- Дата и час: 11 Яну 2025, 07:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Материален интерес
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Материален интерес
Наследствен имот на стойност 60000 лв. Наследници сме аз и сестра ми. По наследство ни се полага по 1/2 част, но има направено завщание в моя полза според което получавам 2/3 от имота, а тя 1/3. По пътя на логиката материалния ми интерес е 10000 лв. (разликата между завещаната част и полагащата ми се по наследство). А от юридическа гледна точка как се тълкува този въпрос? Има ли някакъв срок за откриване на завещанието и какво става ако не се спази? Каква е дължимата такса от мен за влизане в сила на завещанието? Сестра ми дължи ли такса материален интерс след като в случая е ощетена?
- p_vanya
- Младши потребител
Материален интерес
Здравейте Господа Юристи,
Защо никой не отговаря на моите въпроси? Не знам как по точно и ясно да ги задам.
Какво е "материален интерес"? Как се тълкува това понятие?
Защо никой не отговаря на моите въпроси? Не знам как по точно и ясно да ги задам.
Какво е "материален интерес"? Как се тълкува това понятие?
- p_vanya
- Младши потребител
Просто въпросът сте поставили объркано. 1. 2/3 от 60000 изобщо не са 10000. 2. Къде е завещанието? При нотариус, във Вас или в сестра Ви? Или в Агенцията по вписванията? 3. Според местосъхранението му, е необходимо същото да бъде отворено и обявено. С препис от него, удостоверението за наследници и препис-извлечение от акта за смърт, се вади данъчна оценка на имота, схема от кадастъра, скица на имота. После, заедно с другия наследник- ако сте в добри отношения и "за да Ви е мирно селото", отивате пред нотариус и се сдобивате с НА за собственост по наследство и завещание. Другият наследник обаче може да признае това завещание или да го оспори .. Ето затова не Ви отговарят колегите. Необходимо е адвокат да погледне документите Ви, тук в нета този тип сделки не могат да бъдат обяснени. И "материалният" Ви проблем е последният.
- sunshine_75
- Потребител
Завещанието се съхранява при нотариус. Наясно съм с процедурата по обявяване и влизането му в сила. Сестра ми няма право да оспорва тъй като нейната запазена част не е накърнена. Наследодателя се е разпоредил само с разполагаемата си част. Като казвам 10000 съм пояснила, че това е разликата между звещаната част 40000 и наследствената част 30000. И точно "материалният" проблем искам да изясня.
- p_vanya
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|