начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

заплетен имотен казус

Казуси за недвижими имоти

заплетен имотен казус

Мнениеот nikirusev » 11 Сеп 2007, 18:06

Здравейте,моля ви да ми помогнете в моя заплетен имотен казус:
През1983г. с делбен протокол за доброволна делба майка ми си продава дела от бащината си къща на стойност 1205лв. на свой племенник-демек на моя братовчет,той от своя страна дарява на сестра си друг имот парцел със плевня като в нотариалния акт е записано че лелята-майка ми има право да го ползува пожизнено тя и до ден днешен си плаща дънъка на половината парцел собственност на братовчетка ми имат и подписан договор който не е наториално заверен,за пожизнено ползуване в момента братовчетка ми иска да продаде своя парцел и да върне дела от 1205лв.на майка ми. може ли нещо да се направи например запор за продажба защото в момента ние нямаме пари да го купим и дали може тази стойност да се актуализира.
nikirusev
Младши потребител

Re: заплетен имотен казус

Мнениеот nikirusev » 11 Сеп 2007, 18:52

nikirusev написа:Здравейте,моля ви да ми помогнете в моя заплетен имотен казус:
През1983г. с делбен протокол за доброволна делба майка ми си продава дела от бащината си къща на стойност 1205лв. на свой племенник-демек на моя братовчет,той от своя страна дарява на сестра си друг имот парцел със плевня като в нотариалния акт е записано че лелята-майка ми има право да го ползува пожизнено тя и до ден днешен си плаща дънъка на половината парцел собственност на братовчетка ми имат и подписан договор който не е наториално заверен,за пожизнено ползуване в момента братовчетка ми иска да продаде своя парцел и да върне дела от 1205лв.на майка ми. може ли нещо да се направи например запор за продажба защото в момента ние нямаме пари да го купим и дали може тази стойност да се актуализира.

може ли майками да развали делбения протокол,моля ви препоръчайте ми адвокат.
nikirusev
Младши потребител

Re: заплетен имотен казус

Мнениеот nikirusev » 11 Сеп 2007, 19:03

nikirusev написа:
nikirusev написа:Здравейте,моля ви да ми помогнете в моя заплетен имотен казус:

може ли майками да развали делбения протокол,моля ви препоръчайте ми адвокат.

благодаря за отговора но това не ме задоволява.
nikirusev
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 12 Сеп 2007, 00:57

Не може да развалите делбения протокол.
Майка Ви има пожизнено право на ползване на имота и то се запазва независимо от това, кой е собственик. То преминава и се вписва в последващите нотариални актове, освен ако майка Ви не се откаже от него. В случай, че по някакъв начин майка Ви е лишена от това право (без тя да се е отказала), то се остойностява при евентуално дело.
Плащането на данъци по принцип е задължение на ползвателя, когато има такъв, не на собственика на имота.
Повече- при адвокат.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Назад към Имотни казуси