Моля ви за помощ!! Ще взимам под наем помещение, което е работило като фризьорски и козметичен салон. Собственикът твърди, че е регистрирано като търговски обект. Аз си направих ЕООД и сега незнам дали трябва и аз да регистрирам обекта като търговски или ще ползвам старата регистрация. Трябва ли да ходя до ХЕИ-то?
Ако никой не се е сблъсквал с това, моля да ме насочите кои нормативни актове да погледна или да ме насочите към някой, който разбира от тази материя.
- Дата и час: 11 Яну 2025, 10:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Регистриране на търговски обект - фризьорски салон
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
От това, което сте написала не се разбира дали и Вие ще искате да направите фризьорски салон или не. Може да се каже, че регистрацията на едно помещение за Търговски обект преминава на два етапа:
1. промяна на предназначението на самия обект като за търговски. Това става в общината, но мисля, че Вашият хазяйн е имал предвид, че това вече е сторено. Ако е така поискайте му пълния набор от документи, които съпровождат обекта.
2. другото, което трябва да направите е да попълните уведомление пак към общината, с което да впишете, един вид, че на това място е точно Вашия фризьорски салон. Това трябва да направите дори и обекта да е със статут на Търговска площ. Уведомлението се попълва по образец от общината и към него трябва да прикрепите БУЛСТАТ, удостоверение за актуално състояние и свидетелство за регистрация на фискално устройство (ТОВА УВЕДОМЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДАДЕ НЕ ПО-КЪСНО ОТ 7 ДНИ СЛЕД РЕГИСТРАЦИЯТА НА КАСОВИЯ АПАРАТ)
Имайте предвид, че ако искате да сложите рекламна табела също Ви трябва разрешение - от Дирекция "Архитектура и Градоустройство". За такова разрешение ще трябва да подадете молба и към нея да прибавите Договора за наем, скица на рекламната табела и скици за начина на закрепването й и електрификацията, ако ще е светеща - имайте предвид, че има значение дали табелата ще е само на партерния етаж или ще се разпростира и върху части, прилежащи към съседни имоти.
Не пишете от къде точно сте, а това е от значение, защото всяка община сама определя реда за вписване на търговските обекти и издаването на разрешения за поставяне на рекламни елементи. Това става в наредби, които няй-лесно ще откриете в сайта на съответната община.
Спорна работа!
1. промяна на предназначението на самия обект като за търговски. Това става в общината, но мисля, че Вашият хазяйн е имал предвид, че това вече е сторено. Ако е така поискайте му пълния набор от документи, които съпровождат обекта.
2. другото, което трябва да направите е да попълните уведомление пак към общината, с което да впишете, един вид, че на това място е точно Вашия фризьорски салон. Това трябва да направите дори и обекта да е със статут на Търговска площ. Уведомлението се попълва по образец от общината и към него трябва да прикрепите БУЛСТАТ, удостоверение за актуално състояние и свидетелство за регистрация на фискално устройство (ТОВА УВЕДОМЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДАДЕ НЕ ПО-КЪСНО ОТ 7 ДНИ СЛЕД РЕГИСТРАЦИЯТА НА КАСОВИЯ АПАРАТ)
Имайте предвид, че ако искате да сложите рекламна табела също Ви трябва разрешение - от Дирекция "Архитектура и Градоустройство". За такова разрешение ще трябва да подадете молба и към нея да прибавите Договора за наем, скица на рекламната табела и скици за начина на закрепването й и електрификацията, ако ще е светеща - имайте предвид, че има значение дали табелата ще е само на партерния етаж или ще се разпростира и върху части, прилежащи към съседни имоти.
Не пишете от къде точно сте, а това е от значение, защото всяка община сама определя реда за вписване на търговските обекти и издаването на разрешения за поставяне на рекламни елементи. Това става в наредби, които няй-лесно ще откриете в сайта на съответната община.
Спорна работа!
- astronoma
- Нов потребител
От значение е дали обектът е в етажна собственост, тъй като в този случай се изискват и други разрешения (ЗУТ, ЗС, ПУРНЕС и т. н.). В повечето общини не се разрешава поставяне на РИЕ върху фасада. Освен това, трябва да имате и съгласие от собствениците.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
Много ви благодаря! Вече се ориентирах.
Да, пак ще го ползвам като фризьорски салон и съм от София.
Знам, че за да регистрираш търговски обект ти трябват една камара документи и се притесних да не би да трябва и аз да го правя.
Сега ще отида до общината да питам за подробности.
намерих и наредбата за реда и условията за извършване на търг. дейност н атеринорията на Столична община.
Да, пак ще го ползвам като фризьорски салон и съм от София.
Знам, че за да регистрираш търговски обект ти трябват една камара документи и се притесних да не би да трябва и аз да го правя.
Сега ще отида до общината да питам за подробности.
намерих и наредбата за реда и условията за извършване на търг. дейност н атеринорията на Столична община.
- tarantula
- Нов потребител
tarantula имам същия случай, документите които са извадени от стария фризьорски салон трябва ли и те да се пререгистрират на новата фирма или трябва да се вади всичко на ново за нович фризьорски салон
- boryS
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|