начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

въвод във владение?

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот eli_ivanova » 21 Мар 2007, 17:46

Здравейте,
до момента никой от предишните собственици не е владял имота.Първата собственичка е сключвала договор и е платила всички вноски на базата на които стоителят и е издали още тогава нот.акт, защото има собственици в сградата които все още нямат нот.актове. Вторият собственик от който аз купих имота никога не е ходил при строителната фирма и няма никакъв договор с тях за каквото и да било., т.е на въпросът ви няма и не е имал никакви взаимоотношения.
Строителят е в несъстоятелност но е нпаравил др.фирма с др.лице за управител и искат парите чрез него все едно нямат нищо общо. Когато се обадя да ги питам за какво са тези пари и на кого да ги дам този НОВ господин ми казва ами аз нищо незнам с мен нямате нищо общо обадете се на X., т.е на старата фирма и се разбере с тях. Старата фирма ми казва ами на нас ги донесете но те са за Y.. Казват ми ако не ги донесете няма да ви дадем првао на ползване и неможете да си влезете в имота.Всъщост изпадналият в несъстоятелност строител не ми дава ключа.
eli_ivanova
Младши потребител

Мнениеот hr.stoyanoff » 21 Мар 2007, 18:26

eli_ivanova написа:Според вас, кой от съветите на колегите ви е правилен и необходимо ли е да се завеждат 2-3 дела едновременно, наказателно и гражданско?Изобщо възможно ли е това?

и двете са верни. в правото няма един отговор, аккто е и в математиката, медицината и т.н. не могат да се водят 2 дела едновременно по един и същ иск.

имайте предвид, че наказателното дело ще ви е беплатно - просто подайте жалба в прокуратурата. в последствие, ако делото не се развие във ваша полза ще заведете граждански иск. от друга страна с граждански иск нещата могат да се уредят по-бързо

успех :)
hr.stoyanoff
Младши потребител

Мнениеот tonina » 21 Мар 2007, 19:15

Може наистина да предявите иск по чл.108 от ЗС. Делото ще върви 5-6 години и накрая вероятно ще получите владението на имота. Но дали ще можете да го ползвате изобщо. Ако не бъде въведена сградата в експлоатация, нямате право да ползвате имота. Дори и сега да получите владението и да започнете да живеете там, утре ДНСК може да опъне белите ленти и да Ви забрани достъпа до сградата. Така, че по-важно е да постигнете споразумение с лицето, което се е ангажирало с въвеждането в експлоатация /стар, нов строител, зависи от документите/. Искат Ви пари. Напълно е възможно. Все пак Вие сте купила имот в груб строеж. Моят съвет е да се опитате да получите информация от лицето, упражняващо строителен надзор за сградата, като колега с опит в тази материя прегледа наличните документи. След това ще може да Ви посъветва най-добре какво да правите.
tonina
Младши потребител

Zdraveite

Мнениеот eli_ivanova » 22 Мар 2007, 10:35

Здравейте,
и отново благодаря за отговорите. Тонина съгалсна съм с това което сте ми написала.Искам само да допълня ,че през 1998 купих др.жилище и когато беше готово но без акт 16, много от нас се нанесоха да живеят на промишлен ток и вода.Така беше почти 1 година докато получихме акт 16.Сега при това жилище ситуацията според мен е същата, тъй като около 10 семейстава вече живеят на общ електомер и водомер.Ние подписвахме акт 15 през юни 2006 год.Проблемът е ,че аз незнам как и къде сама да си проверя какъв е до момента статутът на тази сграда, понеже със строителят нямам добри взаимоотношения а и незнам всъщност кой е в момента отговорен за тази сграда. След като съм на ясно, ще мога да се отнеса до съда.
И ако се окаже , че сградата е въведена в експлоатация, не е ли най удачно да се обърна към съдия изпълнител?
eli_ivanova
Младши потребител

Мнениеот tonina » 22 Мар 2007, 14:50

В зависимост от категорията на строежа в общината, издала разрешението за строеж или в РДНСК. За съдия изпълнителя не мога кажа без документи.
tonina
Младши потребител

Мнениеот eli_ivanova » 26 Мар 2007, 11:49

Blagodaria vi mnogo , skoro sled kato napravia proverki shte pisha otnovo.
eli_ivanova
Младши потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси