- Дата и час: 11 Яну 2025, 01:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
укрито дарение
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
укрито дарение
Бих ли могла да оспорвам дарение, направено преди 10 години, състоящо се от къща с дворно място, в полза на единствената ми сестра, за което не съм била уведомена, узнах преди 6 месеца, направено е от баща ми през 1996 година, когато той беше след получен двоен инсулт, не в състовние да разсъждава и се движи(кметицата на селото в качеството на нотариус е била поканена в домът му за подпис), след една година баща ми почина, но майка ми не ме уведоми за дарението, направено по нейно настояване, така че за същото научих преди 6 месеца, т.е. 8 години след смъртта на баща ми. Благодаря предварително ако ми отговорите.
- tastybeffy
- Нов потребител
Умолявам ви да ми отговорите дали имам някаква надежда
естествено е че ще се консултирам с адвокат, но в момента не съм в България, благодаря ви пак!
- tastybeffy
- Нов потребител
Re: укрито дарение
tastybeffy написа:Бих ли могла да оспорвам дарение, направено преди 10 години, състоящо се от къща с дворно място, в полза на единствената ми сестра, за което не съм била уведомена, узнах преди 6 месеца, направено е от баща ми през 1996 година, когато той беше след получен двоен инсулт, не в състовние да разсъждава и се движи(кметицата на селото в качеството на нотариус е била поканена в домът му за подпис), след една година баща ми почина, но майка ми не ме уведоми за дарението, направено по нейно настояване, така че за същото научих преди 6 месеца, т.е. 8 години след смъртта на баща ми. Благодаря предварително ако ми отговорите.
имате различни възможности:
Можете да искате възстановяване на запазена част от наследството, както и да поставите въпроса (приспадане на даренията и пр.) в едно делбено производство.
На определени основания можете да атакувате самото прехвърляне, което е различно от горната идея.
Има и друга възможност - да искате вие делба като твърдите, че дарението е нищожно...
Следва да се анализират конкретните факти и налични документи.
Съветвам Ви да започнете от справка в съответните служби, да съберете всички документи и тогава да решавате, а не "на парче".
Бъдете бдителни и за давност и пр.
- krem_karamel
- Потребител
благодаря
благодаря ти много за отговора!
Константина
Константина
- tastybeffy
- Нов потребител
След като са минали 5 години от откриване на наследството на баща ви, в делбеното дело сестра ви поже да се позове на давност за редукция (намаляване) на дарението.
- tedi_2
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|