начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Въпрос за наследници

Казуси за недвижими имоти

Въпрос за наследници

Мнениеот barobgb » 16 Сеп 2007, 04:02

Здравейте!
Интересува ме дали починалата съпруга се явява наследник на майката на починалия преди нея съпруг и ако е възможно да ми кажете къде в закона за наследството е опоменато това.
Също искам да знам дали съпругата на починалия си съпруг(която е жива) се явява негов наследник.
Какво трябва да се направи в случай, че живата съпруга е пропусната в акт за наследници?

Моля за бърз отговор!
Последна промяна barobgb на 16 Сеп 2007, 12:07, променена общо 1 път
barobgb
Нов потребител

Мнениеот portokal » 16 Сеп 2007, 08:38

На първия въпрос - не, на втория - да, на третия - предполагам, че трябва да се поиска ново удостоверение за наследници, а ако се заинатят (което не ми се вярва), да се доказва с други средства, където е необходимо.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот barobgb » 16 Сеп 2007, 11:14

Моля за извинение, просто трябва да знам в понеделник като отида в общината какво да им обяснявам
Благодаря за отговорите
Опитах да направя една схема, която да внесе малко яснота.

Изображение

Имотът е реституиран през 2000г. Кои от лицата в схемата се явяват наследници на Ласка?

Благодаря предварително.
barobgb
Нов потребител

Мнениеот portokal » 16 Сеп 2007, 12:23

Според инфото, което си дал:
Наследник на Ласка е Кольо.
Наследници на Кольо са Кичка, Цонка, Огнян и Борко - първите двама имат по 1/3, а вторите двама - по 1/6.
Наследници на Кичка са Цонка с 1/2 и Огнян и Борко с по 1/4.
Дробите, които давам, се отнасят към наследството на прекия наследодател.
За земите на Ласка трябва да се получи, като преизчислиш, общо 1/2 за Цонка и по 1/4 за Борко и Огнян. Маргарита не играе. Тя е наследница на Минчо, но нито Минчо (защото е починал по-рано), нито Маргарита са наследници на Кольо.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот barobgb » 16 Сеп 2007, 12:59

portokal написа:Според инфото, което си дал:
Наследник на Ласка е Кольо.
Наследници на Кольо са Кичка, Цонка, Огнян и Борко - първите двама имат по 1/3, а вторите двама - по 1/6.
Наследници на Кичка са Цонка с 1/2 и Огнян и Борко с по 1/4.
Дробите, които давам, се отнасят към наследството на прекия наследодател.
За земите на Ласка трябва да се получи, като преизчислиш, общо 1/2 за Цонка и по 1/4 за Борко и Огнян. Маргарита не играе. Тя е наследница на Минчо, но нито Минчо (защото е починал по-рано), нито Маргарита са наследници на Кольо.

В нотариалния акт Ласка е собственик на имотите. При положение, че Кольо е починал преди Кичка, Кичка наследник ли е на Ласка? Защото Маргарита е в абсолютно същото положение, но не получава нищо? (в схемата съм написал кой кога е починал - изглежда че това също е от значение)
barobgb
Нов потребител

Мнениеот portokal » 16 Сеп 2007, 13:06

Изобщо не е в същото положение.
Мъжът на Маргарита е починал преди наследодателя си, от когото би получил нивите, а мъжът на Кичка - след.
Мъжът на Кичка е наследник на Ласка, мъжът на Маргарита не е наследник на Кольо (нито на Ласка).
Кичка наследява Кольо. В това число и онова, което Кольо би получил като наследник на Ласка.
Маргарита наследява Минчо, но Минчо НЕ Е наследник на Ласка и Кольо.
В това е разликата.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот barobgb » 16 Сеп 2007, 13:40

portokal написа:Изобщо не е в същото положение.
Мъжът на Маргарита е починал преди наследодателя си, от когото би получил нивите, а мъжът на Кичка - след.
Мъжът на Кичка е наследник на Ласка, мъжът на Маргарита не е наследник на Кольо (нито на Ласка).
Кичка наследява Кольо. В това число и онова, което Кольо би получил като наследник на Ласка.
Маргарита наследява Минчо, но Минчо НЕ Е наследник на Ласка и Кольо.
В това е разликата.

мерси за информацията
barobgb
Нов потребител

Назад към Имотни казуси