начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Договор за покупко-продажба на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Договор за покупко-продажба на недвижим имот

Мнениеот TeoStan » 23 Яну 2007, 23:18

Здравейте всички :)
Имам един вапрос, на който не мога да си отговоря сам. Надявам се на компетентното ви мнение.
Когато се стигне до нотариална заверка, 2-та % които се удържат като държавна такса, се удържат върху пазарната цена от договора или върху данъчната оценка?
TeoStan
Нов потребител

Мнениеот minkogeorgiev » 23 Яну 2007, 23:34

Двата процента местен данък не се "удържат", те се внасят от вас по сметка на съответната община.

Конкретно по въпроса - този въпрос се решава от страните в нотариалния акт продажната цена е критерий.

Но запомнете - не можете да прехвърлите на по - малка цена от данъчната оценка!
minkogeorgiev
Младши потребител

Мнениеот lakov » 24 Яну 2007, 10:45

Разбира се, че можете да прехвърлите и на цена, която е много по-ниска от данъчната оценка ! Може да си продадете апартамента и за 60 ст. - готов съм да го купя :D
Просто ако продажната цена е по-ниска от данъчната оценка, базата за изчисляване на всички дължими такси по сделката ще е данъчната оценка.
lakov
Потребител

Мнениеот minkogeorgiev » 24 Яну 2007, 13:36

А, като отидете в Агенцията по Вписванията как ще впишете договор на 60 ст? Ако данъчната оценка е с по-голям размер

Опитва ли ли сте подобно действие?

Любопитен съм да видя как ще се случи това, което предлагате. :lol:
minkogeorgiev
Младши потребител

Мнениеот tedi_2 » 24 Яну 2007, 13:44

Когато продажната цена е по-ниска от данъчната, вписването се извършва по данъчната оценка.
tedi_2
Потребител

Мнениеот lakov » 25 Яну 2007, 18:41

ами, уважаеми г-н minkogerdgikov, първо договора го вписва Нотариуса, по принцип ... ;
Второ службата по вписване не се интересува от цената на сделката, посочена в акта, за нея е важно да са й внесени правилно таксите по вписването ! /на по-високата сума от продажната цена и данъчната оценка/;
Трето - никой не може да ми каже за колко ще си продам собствения имот - мога и за 1 ст. ! /естествено мога да го подаря, дори и стойността му да е 100 000 лв..../ Провото ми на разпореждане не е ограничено от никакво изискване за определяне на някаква минимална цена - това са глупости;
Четвърто - без проблем съм правил продажба на търговско предприятие с недвижим имот в него, за сумата от 100 лв. - естествено за вписването в службата по вписване /заради имота/ се взеха други бази за изчисляване на таксите, а не определената цена .
Пето - защо ли се пъна да Ви обяснявам такива неща...
lakov
Потребител

Мнениеот minkogeorgiev » 26 Яну 2007, 12:26

Колега Лаков, Вие май сте от тези, който лесно се засягат, така ли е?

Разбирам, че времето Ви е ограничено да се занимавате с обяснение - разбирам Ви, аз също работя.

Това, което твърдя, е че при разлика между продажната и данъчната оценка, ако продажната е по-висока тя ще е критерия при определяне на данъчния размер на местния данък, ако е по-ниска ще се определи по данъчна оценка.

Това е всичко.
minkogeorgiev
Младши потребител

Мнениеот lakov » 26 Яну 2007, 14:27

Здравейте !
Вече говорим на един и същ език !
Приятен ден.
lakov
Потребител

Мнениеот stanislav0 » 06 Фев 2007, 13:58

Господин Лаков, интересно е каква е била базата за изчисляване на таксите при прехвърлянето на търговското предприятие? Може би данъчната оценка на недвижимия имот?
stanislav0
Нов потребител

Назад към Имотни казуси