, изготвяне на съдебни актове, провеждане на симулативни процеси и др.
andronika
Потребител

Мнениеот Akademika » 01 Окт 2007, 16:53

Значи ЕXPECT THE UNEXPECTED;)).
Всичко се основава на добра стратегия и много труд.
Последна промяна Akademika на 09 Апр 2008, 12:49, променена общо 1 път
Akademika
Потребител

Мнениеот Skaramush » 01 Окт 2007, 17:18

Akademika- не сте ме разбрал.

Някои познават врачките със сигурност.
Вие не би трябвало да се засягате,
ако знаете кой сте и как сте го постигнали.

...а относно предложението как да се "кефя"-
интимно е някак да ми правите такива предложения.
Последна промяна Skaramush на 01 Окт 2007, 17:35, променена общо 1 път
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот Akademika » 01 Окт 2007, 21:20

В чисто егоистичен план на мен ми е все едно дали има конкурси и какви:)) . За мен е късно да ходя на конкурси , а на децата си ще препоръчам да се захванат с друга специалност.
Последна промяна Akademika на 09 Апр 2008, 12:50, променена общо 1 път
Akademika
Потребител

Мнениеот portokal » 02 Окт 2007, 17:34

fixxxer написа:А Хаик не е ли име, принадлежащо на световното арменство?
==============================================
Да,бе - при нея историята е мн. странна, май баща й беше арменец, а майка й еврейка, или нещо подобно, вече съм забравил - но при тая смес - арменци и евреи - представете си какво се е получило :lol: :lol: :lol:

По майчина линия Ана Станева била внучка на професора по семейно право Нисим Меворах. Който вече сме го чували и в нашия ПУЦ (независимо, че е починал доста преди някой да сънува създаването му :P ).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот stefanovva » 03 Окт 2007, 10:51

Колеги, и аз съм от хората, които са си решили казуса за окръжни съдии - гражданско право. Не съм си носила стари закони, а в носения от мен СК на издателство "Сиби" под черта бяха изписани старите текстове. Мисля, че всеки, който разполага с последното издание на СК на "Сиби" може да си го отвори и да прочете и преходните разпоредби и предходния чл. 12, ал. 7, които бяха и единствените относими към казуса. Както можете и сами да се убедите, за да са изписани старите текстове в актуалните издания на действащото законодателство, те са често приложими. Не съм от назначените съдии и безпристрастното ми мнението е, че казусът беше избран от една от най-сложните материи на гражданското право, за да се оценят наистина уменията на кандидатите по прилагането на нормите на съдебната делба - едно често търсено средство от гражадните за уреждане на имотни проблеми. Ако имате желание можете да прочете отговора на четири от въпросите по казуса и в учебниците по семейно и наследствено право, поне в моите го пише. Връзкарщина има и няма да изчезне, но да не я търсим там, където няма да я открием.
stefanovva
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити