начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Продажба на имот

Казуси за недвижими имоти

Продажба на имот

Мнениеот nela82 » 16 Авг 2007, 20:24

Здравейте, продавам имот и имам предварителен догор за продажбата му, но се появи купувач с по - изгодно предложение и условия.
Мога ли да продам имота си на втория купувач и човека с когото съм сключила предварителен договор може ли да ме съди и да оспорва продажбата. Искам да му върна капарото и да анулирам предварителния договор, но се опасявам от това да не го изисква по съдебен път.
nela82
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 16 Авг 2007, 20:48

Какви са клаузите в предварителния договор в случай на неизпълнение на едната или другата страна?
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот berbo » 16 Авг 2007, 22:04

с предварителният договор, дори да не е нотариално заверен може да ви осъди като едното нищо да изпълните спрямо него вашите задължения по договора. Вие дори не искате да върнете даденото ви капаро в двоен размер, както е по договор. Именно за предпазването от такива действия се сключват предварителните договори (т.нар. "обещание за продажба") в писмен вид, когато касаят недвижими имоти.
berbo
Младши потребител

може, ама има врътки

Мнениеот civilista » 17 Авг 2007, 14:50

:oops: Ако продадете на втория купувач имота веднага с нотариален акт, купувачът по предварителния договор няма да може да го обяви за окончателен, при положение, че си е вписал исковата молба след вписване на продажбата. Тогава за него ще остане само възможността да си иска капарото, същото в двоен размер или каквото там е предвидено в договора като отговорност от ваша страна. :oops: :twisted:
По-добре е да се разберете като бели хора и да върнете полученот плюс още нещо, защото по-принцип с поведението си му нанасяте недобросъвестно вреди, изразяващи се най-малкото в невъзможността му да си купи имот при "вашата" цена и като нищо може да ви осъди да му платите разликата до средните пазарни цени, каквото и да значи това :D на подобен имот.
civilista
Младши потребител

re

Мнениеот harmaiani » 17 Авг 2007, 17:18

4estno kazano, ne moga da razbera 6to za uirist si. Ne bilo moralno i osobeno pak profesionalno. Ti advokat samo na dobrite i pravolineinite li si, 6toto povqrvai mi, te nqmat nujda ot takav.
harmaiani
Потребител

Мнениеот manol » 23 Авг 2007, 23:22

Ако купувачът по предв. договор впише молба за обявяване на същия за окончателен и след това кредитор на продавача впише възбрана за обеспечение на иск,то тази възбрана ще има ли действие спрямо купувача?
В ГПК не откривам нищо освен разпоредба по отменен(педполагам) "Закон за привилегиите и ипотеките" в ЗЗД.
manol
Младши потребител

Мнениеот manol » 07 Сеп 2007, 19:49

:oops: Все още не съм си отговорил,а ми е интересно,какъв е отговора :oops:
Ама май вписването на молбата няма действие спрямо другите кредитори,което ми се струва много тъпо,защото така купувачът може доста да се набута,ако продавачът-длъжник откаже да подпише окончателен договор(може да се появят доста кредитори)
manol
Младши потребител

Назад към Имотни казуси