Здравейте всички
Имам един вапрос, на който не мога да си отговоря сам. Надявам се на компетентното ви мнение.
Когато се стигне до нотариална заверка, 2-та % които се удържат като държавна такса, се удържат върху пазарната цена от договора или върху данъчната оценка?
- Дата и час: 11 Яну 2025, 02:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор за покупко-продажба на недвижим имот
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Двата процента местен данък не се "удържат", те се внасят от вас по сметка на съответната община.
Конкретно по въпроса - този въпрос се решава от страните в нотариалния акт продажната цена е критерий.
Но запомнете - не можете да прехвърлите на по - малка цена от данъчната оценка!
Конкретно по въпроса - този въпрос се решава от страните в нотариалния акт продажната цена е критерий.
Но запомнете - не можете да прехвърлите на по - малка цена от данъчната оценка!
- minkogeorgiev
- Младши потребител
Разбира се, че можете да прехвърлите и на цена, която е много по-ниска от данъчната оценка ! Може да си продадете апартамента и за 60 ст. - готов съм да го купя
Просто ако продажната цена е по-ниска от данъчната оценка, базата за изчисляване на всички дължими такси по сделката ще е данъчната оценка.
Просто ако продажната цена е по-ниска от данъчната оценка, базата за изчисляване на всички дължими такси по сделката ще е данъчната оценка.
- lakov
- Потребител
А, като отидете в Агенцията по Вписванията как ще впишете договор на 60 ст? Ако данъчната оценка е с по-голям размер
Опитва ли ли сте подобно действие?
Любопитен съм да видя как ще се случи това, което предлагате.
Опитва ли ли сте подобно действие?
Любопитен съм да видя как ще се случи това, което предлагате.
- minkogeorgiev
- Младши потребител
ами, уважаеми г-н minkogerdgikov, първо договора го вписва Нотариуса, по принцип ... ;
Второ службата по вписване не се интересува от цената на сделката, посочена в акта, за нея е важно да са й внесени правилно таксите по вписването ! /на по-високата сума от продажната цена и данъчната оценка/;
Трето - никой не може да ми каже за колко ще си продам собствения имот - мога и за 1 ст. ! /естествено мога да го подаря, дори и стойността му да е 100 000 лв..../ Провото ми на разпореждане не е ограничено от никакво изискване за определяне на някаква минимална цена - това са глупости;
Четвърто - без проблем съм правил продажба на търговско предприятие с недвижим имот в него, за сумата от 100 лв. - естествено за вписването в службата по вписване /заради имота/ се взеха други бази за изчисляване на таксите, а не определената цена .
Пето - защо ли се пъна да Ви обяснявам такива неща...
Второ службата по вписване не се интересува от цената на сделката, посочена в акта, за нея е важно да са й внесени правилно таксите по вписването ! /на по-високата сума от продажната цена и данъчната оценка/;
Трето - никой не може да ми каже за колко ще си продам собствения имот - мога и за 1 ст. ! /естествено мога да го подаря, дори и стойността му да е 100 000 лв..../ Провото ми на разпореждане не е ограничено от никакво изискване за определяне на някаква минимална цена - това са глупости;
Четвърто - без проблем съм правил продажба на търговско предприятие с недвижим имот в него, за сумата от 100 лв. - естествено за вписването в службата по вписване /заради имота/ се взеха други бази за изчисляване на таксите, а не определената цена .
Пето - защо ли се пъна да Ви обяснявам такива неща...
- lakov
- Потребител
Колега Лаков, Вие май сте от тези, който лесно се засягат, така ли е?
Разбирам, че времето Ви е ограничено да се занимавате с обяснение - разбирам Ви, аз също работя.
Това, което твърдя, е че при разлика между продажната и данъчната оценка, ако продажната е по-висока тя ще е критерия при определяне на данъчния размер на местния данък, ако е по-ниска ще се определи по данъчна оценка.
Това е всичко.
Разбирам, че времето Ви е ограничено да се занимавате с обяснение - разбирам Ви, аз също работя.
Това, което твърдя, е че при разлика между продажната и данъчната оценка, ако продажната е по-висока тя ще е критерия при определяне на данъчния размер на местния данък, ако е по-ниска ще се определи по данъчна оценка.
Това е всичко.
- minkogeorgiev
- Младши потребител
Господин Лаков, интересно е каква е била базата за изчисляване на таксите при прехвърлянето на търговското предприятие? Може би данъчната оценка на недвижимия имот?
- stanislav0
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|