- Дата и час: 11 Яну 2025, 01:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
констативен нотариален акт - значение
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
констативен нотариален акт - значение
Моля, обяснете ми значението на термина "констативен нотариален акт".
- kavkaz_
- Младши потребител
Ми не отразява самата сделка, с която си придобил имота, както "неконстативните" нотариални актове, а само извода на нотариуса (въз основа на други документи или разпит на свидетели), че си собственик. Което може да се окаже и невярно. Служи ти, за да удостоверяваш собствеността си, но не те ПРАВИ собственик, ако не си.
-
portokal - Старши потребител
Това ли е акта с който се поправя нотариален акт с грешно съдържание? В НА на съседа ми, неговия имот е вписан с 10 м. в повече, като въпросните метри са от моя имот. Скицата към акта е с правилни граници. Аз и съседа ми сме единодушни и нямаме спор за въпросните метри. Смятаме да поправим НА при нотариус. Адвокатът с който разговарях ми каза, че въпроса ще се уреди с КНА. Правилен ли е съвета, който той ми даде?
- kavkaz_
- Младши потребител
Да, очевидна фактическа грешка в нотариален акт се поправя пак с нотариален акт. Та не му е грешен съветът. Но под "констативен нотариален акт" обикновено се има предвид друго.
-
portokal - Старши потребител
Всъщност, актът, с който се поправят допуснати грешки при изповядването на една сделка се нарича нотариален акт за поправка на нотариален акт за ......., а констативният нотариален акт е нещо съвсем друго - вече бе много добре изяснено като същност в отговора на portokal. В общи линии един от случаите, когато констативния нотариален акт се изготвя е при разминаване между площта на недвижимия имот по скица и по нотариален акт, но това разминаване не е съвсем безобидно и мисля, че е по - добре да се изясни точно на какво се дължи - грешка при заснемане, при изчисляване - в рамките на допустимото отклонение ли е и т. н.
Да не би пък да има неуредени сметки по регулация?
Все пак трябва да се има предвид, че в нот. акт на Вашия съсед е записано, че имотът му е с 10 м. повече, което означава, че следва да се прецени на база какви документи е изготвен нот. акт на съседа Ви, с който той е посочен като собственик на тези 10 м. Ако наистина има основание да се счита за собственик на тези 10 м., тогава за каква поправка или за констативен акт става на въпрос. За да се прехвърлят като Ваша собственост тези 10 м., при положение, че са друга собственост това няма как да стане с констативен акт или с нот. акт за поправка. Ако обаче се окаже, че посочването на въпросните 10 м. като собственост на Вашия съсед наистина се дължи на грешка, то имайте предвид, че с поправянето на Вашия акт или с издаването на констативен нотариален акт, с който Вие сте признат за собственик на въпросните 10 м. няма как да се реши въпроса и какво става с тези 10 м., посочени в акта на Вашия съсед.
Успех при решаването на въпроса и като го решите драснете един ред, ако намерите време, какъв документ сте вписали в службата по вписвания за тези 10 м. като Ваша собственост.
Да не би пък да има неуредени сметки по регулация?
Все пак трябва да се има предвид, че в нот. акт на Вашия съсед е записано, че имотът му е с 10 м. повече, което означава, че следва да се прецени на база какви документи е изготвен нот. акт на съседа Ви, с който той е посочен като собственик на тези 10 м. Ако наистина има основание да се счита за собственик на тези 10 м., тогава за каква поправка или за констативен акт става на въпрос. За да се прехвърлят като Ваша собственост тези 10 м., при положение, че са друга собственост това няма как да стане с констативен акт или с нот. акт за поправка. Ако обаче се окаже, че посочването на въпросните 10 м. като собственост на Вашия съсед наистина се дължи на грешка, то имайте предвид, че с поправянето на Вашия акт или с издаването на констативен нотариален акт, с който Вие сте признат за собственик на въпросните 10 м. няма как да се реши въпроса и какво става с тези 10 м., посочени в акта на Вашия съсед.
Успех при решаването на въпроса и като го решите драснете един ред, ако намерите време, какъв документ сте вписали в службата по вписвания за тези 10 м. като Ваша собственост.
- shine
- Младши потребител
Ще Ви уведомя, как е минала процедурата. В този случай в моя НА е посочено, че аз съм собственика на тези 10 м. В скицата на съседа също е посочено, че метрите са извън имота му. Само в неговия НА тези 10 м. се включват към имота му. Нямаме спор чия собстреностт са те - моя.
Много Ви благодаря за помоща и вниманието.
Много Ви благодаря за помоща и вниманието.
- kavkaz_
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|