начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Обжалване на делба - възможно ли е?

Казуси за недвижими имоти

Обжалване на делба - възможно ли е?

Мнениеот Sundy » 02 Фев 2007, 19:52

Надявам се да помогнете, проблемът е следния:
Майка ми и брат й, който почина преди 2-3г. имат общо 35дка земя около летище Бургас и солниците. Брат й има две деца, които делят 1/2 от тези 35дка... Дотук добре, проблемът е в разпределянето на владенията - в старият нотариален акт на майка ми фигурират 6дка в местността Кьошето, а в новия се оказва че тя притежава земи единствено зад летище Бургас. Жената е почти неграмотна и не вижда добре, завели са я в съда без да й позволят да я придружи баща ми и са й посочили къде да подпише и тя се е доверила на племенниците си. Едва вчера при опит да продадат част от тези земи на "Кьошето" са разбрали че вече не ги притежават. Стана дълго и объркано, но такива бяха обясненията на баща ми по телефона. Въпросът ми е - възможно ли е да се обжалва тази делба и да се възстанови старото разпределение на земите?
Бясна съм, че едва сега ми се обадиха, мразя такива м/уроднински дрязги, но не мога да оставя това без последствия. Благодаря предварително за помощта Ви!
Sundy
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 02 Фев 2007, 20:31

Ами макар,че шансовете за постигане на това,което искате са минимални все пак може да се направи следното:

1.С иск до съответния компетентен районен съд да се поиска прогласяване нищожността на съотгветния нотариален акт - респ.договор за доброволната делба,посредством който майка Ви е била "изиграна".Следва да се позовете и съответно да се докаже по безспорен начин,че в случая при изповядване на сделката не са спазени разпоредбите на чл.475 от ГПК относно изповядване на сделка с лица,имащи зрителни или слухови недостатъци ,както и с неграмотни лица.
Трудно обаче ще докажете,че нотариусът,изповядал сделката не си е свършил работата както трябва !Защото в този случай акта се подписва от него едва след като е прочетен ГЛАСНО и страните заявяват,че са запознати с неговото съдържание и приемат условията.
2.Потърсете адвокатска помощ и то от адвокат,имащ опит в тази област.Проблема наистина е сериозен и не е за подценяване.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Sundy » 02 Фев 2007, 22:45

Благодаря за отговора, ако можете да ми препоръчате подходящ адвокат в Бургас ще съм благодарна.
Sundy
Нов потребител

Мнениеот Sundy » 03 Фев 2007, 15:10

Имам още един въпрос - възможно ли е да поставя по някакъв начин продажбата на тези конкретни земи под запор или нещо от сорта? Иначе има голяма вероятност докато се организираме и изясним нещата те да се продадат (ако вече не са обявени за продажба). Какъв е редът за това и как най-бързо може да се направи? Още веднъж благодаря и отново моля за координати на адвокат в Бургас, който е вещ в тези дела.
Sundy
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 03 Фев 2007, 19:19

Sundy написа:Имам още един въпрос - възможно ли е да поставя по някакъв начин продажбата на тези конкретни земи под запор или нещо от сорта? Иначе има голяма вероятност докато се организираме и изясним нещата те да се продадат (ако вече не са обявени за продажба). Какъв е редът за това и как най-бързо може да се направи?

Ако имате в предвид тези земи,за които ще водите гр.дело по обезсилване на нотариалния акт за продажбата им ,то на основание т.11 от Раздел ІІІ на Правилник по вписванията в Исковата си молба следва да посочите като особено искане и вписването и в регистъра на недвижимите имоти при съответната служба по вписвания.

А що се отнася до адвокат-не чакайте насоки,ами сами си потърсете.В Бургас няма начин да няма колега с опит в тази област ! :roll:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Sundy » 04 Фев 2007, 17:52

Благодаря, другата седмица ще пътувам до Бургас и ще видя дали ще мога да направя нещо. Новото, което разбрах от обърканите обяснения е, че нотариусът не е прочел нищо на глас - само е дала документите за подпис... Майка ми си спомня много добре, защото й е направило впечатление (при предишно посещение за узаконяване на вече построена сграда от страна на същия братовчед й е било прочетено това, което подписва...), но разбира се няма доказателство за това - присъствали са само страните, които имат интерес...
Това е засега, не зная дали има смисъл да се захващам с историята - в края на краищата нашите са си виновни, че са подписали на сляпо, а сега вече май е след дъжд качулка... Единственото, което ме вбесява е това, че за пореден път на наглите и алчните хора им се разминава и това е единствената причина поради която вероятно ще се опитам да направя нещо - земите не ме интересуват толкова (всъщност те си съществуват, нищо че са на непродаваемо място), колкото наказанието на "родата" :evil:
Sundy
Нов потребител

Назад към Имотни казуси