начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Лизинг на недвижим имот - подлежи ли на вписване

Казуси за недвижими имоти

Лизинг на недвижим имот - подлежи ли на вписване

Мнениеот kancho » 29 Май 2007, 12:11

Кажете ми моля дали договорът за леазинг на недвижим имот подлежи на вписване? Аз намирам аргументи за и против, но май няма никаква практика. Мерси предварително
kancho
Нов потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2007, 12:39

Според мен по-скоро подлежи- щом наемът над една година се вписва, а за лизинга "се прилагат съответно правилата на договора за наем", пише в ТЗ. Мисля, че става дума за всички правила за наема, а не само тези от ЗЗД (просто посочените изключения са от ЗЗД).
Може да греша.
Абе, защо не го заявиш, а ако съдиите по вписванията смятат, че не се вписва, ще ти откажат. ;-)
Е, придобиването на собствеността вече със сигурност ще трябва да се впише.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kancho » 29 Май 2007, 13:01

И аз мисля така, поради следния аргумент - 347, ал. 2 от ТЗ - изключва приложимостта на определени правила за наема - там е 237 от ЗЗД
но не изключва т. 4 от правилника за вп.
т.е. - може да се счита, че подлежи на вписване с оповестителен ефект, но не се прилага правилото по 237, което защитава наемателя при прехвърляне
Но просто исках да сверя с някаква практика
kancho
Нов потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2007, 13:23

Браво на мен, аз пък не се замислих, нито погледнах кои точно правила не се прилагат. :oops: :lol: А наистина чл. 237 ЗЗД е голяма част от смисъла на вписването на наема.
Може би и оповестителното действие не е за пренебрегване. Но пък онзи, който придобие права от собственика, лизингът няма да го бърка. Главния смисъл на вписването - противопоставимостта - го няма.
Та май се разколебах. Дойдох почти до твоето мнение за аргументите за и против: формално "за", обаче... какъв е смисълът?
Някой с опит ще каже. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kancho » 30 Май 2007, 10:37

май вписването може да стане по реда на Закона за особените залози. Иначе не. Някой да има други идеи?
kancho
Нов потребител

Назад към Имотни казуси