начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Може ли разваляне на дарение?

Казуси за недвижими имоти

Може ли разваляне на дарение?

Мнениеот blondy712 » 30 Юли 2007, 12:22

Здравейте,
питам първо във форума, защото не знам дори коя област от правото касае въпросът ми, към какъв адвокат да се обърна и дали въобще има смисъл.
Става въпрос за следното:
На баба ми и дядо ми преди години им е бил предоставен общински парцел , за да си построят къща.Те даряват правото на строеж на сина и дъщеря си, които строят върху общинската земя. В последствие дядото и синът му умират. Дъщерята урежда документите да се закупи мястото от общината и го плаща.То вече е собственост на дъщерята и наследниците на починалия син.
Въпросът ми е може ли с днешна дата бабата да развали дарението ,заради нарушена устна договорка за гледане или вече е късно щом земята е на името на дъщерята и наследниците на сина?
Благодаря
blondy712
Нов потребител

Мнениеот blondy712 » 30 Юли 2007, 12:43

Забравих да кажа , че бабата иска да го развали в полза на дъщеря си.Това дали е възможно?
blondy712
Нов потребител

Мнениеот ttodoroff » 30 Юли 2007, 12:53

Теоретично е възможно да се постигне такъв резултат, но практически е почти невъзможно (но по-скоро няма да е разваляне, а нищожност).

Има и относително по-лесен вариант:
Съгласно чл. 227 ЗЗД дарението може да се отменя при отказ от издръжка, ако дарителя се нуждае от такава (няма имущество, което да е достатъчно за покриване на необходимите разходи).

Моля да имате предвид, че ще стане по съдебен път във всички случаи. Ще има вероятно искове за подобрения, а са възможни и хипотези на упражнено задържане.

Няма да е лесно, но с добър адвокат са мислими някои варианти. Въпросът със земята и собствеността й е ирелевантен относно прекратяване последиците на дарението на правото на строеж.

Ако са накърнени запазени части и в тази насока може да се мисли.

При повече данни за факти и обстоятелства са мислими и други варианти - най-важно е обаче да Ви е ясно защо го правите, какви са ползите и колко ще Ви струва (финансово и емоционално).

При всики случаи Ви трябва адвокат, но няма да Ви е евтино да си позволите добър специалист.
Успех.
ttodoroff
Младши потребител

Мнениеот blondy712 » 30 Юли 2007, 13:15

Благодаря за бързата реакция,но Вие пишете, че "въпросът със земята е ирелевантен".Не съм адвокат и нямам представа какво значи тази дума на "адвокатски":)), но ако схващам правилно имате предвид че въпросът със земята е "страничен, който не касае дарението", така ли е?
В смисъл, че дори баба ми да развали дарението земята остава обща във всички случаи?
blondy712
Нов потребител

Мнениеот ttodoroff » 30 Юли 2007, 13:31

Собственици на земята ще си останат лицата, които са я придобили от общината. Ако обаче имотът е максимално застроен (гледат се позволените параметри на застрояване КИНТ, плътност и т.н.), то земята има изключително ниска стойност, тъй като собственика на сградата може да ползва земята за целите, за които е построена сградата.
ttodoroff
Младши потребител

Мнениеот maria27g » 30 Юли 2007, 23:29

Благодаря много, ориентирах се в положението:)
maria27g
Младши потребител

Мнениеот blondy712 » 01 Авг 2007, 00:30

"Собственици на земята ще си останат лицата, които са я придобили от общината. Ако обаче имотът е максимално застроен (гледат се позволените параметри на застрояване КИНТ, плътност и т.н.), то земята има изключително ниска стойност, тъй като собственика на сградата може да ползва земята за целите, за които е построена сградата."-не е такъв случаят
Има малка къщичка и всичко друго е свободно.Все пак ще се консултирам с адвокат да му покажа документите, че може и аз да не предавам правилно информацията тук. Мерси все пак :))
blondy712
Нов потребител

Назад към Имотни казуси