начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

въвод във владение?

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот eli_ivanova » 21 Мар 2007, 17:46

Здравейте,
до момента никой от предишните собственици не е владял имота.Първата собственичка е сключвала договор и е платила всички вноски на базата на които стоителят и е издали още тогава нот.акт, защото има собственици в сградата които все още нямат нот.актове. Вторият собственик от който аз купих имота никога не е ходил при строителната фирма и няма никакъв договор с тях за каквото и да било., т.е на въпросът ви няма и не е имал никакви взаимоотношения.
Строителят е в несъстоятелност но е нпаравил др.фирма с др.лице за управител и искат парите чрез него все едно нямат нищо общо. Когато се обадя да ги питам за какво са тези пари и на кого да ги дам този НОВ господин ми казва ами аз нищо незнам с мен нямате нищо общо обадете се на X., т.е на старата фирма и се разбере с тях. Старата фирма ми казва ами на нас ги донесете но те са за Y.. Казват ми ако не ги донесете няма да ви дадем првао на ползване и неможете да си влезете в имота.Всъщост изпадналият в несъстоятелност строител не ми дава ключа.
eli_ivanova
Младши потребител

Мнениеот hr.stoyanoff » 21 Мар 2007, 18:26

eli_ivanova написа:Според вас, кой от съветите на колегите ви е правилен и необходимо ли е да се завеждат 2-3 дела едновременно, наказателно и гражданско?Изобщо възможно ли е това?

и двете са верни. в правото няма един отговор, аккто е и в математиката, медицината и т.н. не могат да се водят 2 дела едновременно по един и същ иск.

имайте предвид, че наказателното дело ще ви е беплатно - просто подайте жалба в прокуратурата. в последствие, ако делото не се развие във ваша полза ще заведете граждански иск. от друга страна с граждански иск нещата могат да се уредят по-бързо

успех :)
hr.stoyanoff
Младши потребител

Мнениеот tonina » 21 Мар 2007, 19:15

Може наистина да предявите иск по чл.108 от ЗС. Делото ще върви 5-6 години и накрая вероятно ще получите владението на имота. Но дали ще можете да го ползвате изобщо. Ако не бъде въведена сградата в експлоатация, нямате право да ползвате имота. Дори и сега да получите владението и да започнете да живеете там, утре ДНСК може да опъне белите ленти и да Ви забрани достъпа до сградата. Така, че по-важно е да постигнете споразумение с лицето, което се е ангажирало с въвеждането в експлоатация /стар, нов строител, зависи от документите/. Искат Ви пари. Напълно е възможно. Все пак Вие сте купила имот в груб строеж. Моят съвет е да се опитате да получите информация от лицето, упражняващо строителен надзор за сградата, като колега с опит в тази материя прегледа наличните документи. След това ще може да Ви посъветва най-добре какво да правите.
tonina
Младши потребител

Zdraveite

Мнениеот eli_ivanova » 22 Мар 2007, 10:35

Здравейте,
и отново благодаря за отговорите. Тонина съгалсна съм с това което сте ми написала.Искам само да допълня ,че през 1998 купих др.жилище и когато беше готово но без акт 16, много от нас се нанесоха да живеят на промишлен ток и вода.Така беше почти 1 година докато получихме акт 16.Сега при това жилище ситуацията според мен е същата, тъй като около 10 семейстава вече живеят на общ електомер и водомер.Ние подписвахме акт 15 през юни 2006 год.Проблемът е ,че аз незнам как и къде сама да си проверя какъв е до момента статутът на тази сграда, понеже със строителят нямам добри взаимоотношения а и незнам всъщност кой е в момента отговорен за тази сграда. След като съм на ясно, ще мога да се отнеса до съда.
И ако се окаже , че сградата е въведена в експлоатация, не е ли най удачно да се обърна към съдия изпълнител?
eli_ivanova
Младши потребител

Мнениеот tonina » 22 Мар 2007, 14:50

В зависимост от категорията на строежа в общината, издала разрешението за строеж или в РДНСК. За съдия изпълнителя не мога кажа без документи.
tonina
Младши потребител

Мнениеот eli_ivanova » 26 Мар 2007, 11:49

Blagodaria vi mnogo , skoro sled kato napravia proverki shte pisha otnovo.
eli_ivanova
Младши потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси