начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Много странен казус

Казуси за недвижими имоти

Много странен казус

Мнениеот pawlina.kolewa » 05 Юни 2007, 17:54

Чува ли ли сте за придобиване на имот по регулация. Как става това и как може да бъде оспорено? Защо в нашия нотариален акт пише едно и ние плащаме данъци върху това а в същото време комшиите ни по имот са си издали нот.акт за част от нашата земя въз основа на придобиване по регулация. Как може да се оспори това? Какво да правим. Съвета на адвоката да пием една студена вода и да си констатираме новото разпределение на земята по регулация. Моля за помощ.
pawlina.kolewa
Нов потребител

Мнениеот pawlina.kolewa » 05 Юни 2007, 17:56

Може ли някой да ми предостави старият Закон за собствеността ама най-стария.
pawlina.kolewa
Нов потребител

странен казус

Мнениеот legista » 06 Юни 2007, 10:15

pavlina, приветствам хъса ти да търсиш правата си докрай. Ако се съмняваш в правилността на даденото от адвоката мнение, който и без друго вече не е от твоя отбор, щом съвета му е да пиеш студена вода, иди при друг. По- добре е да си платиш няколко консултации, отколкото да живееш с мисълта, че си се разминала с възможности, които си имала. Решението на казуса ти е в документите, които притежаваш. Потърси компетентна помощ.
legista
Младши потребител

Мнениеот pawlina.kolewa » 07 Юни 2007, 09:56

Самата аз съм студент по право (може би от там трябваше да започна) и според моята задълбочена проверка из документите които имам и нормативните актове, всичко ме навежда на мисълта че нещата не са обречени. проблемът е най-вече в практиката на съда който е компетентен да разглежда това дело, а тя е тази която адвоката ми каза. Затова е и моята главоблъсканица и искамда говоря с хора които са се занимавали с такива проблеми. Самото понятие "придобиване на имот по регулация" ми е много съмнително. Не е ли правото на собственост онова суверенно право на патримониума, което никой и по никакъв начин не може да накърни без да споменавам че той е и добросъвестен стопанин и данъчен платец на държавата. Абсурда е че през всички тези години ние сме си плащали данъка и то добросъвестно в пълния обем на имота си. И още нещо как е възможно за една част земя да са вписани два различни и действащи нотариални акта. Всичко това е доста абсурдно и противоречащо. Не сте ли съгласни с мен.
pawlina.kolewa
Нов потребител

Мнениеот peip » 07 Юни 2007, 10:08

Отговорът на Вашия въпрос е в закона за устройство на територията. Вероятно в населеното Ви място е влязъл в сила нов подробен устройствен план. Пропуснали сте да го обжалвате. За да е издаден нотариален акт за придобиване собственост по регулация, следва мястото да Ви е заплатено. Без уредени сметки не може да се издаде акт. Попитайте възходящите си кога са получили парите, ако са ги получили - адвоката Ви е прав за съжаление пиеме студена вода и предекларирате имота за реалното, за да не плащате данъци повече, ако не са - да си ги потърсят в общината. Можете да борите административно ПУП ако са налице предпоставки, но предвидете дали няма да се позоват на придобивна давност.
peip
Потребител

Мнениеот pawlina.kolewa » 07 Юни 2007, 11:26

Много благодаря за изчерпателните отговори, но то (местото) не е отчуждено в полза на държавата или общината, а в полза на съсед. И процедурата не изисква ли запознаването на собственика или това е излишно. Как да стане обжалването като собственика въобще няма представа. Има един предварителен договор между двете ли от 1960г. но той така и не е доведен до неговото пълно осъществяване - няма нотариални актове, няма заплатени суми, а най интересното е че дядо ми който е бил едната страна по този договор не е наречен продавач а предаващ. И още един въпрос как е уредена съпружеската имуществена общност по него време? Тъй като в този договор никъде не фигурира името на съпругата.
pawlina.kolewa
Нов потребител

Мнениеот iata » 18 Юни 2007, 23:13

Според мен не си заслужава да се отказваш, само защото са ти казали да се откажеш.(Преди да набуташ и СИО-то в историята. :D )
Като например, че ако сте пропуснали да обжалвате ПУП, за който собствениците (ти или други) сте били уводмени - сори.
iata
Потребител

владение

Мнениеот legista » 19 Юни 2007, 10:36

pawlina.kolewa, от съществено значение за случая е и кой владее имота, както и дали това владение е необезпокоявано... знаете нататък. Сещате се и накъде Ви водя, предполагам, да не губим време.
legista
Младши потребител

Re: владение

Мнениеот Clavdivs. » 19 Юни 2007, 10:40

legista написа:pawlina.kolewa, от съществено значение за случая е и кой владее имота, както и дали това владение е необезпокоявано... знаете нататък. Сещате се и накъде Ви водя, предполагам, да не губим време.

То Вие хубаво я водите нанякъде, ама като че ли имаше нещо, че части от парцели не могат да се придобиват по давност?
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот legista » 19 Юни 2007, 11:26

Да, Clavdivs, имаше нещо, както казвате, НО извън хипотезата на чл. 59 от ЗТСУ. Питащата ще направи проверка на обстоятелствата и вероятно сама ще може да установи дали е приложим съвета или не, както и какъв ще е пътя й за защита на правата. Ако се затруднява- при адвокат. Във форума повече от това- здраве му кажи!
legista
Младши потребител

Назад към Имотни казуси