начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Документи за разрешително за строеж

Казуси за недвижими имоти

Документи за разрешително за строеж

Мнениеот desi_r_k » 29 Юни 2007, 21:15

Предварително се извинявам ако на някой въпросите ми изглеждат нелепи, но след дълго четене и консултиране противоречията съвсем ме объркаха. Става дума за следното:
1. Имам собствен имот (УПИ) с нотариален акт и актуална скица на мое име; 2. Имам виза за проектиране с петно за строеж; 3. Подала съм молба за скица за ВиК и Ел. към съответната община и в момента чакам законовия срок, за да излезе становището (до момента в имота не е имало вода, ток и канализация, но те са на отсрещната страна на улицата). 4. Имам и проект за строеж на къща и по офертата на фирмата-строител той включва "проектна документация в части: архитектура, строителни конструкции, електрическа, водоснабдяване и канализация, топлотехническа ефективност, план за безопасност и здраве". ВЪПРОСИТЕ МИ СА:
- Какви други документи ми трябват, за да получа разрешително за строеж от общината?
- Какво точно правят т.нар. консултантски фирми, които предлагат посредничество при издаване на разрешително, имайки предвид, че аз вече съм извадила и задвижила гореспоменатите документи - в какво се състои помощта им? И ако подам директно тези документи в общината без такава фирма имам ли шанс да успея?
- Знаете ли каква е в момента цената (общинската такса) на кв.м. РЗП за издаване на разрешителното?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
desi_r_k
Нов потребител

Мнениеот P_petroff » 06 Юли 2007, 10:42

колежке, консултантската фирма, която вие споменавате, е всъщност фирма за строителен надзор и оценява съответствието на проектите ви. Когато такава фирма подава молба за строително разрешение, таксата за строителното разрешение (която е за кв.м. и варира за всяка община) е по-ниска. Същата фирма ще сключи предприсъединителни договори от Ваше име със енергото и ВиК (щом няма ток и вода, ще видите каква мъка е да се прокарват и заплащат (от Вас) кабели, жици, и водопровод до имота ви:))).
Адвокат ви е необходим не за друго, а да защитава интересите ви пред всичките тези субекти. А, да, да не забравям и строителя, който трябва да обвържете да му заплащате само при съоттветна достигната степен на завършеност, и който ще се опита колкото е възможно по-бързо да си получи парите, дори преди да е въвел сградата в експлоатация (нормални опити на малките строители в БГ).
И накрая - не забравяйте, ако се опитвате да спестите нхякой лев от услуги - "по-евтиното винаги излиза по-скъпо".

Поздрави и успех!
P_petroff
Младши потребител

Мнениеот valjo_007 » 06 Юли 2007, 11:08

Ако използвате услугите на лицензирана консултантска фирма, тя прави оценка за съответствие на проектите с нормативните изисквания, окомплектова всички необходими документи и ги внася в общината. Издаването на разрешение за строеж и одобряване на проектите от главния архитект става много по-бързо. Ако си ги подадете сами, няма да спестите кой знае колко пари- 200-300 лв, зависи от квадратурата на строежа.
Адвокат въобще не ви е необходим!
Друг е въпросът, че ако обектът е 1-3 категория, оценка на проектите е задължителна.
Ако все пак решите да си внесете документите сами, ще са ви нужни: по 3 копия от всички части на проекта ( подпечатани от проектантите ), нотариален акт за собственост, скица с виза, предварителни договори с ВиК и Електроразпределение, молба по образец. Когато разрешението за строеж бъде подписано от главния архитект и проектите- одобрени, плащате таксата, която ви определят според квадратурата, и сте готови :)
Но както казва колегата по-горе : "по-евтиното винаги излиза по- скъпо". А и не се знае дали наистина ще ви излезе по-евтино!
Успех!
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот rts » 06 Юли 2007, 12:37

Много хора мислят, че могат без адвокат в случаи като този. Когато обаче една от страните не изпълнява перфектно задълженията си, тогава се сещат, че има такова "животно": адвокат, което ще трябва да оправя кашата. Изводите оставям на Вас.
rts
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 06 Юли 2007, 12:41

Позволявам си да допълня rts: И тогава вече става ясно кое е евтино и кое скъпо!
razli4na
Активен потребител

Назад към Имотни казуси