начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

КАЗУС С НЕДВИЖИМ ИМОТ

Казуси за недвижими имоти

КАЗУС С НЕДВИЖИМ ИМОТ

Мнениеот trov » 29 Мар 2007, 14:15

ЗДРАВЕЙТЕ

Може ли някой да ме посъветва какво да сторя. Имам нотариален акт за собственост на земеделска земя от 49 година. Оказа се обаче, че мой съсед си е бил извадил нотариален акт по обстоятелствена проверка със свидетели и впоследствие го е продал.

Как мога да се защитя аз като собственик? С какъв вид иск и към кого да го насоча - към продавача или и към добросъвестния купувач ? Това иск по чл.108 от ЗС ли е ? Може ли да се потърси и отговорност и от нотариуса заверил сделката ? Колко време може да мине в дела и може ли по някакъв ред да се скъси процедурата ?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ВСИЧКИ, КОИТО МИ ОТГОВОРЯТ !
Аватар
trov
Потребител

Мнениеот tedi_2 » 29 Мар 2007, 14:41

Ако нотариалният акт за земята ви е от 1949г., същият днес няма стойност, защото земите са одържавени и следва да бъдат възстановени чрез поземлена комисия. Ако не сте си ги поискали досега, последната ви възможност да го направите е до 12.05.2007г., след която дата НИКОГА повече няма да можете да ги търсите.
Успех
tedi_2
Потребител

отговор

Мнениеот ganev_d09 » 29 Мар 2007, 21:10

Нотариалният Ви акт от 1949год. не е титул за собственост, именно поради одържавяването, но освен че може да го ползвате като доказателство пред Общинска служба ,, Земеделие и гори" и при неговото уважаване от Общинската служба, то Вие бихте се ползвали и от чл. 431 ал.2 ГПК, защото издаденият нотариален акт по обстоятелствена проверка е един охранителен акт и може да предявите установителен или осъдителен акт срещу лицето, което се ползва от акта.
ganev_d09
Младши потребител

Назад към Имотни казуси