начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

пълномощно за закупуване на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот theinsider » 13 Сеп 2007, 18:33

На мен също ми е по-добре всички нотариуси да приемат общи пълномощни. Доста по-лесно се подготвят документите така - просто сменяш името и си готов. :)

Обаче, в интерес на правният спор не мога да не посоча примерно чл. 25. (1) от Закона за нотариусите и нотариалната дейност: "Нотариусът е длъжен да опазва правата и интересите на страните, да ги упътва, да изяснява тяхната воля и фактическото положение...."
Веднага може да се извлече задължение за нотариуса да изясни дали упълномощителят действително желае сделката да бъде сключена при тези условия.
Какво ще стане ако дойде пълномощник с общо пълномощно и иска да закупи за упълномощителя примерно таванско помещение в София за 1 000 000 лева? Мислите ли че много нотариуси ще се съгласят да изповядат сделката?
theinsider
Потребител

Мнениеот baidimitar » 13 Сеп 2007, 21:22

За какъв дявол нотариуса издава и заверява генералното пълномощно щом като след това ще откаже изповядваната сделка подозирайки измама от пълномощника [/img]
baidimitar
Нов потребител

Мнениеот warbaby » 16 Сеп 2007, 23:04

baidimitar написа:

За какъв дявол нотариуса издава и заверява генералното пълномощно щом като след това ще откаже изповядваната сделка подозирайки измама от пълномощника [/img]

обикновено за пари (ако 3-те лева са пари) или защото не му се обяснява на някой упорит човечец че няма подобно пълномощно да се свърши много работа...просто удостоверява волята
warbaby
Младши потребител

Мнениеот tsenkov » 27 Сеп 2007, 13:12

legenora написа:
warbaby Пуснато на: 12 Сеп 2007 05:06 pm Заглавие:

Изискването да бъде конкретизиран даден имот в пълномощното е когато собственик упълномощава някого бъде продаден имота му, продиктувано от огромния брой измами в последните няколко години.
Дори така нареченото генерално пълномощно слещано доста често в близкото минало в момента няма почти никаква стойност и не върши почти никаква работа. Повечето институции вече отказват да направят каквото и да било ако в пълномощното не е упоменато изрично името им - поземлени комисии, данъчни служби, банки, мобилни оператори и т.н

Айде стига с тия митични измами.Посочете ми колега една измама с генерално пълномощно , което не може да се направи с изрично такова.Колкото до мобилните оператори и банките с техните изисквания трябва да се съобразява човек , тъй като са насрещни контрагенти и ако не им изпълниш глупостите ще откажат сделката...,но за всички държавни институции-“ай сиктир бе драги зрители”-жалби до дупка,отказите ще им падат на поразия......

1. Решение № 2102/2002 г. от 17.01.2003 г. на ВКС по гр. д. № 2670/2001 г., IV г. о., докладчик зам.-председателят Благовест Пунев
Бюлетин на ВКС, бр. 12/2002 г., стр. 28;

2. Определение от 14.06.2001 г. на САС по ч. гр. д. № 1203/2001 г., гражданска колегия, II отд., докладчик председателят Рикевска;
tsenkov
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Сеп 2007, 13:57

Ще потърся обратна практика… :lol: .Все пак поддържам позицията си.ВКС не се е позовал на закона , за да аргументира защо генералното пълномощно да не се отнася до сделките с недвижими имоти.Волята изразена в сделките подлежи на тълкуване по правилата на ЗЗД.Когато съм упълномощил някой да се разпорежда с мое имущество , то явно(ако няма друг текст) , съм включил всички сделки на разпореждане , а ако не съм определил цена , явно се доверявам на пълномощника ми да я определи.Ако трябва всички правомощия на пълномощника да се изброяват изрично , то това води до изпразване на представителство чрез упълномощаване от съдържание.Пълномощника ще се превърне в един “пратеник” , които ще предава волята на “упълномощителя”.А това не е същината на института. А и според мен няма упора в закона.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот tsenkov » 27 Сеп 2007, 15:26

Сигурен съм, че ще намерите и обратна практика, разбира се :wink: . Ако влезем в хипотези на мнимо представителство можем да стигнем далеч. Тук има и един психологически момент - аз лично бих се почудил и поинтересувал защо моя контрагент идва с такова пълномощно.
tsenkov
Нов потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси