начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Моля помогнете!

Казуси за недвижими имоти

Моля помогнете!

Мнениеот k_k_stoianova » 26 Яну 2007, 09:14

Имам 1/3 част от наследственна стара къща, другата 1/3 е собственост на сестра ми, която е австрийски гражданин с отказ от бъргарско гражданство. Трета година не можем да се договорим за сумата която да и платя за нейната част. Има оценка от вещо лице назначено от съда с която тя не е съгласна. Въпросът ми е - може ли чужд гражданин да притежава земя и сграда в България? Какво би следвало след като нямаме споразумение за цената? Благодаря предварително!
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот ru_salka » 26 Яну 2007, 16:15

Конституция на РБ
Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2005 г., в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз и не се прилага към заварените международни договори) (1) Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.
ru_salka
Младши потребител

Мнениеот ciara » 26 Яну 2007, 18:30

Ne sam advokat, no prouchvah tozi vapros, zastoto lichno me zasjaga - i az sam s chujd pasport. Imam zemja i apartament
Imam pravo da gi pritejavam, zastoto sa prodobiti, kogato sam bila balgarski grajdanin. Mislia, che i pro sestra vi e taka.
ciara
Младши потребител

Мнениеот k_k_stoianova » 27 Яну 2007, 10:29

Благодаря ви! Много ми помогнахте! Благодаря! Бихте ли ми обяснили какво би станало ако не се разберем за цената?
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот ciara » 27 Яну 2007, 11:28

Dokolkoto znam - prouchete go pak,kakto veche pisah,ne sam advokat -sestra vi si opredelia niakakava zena,kakvato iska da poluchi, no e zadaljena parvo da go predloji na vas, kato sasobstvenik. Ako ne se saglasite, moje da gom prodade na kogoto iska.Niakade iz Foruma sam srestala nesto na tazi tema.
No , ako kastata e takava, che nikoi ne bi kupil neinata chast, ne ostapvaite.
No, vse pak, proverete dali sam prava.
ciara
Младши потребител

Мнениеот k_k_stoianova » 27 Яну 2007, 12:07

Благодаря! Къщата наистина не струва. Много е малка, на много малък парцел, на недостъпно /с превозно средство/ място и е за събаряне. Смятам, че нейната 1/3 няма кой да купи. Предложих и два пъти по-висока сума от оценката на вещото лице-Не се съгласи. Нейната адвокатка споменава нещо за търг. Каква е процедурата?
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот ciara » 27 Яну 2007, 12:22

S tazi tema ne sam zapoznata.No mislia - bez da sam sigurna, che tia vse pak parvo trjabva da ja predloji na vas.A , slad tova, pod kakva forma ste ja prodava - neina rabota.
Ako, vse pak iskate da stroite na tova miasto - bez neino razreshenie niama da mojete. Zatova , prezenete si, ste stroite li, ste vlagate li pari v remonta i ili iskate prosto da si ja imate .
No na tema targ moje sasto da namerite vav Foruma. Az lichno cheta pochti vsichko - znam li koga kakvo ste mi potrjabva.
ciara
Младши потребител

Мнениеот k_k_stoianova » 27 Яну 2007, 15:05

благодаря! Ще потърся нещо във форума. Къщата има сантиментална стойност за мен. Там съм родена и баба ми ме е отгледала, с която бях много близка. Ако си реша проблема сигурто ще построя къща ката ползвам евентуално само цаст от основите или нещо такова, строителен инженер ще прецени какво може да се ползва.
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот divain » 27 Яну 2007, 17:15

А на кого е другата 1/3 ? Вие казвате , че със сестра си имате по 1/3 .
divain
Потребител

Мнениеот k_k_stoianova » 28 Яну 2007, 13:41

Майка ни притежава другата 1/3 от имота.
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот divain » 28 Яну 2007, 16:56

Вижте , питах Ви за другата 1/3 защото има вероятност да сключите договор за издръжка и гледане с майка си , като тя Ви даде своята 1/3 . Така Вашият дял се увеличава и Вие имате вече 2/3 от къщата .... няма да Ви обяснявам какво значи това :wink: . НО , какво печелите и какво губите : може отношенията със сестра Ви много да се .... променят , т.е. Вие губите сестра , а печелите къщата . Не знам какви са Ви отношенията с майка Ви , на майка Ви със сестра Ви...
Иначе ако не можете да се разберете за къщата , може някой от вас да поиска съд. делба. Сигурно това е искала да каже адв. на сестра Ви - публична продан. евентуално изкупуване на частта или изплащането на частите ви от купувача. Много е деликатно , не се знае сестра Ви каква сума е готова да даде и дали иска къщата толкова силно като Вас .
Най- добре е да се разберете с нея да Ви даде половината сума за ремонта , Вие да й "обособите " половината / етаж или ... незнам какво може да се получи / и тя като идва ... да й е добре, да се чувствате всички щастливи . Така и за Вас ще е по- добре , защото тя няма постоянно да е тук , нали така !?! Ще идва най- много веднъж годишно за няколко дена ?!! :wink:
divain
Потребител

Мнениеот ciara » 28 Яну 2007, 17:30

Pak ste se namesja v temata, nezavisimo, che ne sam kompetentna po vaprosa.
Naprimer - za da poglednete i drugata strana na vaprosa - az ne sam v Bg. Imam sestra i rodna kasta v provinzijata.Nikoga ne bih prodala mojata chast, imenno ot santimentalna gledna tochka.Ako sestra mi niamashe kade da jivee, togava bih go napravila, no ne e tozi sluchaja.Az sasto bih otkupila neinata chast - no i tja ne bi ja prodala po sastite prichini.

No bih i predlojila da napravim nesto zaedno.
Ili bih ja popitala direktno kakvi pari , vsastnost iska.
ciara
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 28 Яну 2007, 18:02

По-скоро сестрата с отказ от българско гражданство се интересува не от къщата, а от сумата, която би получила за дяла си. Логиката е че тя от Австрия няма как да я ползва - един вид притежава замразени пари. А вероятно сумата, която би я удовлетворила, е непосилна за k_k_stoianova.
Всъщност това е моят казус. Аз съм ролята на k_k_stoianova. Имам ли избор, ако не искам къщата да бъде изнесена на търг, същевременно е неделима, а и нямам пари в австрийски измерения? Какво би ме посъветвал адвоката в този случай?
friend28
Потребител

Мнениеот k_k_stoianova » 28 Яну 2007, 18:12

Първо да Ви обясня - дело за делда вече има, доста дълго влеме се опитвах да стигна до споразумение с добронамереност и такт. Аз и сега съм добронамерена, но все не се получава.
Историята е такава:
Аз съм отгленана в тази къща, а сестра ми е гледана от другана баба и дядо в същия град но в друга къща. От Къщата на другите баба и дядо тя има дял със завещание на дядо. От тази къща аз нямам нищо, защата двете двойки баба и дядо се бяха говорили - едната къща за едната внучка, другата за другата. Бабата и дядото, където съм израснала, тази уговорка не бяха я уредили с документ, защото бащами им беше един син. Сестра ми да е посещавала къщата,за която става въпрос много рядко. Убедена съм, че няма сантименти нито има някакви планове за нея освен може би да я продаде. Тя не се е интересувала от този имот, а той е празен от началото на 2000г.
Вече близо трета година се опитвам да реша въпроса, пък и аз съм в България и всички ангажименти поемам аз, като например жалби на съседи, че се руши, набези на крадци и др.
За дела на майка ми, не искам да я притеснявам, нали и двете сме и дъщери!
Имота е неделим - прекалено е малък. Преди време съм мислила за общ ремонт и стопанисване, но отношенията се изостриха доста и смятам , че няма да се получи.
Има оценка от вещо лице назначено от съда. Майка ми е склонна да са съгласи наплатя нейният дял, но тогава сестра ми ще и се разсърди.
Затова питам за тези търгове - кой на кого наплаща и как се постига до споразумение за цената?
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот k_k_stoianova » 28 Яну 2007, 18:20

Сигурно г-н Friend28 e прав. Как да постъпя все пак? Какво да очаквам от този търг?
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 28 Яну 2007, 18:35

И какво, ако сестра ви се разсърди на майка Ви или на Вас? Щом майка Ви е съгласна да Ви ПРОДАДЕ /това е перфектната сделка/ своята 1/3 по оценката на вещото лице, направете го! Тогава проблема с РАЗМЕРА на сумата, която трябва да се наплати на другия собственик, ще е РАВНОПОСТАВЕН за Вас и сестра Ви и реално ще седнете да преговаряте. В момента не сте в равностойни позиции. И дори да Ви се разсърди, сестра Ви вероятно малко повече ще Ви уважава.
friend28
Потребител

Мнениеот k_k_stoianova » 28 Яну 2007, 18:58

За "уважението" сте напълно прав. Сестра ми вече смята, че съм доста алчна, защото искам имота. А майка ни, от една страна иска да се съжбрази със желанията на бабите и дядовците, а от друга да не разсърди сеста ми. Доста ще ми е трудно, защото сестра ми категорично не и разрешава да парява или продава дела си.
Мисмя и още, че докато върви делото нямам право да купувам дела на майка ми. Или не е точно така?
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот ciara » 28 Яну 2007, 19:06

Pri polojenieto, koeto opisahte, bih kazala, che sestra vi e alchna, a ne e vapros na santimentalnost.
ciara
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 28 Яну 2007, 19:39

При капитализма няма сантименталност.
Скъпа k_k_, не мога да отговоря на конкретния Ви въпрос и по-точно не бих си позволил, защото не съм юрист. Пиша по тази тема, защото ми е адси актуална. С тази разлика, че моята майка е готова да ДАРИ всико на този от нас, който е в чужбина именно по сантиментални причини. Сигурно си мисли, че така той по-често ще си идва. / не го е направила, защото още не дошъл./А неговата едничка идея е да продаде имота, за да вложи парите в неговата държава. Така че както разбирате, сантименталността е лош съветник, особено когато става дума за имоти. Бъдете твърда, ако трябва и с майка си. Важно е не какво мисли за Вас сестра Ви, а какво мислите Вие за себе си. Желая Ви успех!
friend28
Потребител

Мнениеот ciara » 28 Яну 2007, 20:49

Hallo, friend 28
tova bi bilo goliama greshka ot strana na maika vi.
Vajnoto e koi ste se griji za neja na stari godini.Tova edva li ste e tozi, koito e v chujbina.
Az dobrovolno i s razbirane se otkazah ot po - goliama chast ot imustestvoto na maika mi v polza na moja plemeniza, kojato se griji za neja.Az sam v chujbina i osven finansovo,koeto ne e nai - vajnoto, s drugo ne moga da i pomogna.
Dano i maika vi pogledne nestata ot tazi gledna tochka .
ciara
Младши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси