начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Моля Ви, дайте ми съвет

Казуси за недвижими имоти

Моля Ви, дайте ми съвет

Мнениеот zlatina_75 » 29 Май 2007, 20:05

Имам сключен предварителен договор за покупка на недвижим имот-апартамент.До момента сградата е построена на етап кота било или акт 14-така ми казват от строителната фирма.Плащам го на три вноски-10%,80%, и 10%.Първите две вноски са платени вече ,остава последната,която трябва да платя при акт 15.От фирмата ми се обадиха да я плащам , на въпроса кога планират акт 15 не ми отговориха и ме увещават, че разходите по прехвърлянето ще са по-ниски.Аз мисля,че няма разлика между акт 14 и акт 15/прехвърляне на груб строеж/- Не Знам Какво Да Правя? :roll:
zlatina_75
Нов потребител

Мнениеот berbo » 29 Май 2007, 23:16

при доста неизгодни условия за Вас ми се струва е сключен този договор в частта му относно процентите на вноските и особено начините на изплащането им. Обикновено последната вноска се плаща при получаването на А16, а при Вас вече искат да бъде платена, като дори не го и споменавате. Не сте ли ползвали поне малко съвети от някой юрист?
Според мен за сега недейте да я плащате, но ако така сте сключили договора.... Не би било зле да потърсите помощ, да Ви се разгледат документите, които имате до този момент, договорът и да може да Ви се помогне по някакъв начин. Между другото, има разлика между т.нар.А14, А15 и А16.
berbo
Младши потребител

Re: Моля Ви, дайте ми съвет

Мнениеот naska » 30 Май 2007, 00:18

Най - правилното нещо, което бих могла да Ви посъветвам е да се обърнете към специалист, за да види в предварителния договор срещу какво сте се задължила. Тези договори обикновено се изготвят от юристи на продавача и са съобразени предимно с неговите интереси. Пък и апартамент не се купува всеки ден....
Все пак ще се опитам ... според това, което сте предоставила.
zlatina_75 написа:Първите две вноски са платени вече ,остава последната,която трябва да платя при акт 15. От фирмата ми се обадиха да я плащам ,

Ако наистина последната вноска е обвързана с акт 15, то плащането й става в определен в договора срок от предоставянето му на купувача. Това означава, че не могат да Ви принудят да платите последната вноска тъй като вземането все още не е изискуемо. Ако искате можете да платите последната вноска, стига в договора да е уговорено, че собствеността се прехвърля след изплащане на цялата договорена между вас цена и можете да сте спокойни, че ще имате нотариален акт като в него се впише задължението за продавача да завърши сградата съгласно степента и сроковете уговорени в предварителния договор. Това на продавача обаче може много да не му се хареса поради това, че след като станете собственик трябва да Ви разхожда да присъствате за проверката и подписването на Протокол обр. 15. Ако решите може да използвате обстоятелството в своя полза...
zlatina_75 написа:на въпроса кога планират акт 15 не ми отговориха.

Това ми звучи, че нямат пари и събират от купувачите /навярно не сте само Вие/ за да могат да стегнат сградата за акт 15.
Ако не им достигнат може и към ипотека да прибегнат, за довършителните СМР /ако вече нямат/
zlatina_75 написа: и ме увещават, че разходите по прехвърлянето ще са по-ниски.

Данъчната оценка е значително по-ниска при степен на завършеност "груб строеж". Явно планират да прехвърляте на данъчна оценка и така вероятно сте се договорили в началото, тъй като от цената, която ще пише в нот.акт често зависи каква ще е цената, която трябва да заплати купувача /имам предвид до колкото е вкл. ДДС/. Тук трябва задължително да документирате какво сте дали по сделката - банкови преводи, квитанции и за накрая си подгответе т.н. "обратно писмо", подписано от продавача, в което да пише каква е реалната цена, която сте платили, в случай на евикция.
zlatina_75 написа:Аз мисля,че няма разлика между акт 14 и акт 15/прехвърляне на груб строеж/- :

Има и то голяма.
Може и други ходове да се премислят, но това при подробности.
Съветът ми е на фона на толкова пари, които сте дала и предстои да давате, обърнете се към колега да защити интересите Ви и да си осигурите спокойствие.
Вярвам, че всичко ще е наред!
naska
Младши потребител

Мнениеот zlatina_75 » 30 Май 2007, 08:30

:) Много Ви благодаря за компетентните отговори.
zlatina_75
Нов потребител

Назад към Имотни казуси