- Дата и час: 11 Яну 2025, 13:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
възстановяване на земеделска земя
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
възстановяване на земеделска земя
Здравейте на всички във форума.Аз съм колежка и имам въпрос за съвет към останалите колеги.Завела съм дело за възстановяване на земеделска земя по чл.11 от ЗСПЗЗ с писмени доказателства договори за покупко-продажба.Съдията ми предложи да изменя правното основани от чл.11 от ЗСПЗЗ на чл.97 от ГПК и да доказвам давностно владение.Вашият съвет,как най-доре ще бъде ?дали да изменя иска ако по-добре ще докажа твърденията си по ГПК.Моля,за съвети.
- mimito3
- Нов потребител
Предполагам, че този иск е с правно осонвание чл. 11, ал. 2 ЗСПЗЗ, но с него не се възстановява право на собственост, а само се признава правото на възстановяване, ако са пропуснали срока да заявят пред съответната ПК, респ. ОСЗГ правото си на възстановяване.
Любопитно ми е кой съд Ви е посъветвал да водите установителен петиторен иск преди да ви е възстановено правото на собственост. Такива искове се отхвърлят от раз, а има и практика, че те са недопустими, като преждевременно предявени (която аз не я споделям). Прочетете си ТР № 1/1998 г., а и снабдете този съдия с един екземпляр от него.
Любопитно ми е кой съд Ви е посъветвал да водите установителен петиторен иск преди да ви е възстановено правото на собственост. Такива искове се отхвърлят от раз, а има и практика, че те са недопустими, като преждевременно предявени (която аз не я споделям). Прочетете си ТР № 1/1998 г., а и снабдете този съдия с един екземпляр от него.
- oho_boho
- Потребител
благодаря колега!иска ни е с правно основани чл.11 от ЗСПЗЗ,според
вас да продължавам напред в този ред,а къде да прочета цитираното от вас решение от 1998г.
вас да продължавам напред в този ред,а къде да прочета цитираното от вас решение от 1998г.
- mimito3
- Нов потребител
Интересна тема и практика. Преди две години така предявих иск за възстановяване на гори намиращи се във Велико Търновско. Представих всички доказателства, документи и пр. съгласно засона. Понеже ми е далече от морето не ходих да следя делото, явих се на първото заседание - то друго и нямаше, накрая получих съобщение че искът ми се отхвърля, но така и не отидох да видя мотивите на съда. Та казвам че очевидно не всеки иск се уважава. Пък и си рекох като ги възстановя тези гори може само неприятности да си навлека, защото един куп наследници (Единия чак в Нова Зеландия) ходи че се дели, второ ставаш собственик и поглеж циганите отишли и изсекли гората и кой отговаря - собственика ходи доказвай че не си ти сякъл, трето ще измислят я някои правила за стопанисване, ще ни накарат и да плащаме данъци и общо взето полза няма. Пък и хубавите гори са си ги взели местните тартори.
Така че не винаги желанията на собствениците се сбъдват по съдебен ред.
Така че не винаги желанията на собствениците се сбъдват по съдебен ред.
- tankovbg
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|